mai 24 2021
Semnele atacului de Fainare la Mar-identifica din imagini
Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha) ataca numeroase organe ale plantei (frunze, flori, lăstari, fructe). In urma atacului de făinare la mar se pot observa numeroase Simptome / Semne ale atacului care semnalează prezenta bolii.
♦ Atacul de făinare la mar se poate observa încă din perioada de repaus (iarna), dar si primăvara devreme, când apar pete de culoare alb–gri argintiu (pâsla fina ce reprezintă miceliul ciupercii, Vezi fig.) in zona mugurilor, pe ramurile de 1 an.

Fig. 1 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe ramuri de 1 an si pe frunze tinere
♦ Atacul de fainare la mar se poate observa încă de la pornirea in vegetație, când pe primele frunzulițe apar zone pâsloase de culoare alb-gri deschis, acoperite cu sporii (conidiile) pulverulenți ai ciupercii. In urma atacului, frunzulițele tinere nu se mai dezvolta, ci se curbeza (Vezi fig.) si se deformează. Mugurii infectați (in general mugurii de rod) si atacați pornesc mai târziu in vegetație (cu cca. 1 saptamana), comparativ cu cei sănătoși.

Fig. 2 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze tinere
♦ Atacul de fainare la mar continua pe frunze , iar acestea se vor acoperii de o pâsla micelara albicioasa si pulverulenta (conidiile ciupercii), Vezi fig. Atacul asupra frunzelor are un impact major asupra procesului de fotosinteza.

Fig. 3 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze si lastar
♦ Lăstarii erbacei de mar vor fi de asemenea acoperiti total sau partial de pasla micelara albicioasa, iar daca atacul continua, aceștia vor fi compromiși.

Fig. 4 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze si lastar
♦ Atacul pe florile de mar, se manifesta prin prezenta paslei albicioase si a sporilor pulverulenti ai ciupercii (conidiile ciupercii), Vezi fig. Florile atacate evolueaza anormal: petalele capata o culoare galbui-verzuie si sunt deformate, florile nu leaga fructe, se necrozeaza (se usuca) si mor.

Fig. 5 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe flori
♦ In conditii favorabile, ciuperca va infecta prin numeroase infectii secundare frunzele, lastarii tineri si viitorii muguri micști de rod pe toata perioada verii (prin intermediul mugurilor de rod infectati, boala se transmite in anul urmator). Pe frunzele atacate se pot observa pete alb-galbui (miceliul paslos al ciupercii) si pulverulente. Frunzele atacate se curbeaza spre partea superioara, se deformeaza, necrozeaza, ingalbenesc si sunt acoperite de pasla albicioasa pulverulenta -fainoasa (Vezi fig). Pana la mijlocul sau finele verii frunzele si lastarii grav afectati se brunifica.

Fig. 6 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze

Fig. 7 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze

Fig. 8 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze
♦ Atacul puternic pe fructele mici conduce la pierderea turgescentei (stafidire) si in final la caderea prematura (scuturarea), Vezi fig. Fructele ajunse la maturitate prezinta o plasa caracteristica de tesut suberificat (Vezi fig.), plasa care afecteaza aspectul comercial si le face greu vandabile. Sub presiunea ridicata a atacului de fainare la mar, fructele se: inrosesc mai devreme, pot fi deformate, raman mai mici, astfel fainarea marului afecteaza atat cantitatea cat si calitatea productiei de mere.

Fig. 9 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe fructe si flori

Fig. 10 Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), atac pe fructe
♦ Pomii atacati frecvent de fainare, au vigoare redusa (cresc debili), inregistreaza cresteri slabe, fructifica slab-viabilitatea mugurilor micști de rod este scazuta.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Semnele atacului de Fainare la Mar-identifica din imagini