feb. 14 2021
Solarizarea Solului: dezinfectia termica in gradina, solarii
Solarizarea solului este un procedeu de dezinfecție termica a solului (prin temperaturi ridicate, cca. 60°C), efectuata in perioada de vara. Solarizarea poate fi o alternativa la dezinfectia chimica a solului sau pentru o eficienta crescuta se pot combina ambele metode (solarizarea si dezinfecția chimica a solului). Se pot supune procedeului de solarizare si containerele „ghivecele” cu substrat (vasele de cultura umplute cu substrat).
Dezinfecția prin solarizare (cu ajutorul soarelui) este ușor de efectuat atât pentru culturile in gradina, cat si pentru cele din spatii protejate (solar, etc.), ce urmează a fi înființate in perioada de vara. Dezinfectia solului prin solarizare se folosește frecvent atât in agricultura clasica cat si in agricultura organica / ecologica, întrucât nu implica utilizarea de pesticide (produse pentru dezinfecția chimica a solului). Solarizarea este o procedura de dezinfectie termica, utilizata atat in gradinile populatiei cat si in marile ferme horticole.
Dezinfectia prin Solarizare (cu ajutorul soarelui) – reduce presiunea atacului de boli grave provocate de: Fusarium spp., Verticillium spp., Phytophthora spp., Pythium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp., Macrophomina spp., Pyrenochaeta spp., Clavibacter michiganensis, Agrobacterium tumefaciens, Streptomyces scabies, etc., nematozi (Ditylenchus spp., Meloidogyne incognita, Pratylenchus spp.); insecte, etc. si scade prezenta buruienilor anuale (Orobanche spp.) si perene (acțiune ceva mai slaba). Prin solarizare, la inceput, se reduc procesele microorganismelor benefice din sol, dar după, aceasta, se activează rapid; solarizarea poate creste disponibilitatea elementelor nutritive din sol: ex. azotul „N”, dar si alte elemente (Calciu, Magneziu, ), etc.
Pentru a fi posibila solarizarea este nevoie de: folie polietilena transparenta, soare si un sol suficient de umed (solul umed conduce căldura mai bine decât solul uscat).
Efectul solarizarii este maxim la suprafața solului si scade odata cu trecerea in zonele mai profunde ale solului. Temperatura maxima înregistrata la un sol solarizat se înregistrează in primii 5 cm de sol si poate ajunge la 42°C … 60°C; iar la o adâncime de 45 cm, temperaturile înregistrate prin solarizare ajung la 32°C … 37°C. Prin solarizare se urmărește de obicei dezinfectarea solului pe adâncimea de 30 cm. Temperatura solului pe parcursul solarizării se poate verifica cu ajutorul unui termometru de sol.
ETAPELE SOLARIZARII
Pentru a realiza solarizarea in condiții optime este necesar ca aerul fierbinte si umed sa pătrundă printre particulele de sol cat mai in profunzime (in locurile unde sunt localizați agenții patogeni, dăunătorii, semințele de buruieni, etc.).
Pregatirea solului
Solul ce urmeaza a fi solarizat trebuie sa fie fara bulgari, bine maruntit, fara eventuale resturi vegetale, etc, pe suprafața acestuia sau in acesta. Solul va fi întâi arat sau sapat la cazma, lucrare urmata de maruntit si nivelat utilizand freze rotative montate pe tractor sau motocultor.
Umiditatea solului
Pentru ca solarizarea sa fie eficienta (succesul solarizarii depinde de transferul maxim de caldura), inainte de a aplica folia transparenta, solul trebuie sa fie umed pana la 30 cm adancime. Umiditatea ridicata a solului si temperaturile ridicate, fac ca bolile si daunatorii sa fie mai usor de combatut prin solarizare. Este cunoscut faptul ca solul umed conduce căldura mai bine decât solul uscat. Umiditatea suficienta a solului va fi asigurata cu ajutorul diverselor sisteme de irigare / udare: cu stropitoarea, prin aspersie, prin picurare, etc.
Folia pentru solarizare
La solarizare se utilizează o (1) folie de polietilena transparenta stabilizata la UV (se evita spargerea acesteia sub acțiunea „UV” din radiația solara) cu grosimea de 25-30 microni (0,025-0,030 mm), care va fi bine întinsă peste suprafața solarizată, iar marginile foliei vor fi îngropate cca. 15 cm (pentru a împiedica vântul sa disloce folia pe perioada solarizării). După aplicarea stratului de sol pe marginea foliei, solul trebuie tasat bine cu piciorul pentru a asigura o etanșeitate cat mai buna. Folia nu trebuie, sub nici o forma ,sa fie perforata de eventuale resturi vegetale, bulgari de pământ, etc.
Daca solarizarea se face primăvara sau toamna, pentru o eficienta sporita, se vor utiliza doua (2) straturi de folie transparenta cu un spațiu intre ele de 7,5 cm, despărțite cu ajutorul unor țevi din PVC.
Perioada de solarizare
Solarizarea pentru a fi eficienta este recomandat sa se facă pentru o perioada de 4-6 saptamani. Zilele lungi si călduroase de vara sunt ideale pentru a realiza o solarizare eficienta si o combatere satisfăcătoare a bolilor, dăunătorilor si buruienilor.
Daca solarizarea se face in perioadele călduroase din primăvara sau toamna sunt necesare 6-8 săptămâni pentru o eficienta satisfăcătoare a solarizării.
Înființarea culturii după solarizare
Înființarea unei noi culturi se poate face imediat după solarizare. La înființarea unei noi culturi trebuie sa avem grija sa nu contaminam solul dezinfectat cu sol din jur ce nu a fost dezinfectat (acesta conține ciuperci, bacterii, etc. ce provoacă boli, semințe viabile de buruieni , etc.).
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Solarizarea Solului: dezinfectia termica in gradina, solarii