dec. 15 2024
Viermele merelor: identificare, combatere
Ordinul: Lepidoptera (lepidoptere, fluturi)
Familia: Tortricidae
Denumire populara: Viermele merelor, Viermele marului
Denumire stiintifica: Cydia pomonella sin. Laspeyresia pomonella, Carpocapsa pomonella, Grapholita pomonella, Enarmonia pomonella
Denumire populara in engleza: codling moth
Plante atacate/gazda – este o insecta periculoasa, larva/viermele ataca fructele de: mar, par, prun, gutui, cais, piersic, nuc, etc. producand pagube importante atat in livezi cat si in gradini.
Ecologia dăunătorului
Primavara cand se inregistreaza 9-10 °C larvele se impupeaza, momentul coincide cu fenofaza BBCH57 – Buton roz.
Zborul adultilor in primavara – are loc, dupa inflorirea marului (BBCH69 – Sfarsitul infloritului) la temperaturi de peste 15-17°C.
Temperaturile optime pentru Cydia pomonella sunt in jurul valorii de 30°C.
Pragul inferior pentru umiditatea relativa a aerului se situeaza in jurul valorii de 15-20 %, iar intervalul favorabil pentru umiditatea relativa a aerului este situat intre 60-70 %.
Descrierea/Identificarea Viermele merelor (Cydia pomonella)
Adultul/Fluturele este o molie ce zboara dupa apusul soarelui si noaptea, are in lungime 1,9 cm, anvergura aripilor de 1,3-2 cm, culoarea generala este cenusie-bruna. Aripile anterioare au culoarea generala gri-inchis, pe acestea se pot observa benzi transversale inguste, de culoare negricioasa/maro-inchis, acestea prezinta franjuri pe marginea apicala. Aripile posterioare sunt brun-roscate cu reflexe aramii, acestea prezinta franjuri pe marginea apicala si dorsala. In stare de repaus/pliate aripile au forma unui cort/acoperis in 2 ape deasupra corpului. O femela depune solitar pe frunze (pe partea superioara a frunzelor), fructe, lastari tineri intre 30-70 oua.
Ouale au forma de disc, sunt translucide sau de culoare alba-verzuie, sunt mici vu varful cat un cap de ac. Capul negru al larvei in curs de dezvoltare poate fi observat la interiorul oului chiar inainte de eclozare. Ouale vor ecloza intre 6-14 zile in functie de temperatura.
Larvele/Viermele sunt de tip omizi adevarate, acestea se intalnesc frecvent la interiorul fructelor. Larvele imediat dupa eclozare larvele au 1,5 mm lungime si pătrund in fructe in maximum 24 ore, iar larvele mature in ultimul stadiu ajung la 14-20 mm, culoarea larvelor in functie de stadiul de dezvoltare poate fi alb-crem sau roz-deschis, larvele trec prin 5 stadii si naparlesc de 4 ori, inainte de a ajunge la maturitate. Capul si pronotul au culoare bruna. Stadiul de larva dureaza 20-45 zile in functie de temperatura.
Pupele/Nimfele au culoarea generala brun roscat, au 1,3-1,9 cm lungime si sunt protejate de un cocon din fire de matase alba, acestea se gasesc in crapaturile scoartei/ritidomului. Stadiul de pupa dureaza 5-30 zile in functie de temperatura.
Ciclul biologic:
Viermele merelor (Cydia pomonella) este o specie bivoltina (2 generatii pe an).
Larva matura – aflata in ultimul stadiu (stadiu 5) ierneaza in crapaturile scoartei intr-un cocon de matase, primavara are loc impuparea (aceasta perioada dureaza maxim 3 saptamani), adultii apar treptat (pe perioada a 1-2 luni) incepand cu fenofaza BBCH69 – Sfarsitul infloritului, acestia zboara, are loc copulatia si depunerea izolata/solitara a primelor oua (dupa 15 mai) pe frunze sau fructe.
Larvele/viermii/omizile din generatia I-a apar la sfarsit de mai, acestea ataca fructele (de cca. 1,5 cm diametru) abia formate. Larvele/viermii patrund cu usurinta in maxim 24 ore de la eclozare, in interiorul fructelor (prin partea laterala, zona coditei/pedunculului sau zona caliciului), omida aflata in primul (1) stadiu închide orificiul de intrare cu un dop, creind astfel o camera unde are loc prima naparlire. Urmatoarea naparlire a omizilor din stadiul 2 – are loc in camera semintelor.
Omizile in stadiul 3 consuma semintele si naparlesc, iar omizile aflate in stadiul 4 construiesc o galerie catre exterior, ies la suprafata si trec la un alt fruct (o larva/omida poate ataca pana la 6 fructe). Omizile in stadiul 5 nu se mai hranesc ci cauta un loc de impupare in crapaturile scoartei, stadiul de pupa dureaza 5-20 zile.
Larvele din generatia a II-a apar in functie de temperatura in perioada 20 iulie- 20 august, atacand fructe parguite sau coapte. Larvele generatiei a 2-a, ierneaza in stadiul 5 ca larva matura complet dezvoltata. Larva care care ierneaza sta adapostita intr-un cocon de matase sub scoarta exfoliata a pomilor, sub frunze – la sol, in depozite (locurile in care sunt depozitate merele peste iarna).
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Viermele merelor (Cydia pomonella)
♦ Viermele sapa galerii in fructele atacate, garnisindu-le cu excremente si hrana, (Vezi. fig.);
♦ Fluturele de Cydia pomonella – femela isi depune ouale direct pe fruct sau in imediata apropiere a acestuia pe frunze (Vezi fig), pe partea inferioara sau superioara a frunzei (Vezi fig.).
♦ Viermele merelor patrunde usor in interiorul fructelor (prin zona coditei sau zona caliciului), consuma semintele si trec la un alt fruct, un singur vierme poate ataca pana la 6 fructe. Fructele astfel atacate raman mici si cad pe sol.
♦ Fructele mature – atacate putrezesc usor (sunt tinta putregaiurilor) si au o valoare comerciala redusa.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Viermele merelor (Cydia pomonella)
– Utilizarea in livezile de peste 1 ha, a tehnicilor pentru confuzie sexuala (feromoni care perturba comportamentul de imperechere, impiedicand fluturii/moliile masculi si femele sa se localizeze si sa se reproduca). Tehnica de confuzie sexuala presupune suspendarea unui numar mare de difuzoare la hectar, amplasate cat mai aproape de marginea livezilor;
– Pentru a stabilii momentul exact necesar aplicarii insecticidelor se vor folosii capcanele cu feromoni (ex. atraPOM 4 capcane/ha). Se fac tratamente pentru generatia I-a (perioada mai-iunie) atunci cand avem: 3-4 masculi captuati / hectar / saptamana. Se fac tratamente pentru generatia a II-a (perioada iulie-august) atunci cand avem o captura de (2-3 masculi/hectar/saptamana).
– Tratamentele cu pesticide se fac la acoperire (la 7 zile) in primul interval se vor face tratamente in fenofazele: scuturare petale – fruct cat o aluna – fruct cat o nuca, iar ce-a de a doua perioada de tratamente este: (20 iulie- 15 august) cand fructele depasesc 3,5 cm diametru.
Insecticide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide de ultima generatie:
II. Insecticide biologice:
- BactoSpeine® DF – contine: 54% Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki (tulpina ABTS – 351);
- Laser 240 SC (240 g/l spinosad), insecticid biologic (produs dintr-o bacterie “Saccharopolyspora spinosa”);
- Nexsuba (spinosad 240 g/l), insecticid biologic, ce poate fi folosit și la culturile ecologice/organice.
III. Insecticide:
- Carnadine (200 g/l acetamiprid);
- Decis 25 WG (deltametrin 250 g/kg);
- Karate Zeon (50 g/l lambda – cihalotrin);
- Vantex 60 CS (gamma cihalotrin 60 g/l);
- Kaiso Sorbie 5 EG (5% lambda – cihalotrin);
- Poleci (25 g/l deltametrin);
- Deca 2.5 EC (deltametrin 25 g/l);
- Affirm (9.5 g/k gemamectin benzoat);
- Affirm Opti (9,5 g/k gemamectin benzoat);
- Wizard (esfenvalerat 5%);
- Coragen (200 g/l clorantraniliprol);
- Voliam (200 g/l chlorantraniliprol); etc.
Verificati cu atentie pe eticheta “Timpul de pauza pana la recoltare”.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Viermele merelor: identificare, combatere