apr. 08 2024

Atacul si Afectarea recoltei de catre Viermele prunelor

Atacul viermelui prunelor (Cydia funebrana) poate conduce si la pierderea a 80-85% din recolta (productia de prune). Atacul daunatorului are loc  pe o perioada lunga, întrucât acesta poate avea si 3 generatii pe an, astfel perioada când atacul este posibil se încadrează in intervalul aprilie-octombrie, dar intensitatea maxima este data de generatia a II-a (iulie-august).

 

Afectarea productiei / fructificatiei / recoltei – prunelor

Larva din generatia I  – viermele prunelor (omida adevarata) se intalneste pe fruct, dupa care isi croieste drum spre interiorul fructului, printr-o galerie de nutritie in apropiere de codita. In urma atacului fructelor in dezvoltare (BBCH 71-79) este intrerupta circulatia sevei prin vasele libero-lemnoase, fructul este oprit din dezvoltare, capata  culoarea violacee si cade prematur. Viermele prunelor isi  continua hranirea si dezvoltarea in fructele atacate si cazute pe sol.

Larva din generatia II  – viermele prunelor (omida adevarata) iau nastere in general din ouăle depuse pe fruct (fruct in pârga  sau fruct copt), acestea sapa  o galerie catre sambure si in jurul acestuia. O singura pruna poate fi atacata de mai multi viermi. In jurul locului de pătrundere a larvei in fruct culoarea virează in violet si din galerii apar scurgeri de clei (gomoze). Fructele atacate se coc prematur, se strica rapid (tesuturile se inmoaie) intrucat galeriile vor fi atacate de ciuperci ce provoaca putregaiuri/mucegaiuri (Monilinia, Botrytis), galeriile din fruct sunt garnisite de excrementele viermilor, care le fac respingatoare si imposibil de consumat in stare proaspata.

Larva din generatia III  – viermele prunelor (omida adevarata) iau nastere in general din ouale depuse pe fructul copt, acestea sapa  o galerie in fructele coapte catre sambure si in jurul acestuia. Fructele atacate se strica rapid (tesuturile se inmoaie) intrucat galeriile vor fi atacate de ciuperci ce provoaca putregaiuri/mucegaiuri (Monilinia, Botrytis), galeriile din fruct sunt garnisite de excrementele viermilor, care le fac respingatoare si imposibil de consumat in stare proaspata.

Prunele atacate de catre vierme,  au capacitate redusa de pastrare in depozite si pe timpul transportului.

Prunele atacate de viermele prunelor sunt improprii consumului in stare proaspăta.

Viermele prunelor (Cydia funebrana), gomoze – clei pe fruct

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Atacul si Afectarea recoltei de catre Viermele prunelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii