mart. 31 2024
Viermele prunelor – descriere (fluture-omida-pupa-ou)
Viermele prunelor este un dăunător periculos la prune, care are denumirea științifica: Cydia funebrana si face parte din ordinul Lepidoptera (fluturi-lepidoptere).
Descrierea/Identificarea, Biologia:
Adultul (fluture de tip molie) are anvergura aripilor de 1,4-1,5 cm. Aripile anterioare au culoarea maro-inchis, prezinta in partea de mijloc pete de culoare mai deschisa, iar aripile posterioare cu culoare cenusie. Corpul fluturilor este de culoare maro-cenusie. Fluturii zboara in general la crepuscul (înainte de răsăritul Soarelui) de dimineata, iar cand nu zboara, fluturii se adapostesc in coroana pomilor. Imperecherea are loc la 2-3 zile de la aparitia fluturilor. O femela de fluture depune intr-o perioada de 14-21 zile, pana la 80 oua, pe fructe – prune (majoritatea oualor), partea inferioara a frunzelor si pe coditele fructelor.
Ouale au forma rotunda, cu diametru de 0,7 mm. Acestea la inceput sunt de culoare alba, translucide, urmana ca sa vireze in cateva zile intr-un galbui. Perioada de incubatie este de 7-10 zile.
Larva (viermele prunelor) – este o omida adevărata, de 1,1-1,5 cm (in stadiul de dezvoltare completa), Viermele prunelor (larva) are capul, placile toracelui si ultimul segment abdominal de culoare maro inchis -negru, iar restul corpului este roz (Vezi fig.). Stadiu de larva dureaza cca. 25-30 zile. Larvele la inceput rod galerii in pulpa fructelor, apoi in zona din vecinatatea samburilor, intr-un fruct se pot dezvolta mai multe larve. Larvele / viermii prunului trec de la un fruct la altul, iar pentru impupare coboara in zona coletului.
Pupele au 0,7-0,8 cm, culoarea este maronie. Impuparea are loc in coconi matasosi (cocon din fire de matase), la nivelul coletului, iar stadiul de pupa dureaza 9-12 zile.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Viermele prunelor – descriere (fluture-omida-pupa-ou)