ian. 21 2022
Viermii Sarma la Legume – Gandaci pocnitori (Agriotes spp.)
Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)
Familia: Elateridae
Denumire populara: Viermii sarma la legume, Gandaci pocnitori, Viermi sarma
Denumire stiintifica: Agriotes spp.
Denumire populara in engleza: lined click beetle, striped elaterid beetle, wireworm
Viermii sarma la legme (Agriotes lineatus) sunt daunatori polifagi deosebit de periculosi intrucat ataca si distrug: semintele abia germinate, plantutele, rasadurile, plantele, radacinile tuberizate, etc.
Plante atacate/gazda: tomate, salata, morcov, cartof, arahide, batat (cartof dulce), fasole, porumb zaharat, sfecla rosie, varza, ceapa, capsuni, etc.
Ecologia dăunătorului
Gandacii pocnitori hibernanti, parasesc locul de hibernare primavara, cand in sol, la 25 cm adancime, se inregistreaza o temperatura de 10⁰C;
Daunatorul prefera solurile aluviale (din luncile raurilor) cu exces de umiditate, dar este intalnit pe toate tipurile de sol. Prefera si solurile grele (argiloase), reci, umede, inclusiv pe cele cu pH-acid.
Adultii / Gandacii pocnitori nu suporta temperaturile de peste 25⁰C si uscaciunea, acestia se hranesc cu polen – prefera florile de umbelifere, sunt activi dimineata si seara, iar ziua se ascund sub umbelele inflorescentelor sau coboara la baza plantelor, pe care se hranesc.
Vara, cand se inregistreaza temperaturi ridicate si seceta (solul se usuca in partea superioara), larvele/viermii sarma coboara in orizonturile profunde ale solului si isi intrerup activitatea/hranirea, iar daca temperaturile ridicate si seceta se mentin o perioada lunga, o parte din larve mor.
La o umiditate redusa a solului, numeroase oua nu eclozeaza si mor.
Larvele/viermii sarma se hranesc (ataca plantele) cand temperatura solului trece de 11⁰C, prefera un optim de 19-20⁰C, cu umiditatea solului de 55%.
Larvele/viermii sarma intra in hibernare la temperaturi sub 9⁰C.
Agresivitatea atacului viermilor sarma creste in toamnele ploioase, primaveri si veri umede si racoroase.
Descrierea daunatorului:
Adultii / Gandaci pocnitori de 7-12 mm lungime, cu corpul alungit, de culoare maro. Antenele sunt serate, filiforme de culoare maro, alcatuite din 11 articole; capul este globulos si mic. Corpul este acoperit de numerosi perisori scurti de culoare gri-albicioasa. O femela depune in perioada mai-iulie cca. 50-400 oua.
Larvele / Viermii sarma – ajung la 1,7-2,5 cm lungime si 2 mm latime la maturitate; de culoare: alba/transparente imediat dupa eclozare, iar dupa 2 ani devin galben- portocalii; au corpul cilindric, tare si puternic chitinizat (sunt rigide – „vierme sarma”). Larvele prezinta – perisori scurti de culoare maro, au 3 perechi de picioare. Perioada larvara durează cca. 4 ani (trec prin 8 vârste/stadii si năpârlesc de 7 ori).
Pupele sunt albe. O pupa se regăsește într-o singura celula de pământ/cuib in sol. Perioada de pupa dureaza cca. 3-4 saptamani.
Ouale – au 0,5 mm lungime, forma ovale, albe cu reflexe sidefii. Incubația durează 1-2-6 saptamani, in functie de temperatura si umiditatea solului.
Ciclul biologic:
Intreg ciclul biologic al daunatorului dureaza cca. 4 ani.
Gandacii pocnitori/Viermii sarma (Agriotes spp.) au o generatie la 4-5 ani.
Gandacii pocnitori hibernanti (Agriotes spp.) parasesc locul de hibernare cand in sol, la 25 cm adancime, se inregistreaza o temperatura de 10⁰C, acestia apar la suprafata solului in intervalul aprilie-mai-iunie, se hranesc pe plante (prefea polenul de umbelifere sau frunze), acestia zboara la crepuscul (zbor prealimentar, zbor de hranire, zbor de dispersie, zbor de ponta) si noaptea se imperecheaza (masculul moare dupa imperechere, iar femelele traiesc toata vara).
Din paduri si livezi, femelele zboara spre campurile cultivate (chiar si 2 km), unde isi incep depunerea ouălor solitar sau grupat (4-10 oua), in sol umed (prefera terenurile acoperite complet cu vegetatie), la 10-13 cm adancime.
Dupa incubatie (cca 30-60 zile), apar larvele/viermii sarma care trec prin 8 varste/stadii si naparlesc de 7 ori.
Larvele/viermii sarma se hranesc in primii 2 ani de viata (primele 3 varste/stadii), cu humus si substante organice aflate in descompunere din sol.
De la finele anului 2 de viata (varsta/stadiul 4), larvele/viermii sarma se hranesc fitofag cu seminte, radacini, radacini tuberizate, urca in plante prin tulpina, tuberculii de cartof, fiind extrem de pagubitoare.
Larvele se misca vertical prin sol in functie de hrana, umiditate, temperatura: primavara larvele isi reiau activitatea spre suprafata, la temperaturi de peste 9°C; toamna, cand temperaturile scad sub 9°C, acestea coboara sub adancimea de inghet la 0,8 m pentru hibernare.
In 4 ani larvele ajung la maturitate, se impupeaza (stadiul de pupa dureaza 3-4 saptamani) in sol (la sfarsitul verii-inceputul toamnei), intr-un cuib de pamant la 0,4-0,6 m adancime. Noua generatie de adultii parasesc camerele pupale si hiberneaza in sol.
Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:
Viermii sarma sapa galerii si se hranesc cu tuberculi de cartof (Vezi fig.), radacini tuberizate de morcov (Vezi fig.), sfecla rosie, etc. In urma atacului organele atacate putrezesc atat in camp cat si in depozit sau sunt depreciate calitativ (devin greu vandabile, producția poate fi refuzata de către supermarket);
La tomate (in camp, gradina, solar) viermii sarma urca prin radacina trec in tulpina plantelor (Vezi fig.) si se hranesc la interior. Plantele atacate au cresteri debile, frunzele se ingalbenesc, iar in sectiune longitudinala observam daunatorul (Vezi fig.). In situatia unui atac masiv cultura poate fi complet compromisa;
Viermii sarma consuma si semintele abia incolite.
O singura larva poate ataca intr-un sezon de vegetatie mai multe plante.
Pragul economic de daunare este de peste – 3 viermi sarma/mp. Iar infestarea terenului este considerata medie la 4-5 viermi sarma/mp si inferstare puternica la peste 5-6 viermi sarma/mp.
Combatere:
- Amplasarea in aprilie-mai (cand temperatura solului trece de 9°C) a capcanelor produse de CSALOMON. Acestea au rolul de a depista gandacii pocnitori si de a estima riscul infestarii solului in viitor cu viermi sarma;
- Dezinfectia solului cu produse ce combat si viermii sarma;
- Aplicarea la sol a insecticidelor specifice pentru combaterea viermilor sarma;
- Tratarea semintelor cu insecticide specifice, etc.
Insecticide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Semintele semanate direct in camp “gradina” se pot trata cu insecticide specifice.
I. Insecticide/substante active:
- Trika Expert (4 g/kg lambda-cihalotrin + fertilizant NP7-35);
- Force 1,5G (1.5% teflutrin);
- Force Evo (5 g/kg teflutrin) la cartof; etc.
II. Produse pentru dezinfectia solului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Viermii Sarma la Legume – Gandaci pocnitori (Agriotes spp.)