dec. 09 2023

Zeama bordeleza – preparare, utilizare, reteta

Zeama bordeleza este un fungicid de contact, (fungi=ciuperci – „combate bolile cauzate de unele ciuperci”),  folosit pe scara larga in trecut. In prezent este un fungicid important alaturi de fungicide moderne care contin cupru  (Triumf,   Champ 77 WGCuproxat flowable,  etc.).

Atentie !!!  Nu va bazati doar pe zeama bordeleza in combaterea diverselor boli (manari-mana rosii, mana cartof, mana castravete, mana pepene, mana vie, monilioza, rapan, etc), intrucat este un fungicid doar de contact,  efectuarea de tratamente numai cu Z.B. nu tin sub control aceste boli grave, cititi cu atentie articolele despre  aceste boli pe site-ul www.horticultorul.ro.

Atentie !!! – va recomandam sa utilizati doar Zeama Bordeleza gata preparata si omologata achizitionata din magazine de specialitate.

1. Prepararea zemei bordeleze dupa reteta

– Pentru prepararea zemei bordeleze se amesteca Sulfat de Cupru (piatra vanata) cu lapte de var sau var stins (var praf „var hidratat”). Rolul varului este acela de a neutraliza Sulfatul de Cupru.

Pentru prepararea a 10  l de zeama bodeleza in concentratie 0,75% (concentratia care se aplica in perioda de vegetatie la vita de vie, pomi fructiferi, legume).

Se iau 75 grame  sulfat de cupru care se piseaza bine si se dizolva in 5  litri  de apa calduta. Separat in alta galeata din plastic se va pregati laptele de var cu:  (115-120  grame  var hidratat „var praf-var stins”  in 5 litri de apa).   In locul varului stins se pot folosii (35-40 grame bulgare de var nestins – ce se stinge cu cei 5 litri de apa).

La final se amesteca cele doua componente preparate (sulfatul de cupru cu laptele de var ), turnand solutia de sulfat de cupru peste laptele de var si se amesteca pana devin omogene, de un albastru ca al cerului senin.

– Pentru ca solutia de zeama bordeleza sa adere bine pe frunze (mai ales la plante ca: ceapa, usturoi, etc.), putem utiliza   adjuvanti special creati pentru acest lucru ca   (NU-Film P)   sau  (circa    15-20  ml de aracet la cei 10  litri solutie „zeama bordeleza”);

– Solutia preparata se foloseste in ziua in care a fost preparata;

– In perioada de vegetatie zeama bordeleza se aplica in concentratii de:  0,5-0,75%;

– In perioada de repaus vegetativ (tratamente de iarna sau tratamente la negru sau tratamente in uscat, in intervalul Decembrie-Februarie) zeama bordeleza se poate aplica in concentratii de 1-2 %, la (pomi, vita de vie, trandafiri, arbusti);

– Unele produse pe baza de  cupru  si  sulf  sunt acceptate in agricultura bio.

Atentie !!!

– Preparati solutia in galeti de plastic, intrucat solutia este puternic coroziva pentru metale;

– Solutia trebuie sa aiba o reactie „pH”  neutra (7) sau slab alcalina.  Verificati reactia cu: hartie de pH (indica valoarea exacta a pH-ului solutiei – Vezi Fig.) sau hartie de turnesol (albastruie=neutra-slab alcalina, rosu=acida-trebuie adaugat lapte de var);

– Nu recomandam pastratea solutiei de zeama bordeleza ca de altfel si a altor pesticide de pe o zi pe alta;

– Zeama bordeleza este incompatibila cu numeroase pesticide, inainte de a se face amestecuri  cu alte pesticide verificati tabelele de compatibilitate.

2.  Zeama bordeleza se poate cumpara la pliculet gata preparata ca orice pesticid din orice magazin de specialitate “fitofarmacie”.  Exista produse gata preparate ce contin (sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de Ca), ca de exemplu “Bouille Bordelaise” produs de Cerexagri B.V. FRANCE. Produsul este gata preparat si se amesteca doar cu apa, conform prospectului, (vezi Fig.).

Zeama bordeleza este prezenta in schemele de tratament la (pomi, vita de vie, legume) datorita calitatilor deosebite pe care le are cuprul in cresterea plantelor si combaterea de boli si daunatori.

– cuprul  contribuie la buna maturare a lemnului pomilor si coardelor vitei de vie – o buna maturare ajuta planta sa treaca cu bine de inghetul de peste iarna” – daca se fac tratamente cu zeama bordeleza in lunile – august si septembrie, cu concentratii de 0,5-0,75%;

– cuprul ajuta la cicatrizarea ranilor plantei, pentru acest motiv se aplica produse cuprice   (Triumf,   Champ 77 WGCoprantol Duo) – imediat dupa evenimente meteo ca (grindina, vant puternic);

– cuprul din fungicidele cuprice, isi aduce aportul in nutritia plantelor horticole, (vita de vie consuma anual  70-110 g cupru/an/ha);

– cuprul ajuta la formarea vitaminelor B si C de catre plante;

-cuprul ajuta la ingrosarea  pielitei bobului de strugure ceea ce confera o rezistenta crescuta la boli ca Putregaiul cenusiu si Fainarea vitei de vie;

– zeama bordeleza combate numerosi agenti patogeni “ciuperci” prin aplicare in perioada de repaus la pomi si vita de de vie. Se fac tratamente in perioada de repaus vegetativ la pomi si vita de vie cu concentratii de pana la 3-5%.  Se poate aplica cupru,  imadiat dupa taierea pomilor „primavara”, cuprul  impiedica infectarea ranilor si  ajuta la cicatrizarea acestora;

– combate  boli ca: rapan, monilioza, manari (mana tomatelor si cartofului, mana vitei de vie), alternarioza „patarea neagra” , bacterioze la tomate, bacterioze la ardei avand o actiune „doar”  preventiva (previne  aparitia bolilor);

– produsele cuprice, aplicate la rasaduri impiedica alungirea acestora,  in conditii de lumina insuficienta: zile inorate, primavara devreme, spatii protejate  „sere, solarii”, apartamente, etc);

–  cuprul stimuleaza mecanismul de aparare al plantei (alaturi de Fosetilul de aluminiu „Aliette„)  impotriva atacurilor de bacterii patogene  care procoaca bacterioze  ca:   focul bacterian, arsura comuna a fasolei, patarea unghiulara;

– zeama bordeleza se foloseste ca dezinfectant (antiseptic) pentru sere, rasadnite, jardiniere, etc. in concentratie de 3-5%.

I.  In final va recomandam sa folositi produse cuprice moderne pe baza de cupru:

♦ Autorizate pentru agricultura ECOLOGICA – BIO – ORGANICA:  Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru)Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic)Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru); Zeama Bordeleza.

♦ Alte produse cuprice: Triumfetc., acestea combat  boli ca:  Manari (mana), Bacterioze (focul bacterian, arsura comuna a fasolei, patarea unghiulara, etc.)  si au aceiasi actiune benefica asupra plantei pe care o are si zeama bordeleza.

II.  Puteti folosii produse (care combat cu succes Mana in toate stadiile-preventive si curative)  cum ar fi: 

Aceste produse au in formulare un cupru sub diverse forme.

Atentie!!!

– Aplicarea de produse cuprice la legume, poate intarzia infloritul (cu 5-7 zile), deci implicit fructificarea precoce, de aceea atunci cand dorim precocitate – este indicata eviatarea folosirii produselor cuprice la legume  pana  in momentul formarii primelor fructe;

– Va recomandam folosirea cu precautie a produselor cuprice, categorie in care se incadreaza si zeama bordeleza, intrucat riscati sa intoarceti efectul benefic al cuprului in efect negativ (poluarea solului cu metale grele). Cantitatea de cupru metalic/an/ha permisa variaza intre 2-6 kg/an/ha in functie de cultura.

– Timpul de pauza (timp care trebuie sa treaca de la alicarea zemei bordeleze la recoltare)  este in general de 15 zile, iar la tomate si castraveti 5-7 zile, urmate de spalarea fructelor inainte de consum;

– Unele soiuri de vita de vie (Chasselas Dore, etc.) sunt sensibile la tratamentele cu zeama bordeleza, motiv pentru care primele tratamente nu se fac cu produse cuprice, iar urmatoarele se fac (dimineata, seara sau in zile noroase), altfel pot aparea necroze (fitotoxicitate-arsura) pe frunze.

„Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1  Ingrediente pentru Zeama Bordeleza: A – Sulfat de Cupru (piatra vanata) si  B –  Var stins (var praf „var hidratat”)

Fig. 2  Zeama bordeleza preparata

Fig. 1 Zeama bordeleza preparata “Bouille Bordelaise” produs de Cerexagri B.V. FRANCE

Fig. 3  Zeama bordeleza preparata “Bouille Bordelaise” produs de Cerexagri B.V. FRANCE

Fig. 3 Hartie de pH, se utilizeaza la determinarea pH-ului solutiei de Zeama Bordeleza preparate

Fig. 4  Hartie de pH, se utilizeaza la determinarea pH-ului solutiei de Zeama Bordeleza preparate

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Zeama bordeleza – preparare, utilizare, reteta

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii