sept. 04 2016

Cultura de sparanghel in gradina & camp-tehnologie completa

Cultura de sparanghel_gradina_camp_150Sparanghelul este o leguma perena de la care recoltam si consumam  lastarii cruzi si gustosi o perioada lunga de timp 15-25 ani.

Consumul de lastari de sparanghel in Romania este in continua crestere odata cu diversificarea sortimentului de legume consumat si prezentei acestora pe rafturile supermarketurilor o perioada lunga de timp din an.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de Sparanghel:

Temperatura: la Sparanghel partea subterana este afectata de inghet la temperaturi sub -5°C.  Planta rezista peste  iarna la temperaturile  joase  prin organele subterane  rizomi (tulpina subterana ce prezinta muguri la subsuara frunzitelor rudimentale) si radacina. Pe perioada iernii planta se poate proteja de inghet prin musuroire  (bilonare). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de <-1°C. Temperaturile optime de crestere si dezvoltare sunt situate in intervalul 15-30°C.

Planta de sparanghel  este o specie cu toleranta moderata la seceta. Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol si putrezirea partii subterane.

Planta prefera solurile  fertile, bine drenate, ce ii ofera conditii optime. Sparanghelul vegeteaza bine pe soluri mijlocii: lutoase, luto-argiloase, luto-nisipoase. Pe solurile grele (argiloase) este recomandat sa cultivam soiurile de sparanghel verde. Trebuiesc evitate pentru cultura de sparanghel solurile cu panza de apa freatica la suprafata.

Reactia solului: Sparanghelul  (Asparagus officinalis) prefera un  pH intre 6.5-7.5;

Planta de sparanghel are pretentii mari fata de lumina, vegetand  in locuri insorite. Lastarii comestibili la soiurile albe de sparanghel – se obtin prin etiolare (lipsa luminii), procedeu care se realizeaza printr-o bilonare efectuata primavara si eventual mulcire cu folie neagra sau alb-negru.

Cultura de Sparanghel

Cultura de Sparanghel se mentine o perioada de 15-25 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.

Culturi bune premergatoare celei de sparanghel sunt: vinete, tomate, ardei, varza, conopida, mazare, fasole, castravete, dovleac.

Soiurile de sparanghel sunt pentru sparanghel alb ex. ‘Cumulus’ de la Bejos Seed sau sparanghel verde.

Cultura de sparanghel se infiinteaza din puieti de sparanghel de 1-2 ani (produsi in pepiniera) cu 3 muguri intregi. Pentru infiintarea a 1 ha de cultura de sparanghel se utilizeaza cca. 16.000 puieti.

Infiintarea culturii de sparanghel se face primavara in aprilie in sol desfundat (arat adanc la 35-50 cm).

Plantarea puietilor de sparanghel se face la 1,5-1,7 m intre randuri si 0,3-0,5 m intre plante pe rand, la o adancime de 30 cm (deasupra mugurilor se asaza un strat de 25 cm de sol).

Pentru combaterea buruienilor la cultura de sparanghel efectuam prasile manuale, mecanice, plivit, mulcit, etc.

FERTILIZAREA

Fertilizarea la infiintare cu mranita sau compost 10 l/mp, acesta se incorporeaza in sol – prin amestecare uniforma.

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Complex NPK 12-11-18 + 20% SO3 aplicat prin incorporare inainte de plantare.

Fertilizarea faziala la sparanghel se poate face cu cu YaraLIVA NITRABOR sau YaraLIVA TROPICOTE – aplicate (top dressing) si foliar cu YaraVita Bortrac.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la sparanghel se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Mulcirea culturilor de sparanghel se face primavara, dupa bilonare la soiurile albe pentru etiolarea lastarilor si se utilizeaza folie alb-negru. Plantele se mai pot mulci pentru a combate buruienile.

Bilonarea la sparanghel se face la cel alb pentru etiolarea lastarilor. Se face in anul II cu pamant sau nisip, sau pamant amestecat cu nisip 1:1.

Irigarea la sparanghel – se poate face prin picurare (2 linii de picurare) sau prin aspersie.

Toamna (sfarsit de octombrie) dupa ce frunzele s-au ingalbenit tulpinile aeriene se taie la 4 cm deasupra solului.

Recoltarea lastarilor de sparanghel se face din anul III. La sparanghelul alb se vor recolta lastarii etiolati inainte de inverzire, lungi de 25-30 cm, dimineata.  Recoltarea se face la inceput la 3 zile pana se ajunge la o recoltare zilnica.

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Sparanghel:

Boli foliare:

Rugina  (Puccinia asparagi); etc.

Boli de sol:

Putregaiul cenusiu la radacinilor (Botrytis cinerea);

Fuzarioza (Fusarium oxysporum);

Rizoctonia (Rhizoctonia violacea);

Phytophthora cryptogea.

Daunatori sparanghelului:

Gandacul albastru al sparanghelului  (Crioceris asparagi);

Gandacul rosu al sparanghelului (Crioceris duodecimpunctata);

Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);

Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);

Nematozi (Meloidogine fallax);

Musca plantulelor (Delia platura).

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 1 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 2 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 3 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 4 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 5 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 6 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 7 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 8 Cultura de sparanghel in gradina

Cultura de sparanghel in gradina

Fig. 9 Cultura de sparanghel in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de sparanghel in gradina & camp-tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii