mai 14 2016

Altoirea ardeilor – tehnologie completa

Altoirea ardeilor - tehnologie completa-1Pentru a putea cultiva ardeii si in arealele cu factori ecologici extremi (temperaturi ridicate si o umiditate excesiva in sol), s-a recurs la tehnica altoirii. Pentru altoirea ardeiului se folosesc soiuri de ardei cu toleranta mai mare la factori ecologici limitativi, boli, daunatori, etc.

Se recomanda folosirea ardeilor altoiti in zonele unde datorita umiditatii crecute din sol se inregistreaza frecvent boli ale solului (care cauzeaza ofilirea plantelor).

Altoirea ardeilor este o tehnologie tot mai des inatalnita  deoarece ea prezinta multiple avantaje: productivitate ridicata, o toleranta mai mare la boli si daunatori de sol/substrat si la diversi factori ecologici limitativi.

Pentru producerea de rasaduri altoite sunt necesare spatii protejate (rasadnita, solar) unde sunt produse rasadurile inainte de altoire si crescute apoi pana al transplantare, si spatii protejate cu atmosfera si temperatura controlate care poat furniza umiditate ridicata si o intensitate a luminii scazuta (se regleaza cu ajutorul plaselor de umbrire) timp de 7 zile (perioada de calusare).

Producerea rasadurilor de altoi si portaltoi se realizeaza in spatii protejate, unde exista conditii optime de temperatura si umiditate.

Se recomanda ca dimensiunea altoiului sa fie egala cu a portaltoiului.

Substratul se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, mranita si nisip sau amestecuri special create pentru rasaduri ce asigura un drenaj bun, in amestecul rezultat se pot adauga ingrasaminte.

In prima faza, inainte de semanare, trebuie sa luam in calcul perioada necesara germinarii speciilor cultivate.

Semanarea semintelor de portaltoi:  se pun cate 2 seminte in fiecare  ghiveci sau tavite alveolate, de 6 cm diametru si inaltimea de 5-6 cm. Dupa rasarire se pastreaza doar o plantula mai viguroasa.

Semintelor de altoi se seamana, la o adancime de 0,6 cm, in tavite alveolate cu diametru de 6 cm.

Perioada de semanare a semintelor pentru portaltoi  (seminte de ex.  ardei iute-chili) se face cu 5-6 zile inainte de semanarea celor de altoi (ex. ardei dulce).

Perioada de semanare se poate adapta in functe de vigoarea soiului cultivat.

Momentul de altoire al rasadurilor de ardei dulce  este la circa 30-40 zile (de la rasarire), cand acestea au 2-3 frunze adevarate si diametru altoiului si portaltoiului este de  1,6-1,8 mm.

Altoirea la ardei se executa prin taierea portaltoiului cu o lama clasica de ras  in unghi de 30°  la 1,5 cm deasupra cotiletoanelor sau deasupra primei frunze adevarate.  Se taie apoi altoiul tot in unghi de 30°  putin deasupra cotiledonului. Se recomanda selectarea unei zone din altoi unde diametrele sa fie de aceeasi dimensiune.

Se introduce altoiul intr-o jumatate din clema elastica din silicon, apoi  portaltoiul, astfel incat taieturile in unghi sa fie perfect suprapuse.

Dupa altoire, urmeaza perioada de calusare, cand rasadurile au nevoie de o  temperatura de 25-32°C , o umidiatte ridicata (85-90%) si o reducere  a luminii (prin folosirea plaselor de umbrire) timp de 5-7 zile.

Adaptarea rasadurilor altoite – aclimatizarea  se va face treptat pe perioada a 4-5 zile, perioada in care vom inlatura treptat plasa de umbrire, vom scadea treptat atat temperatura cat si umiditatea atmosferica relativa.

Rasadurile de ardei se scot din spatiul destinat calusarii dupa 9 zile de la altoire. Dupa perioada de calusare se poate face fertilizarea ingrasaminte hidro-solubile specifice  in doze  recomandate pentru rasad.

Cresterea rasadurilor va avea loc in sere sau rasadnite pentru inca 8-10 zile.

Intregul proces de la rasarirea plantulelor pana la plantarea rasadului in camp dureaza circa 55-65 zile.

Inainte de plantarea rasadurilor in camp, se recomanda calirea (aclimatizarea treptata), timp de 1-2 saptamani, acomonandu-se astfel cu temperaturile si lumina de unde urmeaza sa fie plantate.

Plantarea rasadurilor de ardei altoiti in camp si gradina se face  mentinand punctul de altoire deasupra nivelului solului/substratului, pentru a evita pornirea radacinilor adventive din altoi.

Altoirea ardeilor - tehnologie completa

Fig. 1 Ardei altoiti

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Altoirea ardeilor – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii