feb. 05 2023
Amestecuri de Pamanturi – producerea rasadurilor de legume
Legumicultorii s-au obisnuit sa isi realizeze singuri diferite amestecuri (substraturi nutritive) de pamanturi pentru producerea rasadurilor de legume.
Atentie !!!
In prezent, amestecurile de pamanturi pentru rasaduri realizate in gospodarie/ferma, se utilizeaza din ce in ce mai rar, intrucat unele din pamanturi sunt greu de obtinut/procurat. Adesea, amestecurile sunt infestate cu semințe de buruieni, infestate cu dăunători periculosi, infectate cu diversi agenti patogeni ce provoaca boli grave, pentru acestea, nu se cunosc parametri esențiali, cum ar fi pH-ul. Intrucat exista un risc ridicat de compromitere a rasadurilor, cauzat de substratul realizat artizanal, va recomandam doar SUBSTRATURI GATA PREGATITE, STANDARDIZATE.
I. PAMANTURI NATURALE FOLOSITE IN AMESTECURI
♦ Pamantul de telina: se obtine prin decopertarea pamantului inierbat (strat de la suprafata de cca. 10-15 cm, dintr-o pasune de lucerna, trifoi, islaz intelenit, suprafete cu gazon) si asezarea acestuia intr-o platforma de compostare, se uda cu apa, se lasa la fermentat 1 an, se cerne si se utilizeaza. Pamantul de telina in amestecuri poate fi inlocuit cu pamant de padure, pamant de gradina.
♦ Pamantul de padure: reprezinta primii 20-25 cm de sol fertil din padurile de foioase.
♦ Pamant de gradina: este reprezentat se primii 20-25 cm de sol preluat de pe suprafete cultivate cu legume, flori.
♦ Mranita: provine din fermentarea in platforme speciale, timp de 3 ani a gunoiului de grajd.
♦ Turba: este substratul natural cu cea mai larga utilizare in obținerea de substraturi. Aceasta este un sediment recent din resturi vegetale acumulate si aflate in descompunere in locuri umede „turbarii”. Se intalnesc diferite tipuri de turba: oligotrofa – din mlastini oligotrofe/ turbarii inalte (turba blonda, turba rosie, turba inalta) are pH 4-5,2; eutrofa – turbarii joase (turba neagra, turba joasa) are pH 6-7.3; mezotrofa – turbarii de mlastini intermediare (turba intermediara) are pH 4-5,4.
♦ Compost forestier: se obtine prin descompunerea frunzelor de foioase.
II. COMPUSI NATURALI DE ORIGINE MINERALA
♦ Nisipul de rau: provine din albiile raurilor, are pH 8.
III. AMESTECURI NUTRITIVE UTILIZATE IN PRODUCEREA RASADURILOR
III. 1 TOMATE – Substraturi / Amestecuri nutritive pentru:
♦ Semanat:
50 Mranita : 25 Pamantul de telina : 25 Nisip
50 Mranita : 25 Turba : 25 Nisip
♦ Repicat:
50 Mranita : 40 Pamantul de telina : 10 Nisip
30 Mranita : 20 Pamantul de telina : 30 Turba : 20 Nisip
III. 2 ARDEI – Substraturi / Amestecuri nutritive pentru:
♦ Semanat:
40 Mranita : 50 Pamantul de telina : 10 Nisip
40 Mranita : 50 Turba : 10 Nisip
♦ Repicat:
40 Mranita : 50 Pamantul de telina : 10 Nisip
30 Mranita : 20 Pamantul de telina : 40 Turba : 10 Nisip
III. 3 VINETE – Substraturi / Amestecuri nutritive pentru:
♦ Semanat:
40 Mranita : 40 Pamantul de telina : 20 Nisip
40 Mranita : 40 Turba : 20 Nisip
♦ Repicat:
40 Mranita : 50 Pamantul de telina : 10 Nisip
10 Mranita : 30 Pamantul de telina : 50 Turba : 10 Nisip
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Amestecuri de Pamanturi – producerea rasadurilor de legume