ian. 04 2014
Anghinarea (Cynara scolymus) – descriere, cultivare
Denumire populara: Anghinarea, Anghina, Angina
Denumire populara in alte limbi: engleza – Artichoke; italiana – Carciofo; germana – Artischocke; franceza – Artichaut.
Denumire stiintifica: Cynara scolymus
Grupa Legumicola: Plante legumicole perene
Origine
Specie erbacee perena originara din Europa Sudica (regiunile mediteraneene) probabil din Sicilia (Italia) fiind o selectie a specie spontane Cynara cardunculus.
Utilizare: legumicola, planta medicinala
Conditii de crestere:
- Partea aeriana de la anghinare (Cynara scolymus) este afectata de inghet la temperaturi sub 1°C. Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de 0°C. Anghinarea (Cynara scolymus) se poate cultiva in locuri adapostite din zonele: sudice, de litoral, sud-vestice si vestice.
- Pentru protectie pe timpul iernii plantele se pot mulcii, utilizand: paie, fan, frunze, rumegus, scoarta de copac dar ideala este musuroirea (se acopera cu un strat de pamant de jur imprejur, iar dupa ce a trecut riscul de inghet acest start se indeparteaza). Primavara dupa ce riscul de inghet a trecut (mai) stratul de mulci se indeparteaza. Atentie !!! – mulcirea nu garanteaza rezistenta peste iarna a plantelor de anghinare, motiv pentru care cultura in tara noastra este frecvent una anuala. Din experimentarile proprii am constatat ca plantele de anghinare musuroite de jur imprejur, dar nu acoperite complet au rezistat si la temperaturi de -23°C.
- Anghinarea (Cynara scolymus) este o specie cu toleranta moderata la seceta, se recomanda irigarea pentru obtinerea unor inflorescente corespunzatoare;
- Cynara scolymus prefera solurile fertile, reavene, bine drenate si structurate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau luto-nisipoase. Trebuiesc evitate solurile calcaroase si cu exces de umiditate.
- Reactia solului: anghinarea prefera un pH intre 6,0-6,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-8,3;
- Anghinarea (Cynara scolymus) este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite);
- Cultura de anghinare se realizeaza pe o perioada de 1 an (datorita inghetului care omoara plantele), dar se poate mentine pe o perioada de 3 ani (daca nu este afectata de inghet), dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.
Descriere:
Anghinarea este o specie erbacee perena (traieste mai multi ani) fiind mentinuta in cultura intre 1 si 3 ani.
- Florile de anghinare (Cynara scolymus) sunt grupate in inflorescente de tip capitul mare si globulos cu un involucru (frunzele de la baza inflorescentei) format din 4-5 randuri de bractee carnoase (frunze modificate din zona inflorescentei, la unele varietati sunt ghimpate). Florile au culoare albastru-violaceu si sunt tubuloase (Vezi fig.). Infloreste in iunie-iulie si are o polenizare entomofila (cu ajutorul insectelor);
- Frunzele bazale de anghinare (Cynara scolymus) sunt foarte mari (ating si 1 metru) au petiolul puternic, nervura principala ingrosata si sunt dispuse in rozeta. Limbul frunzei este de culoare cenusiu-argintie, tomentos (cu perisori), puternic sectat (cu incizii mari), uneori cu spini (Vezi fig.);
- Tulpina este groasa, atinge 1,5-2 metri, erecta, puternic ramificata, tomentoasa (cu perisori desi si moi) Vezi fig.;
- Radacina este groasa si puternic ramificata;
- Fructul este o achena usor turtita lateral.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Anghinare (Cynara scolymus).
Planta de Anghinare se utilizeaza ca:
- Specie legumicola perena, de la care se consuma: receptaculul carnos al inflorescentei (inima de anghinare), baza bracteelor si nervura principala a frunzelor – etiolate (se tin la intuneric).
- Specie de planta medicinala de la care se recolteaza frunzele (Folium Cynarae).
Recoltarea inflorescentelor de anghinare (Cynara scolymus) se face in mai multe etape la maturitatea de consum a inflorescentelor (dimensiunea specifica soiului si inainte ca bracteele sa se rasfire).
Soiuri:
- Cynara scolymus ‘Hof 10’– (inregistrat in Romania in 2010);
- Cynara scolymus ‘Violet de Provence’ (Vezi fig.); etc.
Inmultirea si infiintarea culturii de anghinare se poate face prin:
- drajoni – primavara (aprilie). Drajonii se obtin de la o cultura desfiintata.
- seminte semanate primavara in aprilie-mai.
Boli:
Mana (Bremia lactucae), Fainarea (Erysiphe spp.), Patarea frunzelor (Ramularia cynarae), etc.
Daunatori:
Afide; Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Purici, Omizi (Pyrameis cardui), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Omida-Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Anghinarea (Cynara scolymus) – descriere, cultivare