ian. 04 2014

Anghinarea (Cynara scolymus) – descriere, cultivare

Anghinarea-Cynara scolymus-floareFamilia: COMPOSITAE

Denumire populara: Anghinarea, Anghina, Angina

Denumire populara in alte limbi: engleza – Artichoke; italiana – Carciofo; germana – Artischocke; franceza – Artichaut.

Denumire stiintifica: Cynara scolymus

Grupa Legumicola: Plante legumicole perene

Origine

Specie erbacee perena  originara din  Europa Sudica (regiunile mediteraneene) probabil din Sicilia (Italia) fiind o selectie a specie spontane Cynara cardunculus.

Utilizare: legumicola, planta medicinala

Conditii de crestere:

  • Partea aeriana de la anghinare (Cynara scolymus)  este afectata de inghet la temperaturi sub 1°C.  Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de 0°C. Anghinarea (Cynara scolymus)  se poate cultiva in locuri adapostite din zonele: sudice, de litoral, sud-vestice si vestice.
  • Pentru protectie pe timpul iernii plantele se pot mulcii, utilizand: paie, fan, frunze, rumegus, scoarta de copac dar ideala este musuroirea (se acopera cu un strat de pamant de jur imprejur, iar dupa ce a trecut riscul de inghet  acest start se indeparteaza). Primavara  dupa ce riscul de inghet a trecut (mai) stratul de mulci se indeparteaza. Atentie !!! – mulcirea nu garanteaza rezistenta peste iarna a plantelor de anghinare, motiv pentru care cultura in tara noastra este frecvent una anuala. Din experimentarile proprii am constatat ca plantele de anghinare musuroite de jur imprejur, dar nu acoperite complet au rezistat si la temperaturi de -23°C.
  • Anghinarea (Cynara scolymus)  este o specie cu toleranta moderata la seceta, se recomanda irigarea pentru obtinerea unor inflorescente corespunzatoare;
  • Cynara scolymus  prefera solurile  fertile, reavene, bine drenate si structurate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau luto-nisipoase. Trebuiesc evitate solurile calcaroase si cu exces de umiditate.
  • Anghinarea (Cynara scolymus)  este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite);
  • Cultura de anghinare se realizeaza pe o perioada de 1 an (datorita inghetului care omoara plantele), dar se poate mentine pe o perioada de 3 ani (daca nu este afectata de inghet), dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.

Descriere:

Anghinarea este o specie erbacee perena (traieste mai multi ani) fiind mentinuta in cultura intre 1 si 3 ani.

  • Florile de anghinare (Cynara scolymus)  sunt  grupate in inflorescente de tip capitul mare si globulos  cu un involucru (frunzele de la baza inflorescentei) format din  4-5 randuri de bractee carnoase  (frunze modificate din zona inflorescentei, la unele varietati sunt ghimpate). Florile au culoare albastru-violaceu si sunt tubuloase (Vezi fig.). Infloreste in iunie-iulie si are o polenizare entomofila (cu ajutorul insectelor);
  • Frunzele bazale de anghinare (Cynara scolymus)   sunt foarte mari  (ating si 1 metru) au petiolul puternic, nervura principala ingrosata si sunt dispuse in rozeta. Limbul frunzei este de culoare cenusiu-argintie, tomentos (cu perisori), puternic sectat (cu incizii mari), uneori cu spini (Vezi fig.);
  • Tulpina este groasa, atinge 1,5-2 metri, erecta, puternic ramificata, tomentoasa (cu perisori desi si moi) Vezi fig.;
  • Radacina  este groasa si puternic ramificata;
  • Fructul este o achena usor turtita lateral.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Anghinare  (Cynara scolymus).

Planta de Anghinare se utilizeaza ca:  

  1. Specie legumicola perena, de la care se consuma: receptaculul carnos al inflorescentei (inima de anghinare), baza bracteelor  si nervura principala a frunzelor – etiolate (se tin la intuneric).
  2. Specie de planta medicinala de la care se recolteaza frunzele (Folium Cynarae).

Recoltarea inflorescentelor de anghinare (Cynara scolymus) se face in mai multe etape la maturitatea de consum a inflorescentelor (dimensiunea specifica soiului si inainte ca bracteele sa se rasfire).

Soiuri:

  • Cynara scolymus ‘Hof 10’– (inregistrat in Romania in 2010);
  • Cynara scolymus ‘Violet de Provence’ (Vezi fig.); etc.

Inmultirea si infiintarea culturii de anghinare se poate face prin:

  • drajoni  – primavara (aprilie). Drajonii se obtin de la o cultura desfiintata.
  •  seminte semanate primavara in aprilie-mai.

Boli:

Mana (Bremia lactucae), Fainarea (Erysiphe spp.), Patarea frunzelor (Ramularia cynarae), etc.

Daunatori:

Afide; Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Purici, Omizi (Pyrameis cardui), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Omida-Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui), etc.

Anghinarea (Cynara scolymus)

Fig. 1 Anghinarea (Cynara scolymus), flori

Anghinarea (Cynara scolymus)

Fig. 2 Anghinarea (Cynara scolymus), inflorescenta

Anghinarea (Cynara scolymus)

Fig. 3 Anghinarea (Cynara scolymus)

Anghinarea (Cynara scolymus)

Fig. 4 Anghinarea (Cynara scolymus)

Anghinarea

Fig. 5 Anghinarea (Cynara scolymus)

Anghinarea-seminte

Fig. 6 Anghinarea (Cynara scolymus), seminte

Anghinarea-Cynara scolymus-leguma

Fig. 7 Anghinarea (Cynara scolymus), inflorescenta buna de recoltat

Anghinarea-Cynara scolymus-leguma

Fig. 8 Anghinarea (Cynara scolymus), anul 2 de la semanat

Anghinarea-Cynara scolymus-violet de provence artichoke

Fig. 9 Anghinarea (Cynara scolymus ‘Violet de Provence’)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Anghinarea (Cynara scolymus) – descriere, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii