feb. 09 2014

Bobul de gradina (Vicia faba) – descriere, cultivare

Bobul de gradina-Vicia fabaFamilia: LEGUMINOSAE sin. FABACEAE, PAPILIONACEAE

Bobul de gradina se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Fasolea de gradina, Mazarea.

Denumire populara: Bobul de gradina

Denumire stiintifica: Vicia faba sin. Faba vulgaris

Denumire populara in alte limbi: engleza – Broad bean, Faba bean, Windsor bean, Horse bean; germana – Ackerbohne, Pferde bohne; franceza – Fève de Marais.

Grupa Legumicola: Legume pentru Pastai, Boabe verzi si Capsule

Utilizare: Legumicola (se consuma semintele – boabele)

Origine

Specie erbacee ce isi are originea in tarile riverane bazinului Mediteranean sau Asia de Sud-Vest (Asia Mica si Arabia). Bobul de gradina este atestat inca din Neolitic (6.500 ani inaintea erei noastre) in Israel. Este o planta cunoscuta si cultivata inca din antichitate de egipteni, greci si romani S-a raspandit si cultivat de-a lungul Vaii Nilului ajungand pana in Etiopia, dar si in Nordul Indiei si China.

In Romania se cultiva in special in Oltenia, Arges, Bucovina si  Maramures.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – bobul de gradina este o planta putin pretentioasa fata de caldura.

Semintele germineaza incepand cu 4 ºC iar optimul este de 18 ºC. Plantele de Bob de gradina  (Vicia faba)  prefera temperaturi in intervalul  18…28ºC. Temperatura  minima suportata este  de 5ºC iar cea maxima 32ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -4ºC.

Lumina – bobul de gardina este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare), la umbra fructificarea este mai redusa. Bobul este o leguma de zi lunga.

Umiditatea (apa):  Bobul de gradina  (Vicia faba)  este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) si aer. O seceta prelungita afecteaza florile (avorteaza si cad), formarea pastailor si marimea boabelor. Se recomanda obligatoriu instalarea unui sistem de irigare.

Solul – bobul de gradina  este o specie cu cerinte moderate fata de fertilitatea solului, preferand totusi soluri grele – argiloase sau lutoase.

Reactia solului: Bobul prefera un  pH intre 6-7 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-8,3;

Descriere:

Bobul de gradina este o specie erbacee anuala.

  • Semintele sunt comestibile, mari cu forma cilindric-turtita, de culoare galbuie, galben-verzuie, cafenie sau neagra. Fructul este de tip pastaie in interiorul caruia se gasesc intre 3-5 seminte, are forma cilindrica sau turtita, pubescent (acoperit de perisori), lung de 5-12 cm, de culoare bruna sau neagra, Vezi fig.
  • Frunzele sunt paripenat-compuse cu 2-3 perechi de foliole eliptice, de culoare verde (Vezi fig.);
  • Tulpina – este viguroasa, fistuloasa (goala pe dinauntru), muchiata (cu 4 muchii), atinge inaltimi de 1-1.4 metri, usor ramificata;
  • Florile  sunt grupate cate 3-6 in inflorescente de tip racem ce se formeaza de la subsuara frunzelor. Floarea este alba si patata cu negru (Vezi fig.);
  • Radacina  este pivotanta si ramificata  si dezvolta nodozitati populate de bacterii (Rhizobium leguminosarum) fixatoare de azot atmosferic, prezenta nodozitatilor este conditionata de o buna aerare a solului.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Bob de gradina (Vicia faba).

Recoltarea la  Bobul de gradina se poate face la maturitate deplina, cand pastaile s-au inegrit. Pentru boabe-seminte verzi se vor recolta pastaile verzi, atunci cand boabele au atins marimea specifica soiului.

Inmultirea si infiintarea culturii de bob de gradina se poate face prin:

Semanat direct in camp sau gradina – primavara devreme (Martie) la o temperatura in sol de 4-5 ºC. Semintele se pot trata pentru inoculare cu Rhizobium leguminosarum, utilizand produsul NITRAGIN – inocularea ajuta la fixarea de catre plante a unor cantitati sporite de Azot (N) Atmosferic,  asigurandu-se astfel pana la 90 % din necesarul de N al plantei.

Boli:

Patarea ciocolatie la bob (Botrytis fabae), Putregaiul cenusiu la bob (Botrytis cinerea), Antracnoza  (Colletotrichum lindemuthianum), etc.

Daunatori la bobul de gradina:

Gargarita (Bruchus rufimanus), Afide – Paduchele negru (Aphis fabae), Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii),  etc.

Bobul de gradina

Fig. 1 Bobul de gradina (Vicia faba), seminte-boabe

Bobul de gradina

Fig. 2 Bobul de gradina (Vicia faba), samanta

Bobul de gradina

Fig. 3 Bobul de gradina (Vicia faba), plante tinere

Bobul de gradina

Fig. 4 Bobul de gradina (Vicia faba), flori

Bobul de gradina

Fig. 5 Bobul de gradina (Vicia faba)

Bobul de gradina

Fig. 6 Bobul de gradina (Vicia faba), pastai

Bobul de gradina

Fig. 7 Bobul de gradina (Vicia faba), pastai la maturitate

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bobul de gradina (Vicia faba) – descriere, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii