iun. 11 2020

Capere (Capparis spinosa): descriere, cultivare, inmultire

Familia: CAPPARIDACEAE/CAPPARACEAE

Demumire populara: Caper, Capere

Denumire stiintifica: Capparis spinosa

Origine Capparis spinosa este o planta perena originara din Sudul Europei (zona mediteraneeana) si Estul Asiei.

Proprietati ornamentale Caper (Capparis spinosa) este un arbust catarator spinos (liana), cu crestere rapida, ce ajunge la inaltimi de 1-2 m.

Capparis spinosa este cultivat in tari precum: Cipru, Creta, Grecia, Pakistan, Algeria, Franta, Italia. In Romania, plantele de Capparis spinosa sunt cultivate doar in spatii protejate (sere, solarii).

Bobocii de flori nedesfacuti si fructele sunt folositi in special ca si condiment, iar radacinile, frunzele si florile  in fitoterapie, ele avand numeroase calitati (antiinflamtoare, antioxidante).

Frunzele sunt alterne, carnoase, simple, reniforme cu varful stirbit, petiolate (cu un spin la baza fiecarei frunze), lucioase, cu marginile rotunjite, de culoare verde si nervura centrala evidentiata.

Florile sunt frumos parfumate, solitare, cu un diametru de 5-6 cm, formate din 4 petale roz sau albe si multe stamine lungi de culoare violet.

Florile de Caper (Capparis spinosa)  dureaza doar o zi, dar perioada de inflorire este foarte lunga, de la sfarsitul primaverii pana toamna (mai-septembrie).

Bobocii  nedesfacuti ai florilor (caperele) au forma sferic-turtita, culoarea verde-maslinie si se culeg dimineata, primavara si vara, cand ajung la dimensiunea unui bob de mazare. Acestia se spala in apa cu sare, dupa care se conserva in saramura sau otet. Caperele sunt adesea folosinte pentru a aromatiza preparatele culinare.

Dupa trecerea florilor, apar fructele (boabele de capere), de forma oval-alungita pana a piriforma (forma de para), au dungi longitudinale de culoare deschisa, in tinerete au culoarea verde, iar la maturitate vireaza in maro, in interiorul lor regasindu-se o multitudine de seminte. Si fructele de Capparis spinosa  se culeg tinere, se mureaza si se intrebuinteaza pentru gustul lor putin picant si acrisor, ca si condimente in gastronomie (sosuri, salate, carne, etc.).

Substratul (pamantul/solul) pentru Capparis spinosa  este bine drenat, stancos, sarac in substante nutritive cu un  pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Plantele de Capparis spinosa  prefera solurile reavene-uscate si suporta secetele prelungite datorita sistemului radicular bine dezvoltat in pamant.

Lumina este foarte importanta in cresterea si dezvoltarea plantelor de Capparis spinosa, acestea prefera spatiile luminoase, insorite.

Plantele de  Capparis spinosa cresc foarte bine in zonele unde temperatura ajunge sau chiar depaseste 40 ºC, dar sunt afectate de temperaturile ce scad sub -8°C.

Inmultirea plantelor de Caper (Capparis spinosa)  se poate realiza prin seminte sau butasi.

Pentru a asigura germinarea semintelor, se recomanda inmuierea semintelor in apa calda, timp de o zi, dupa care se scot si se infasoara intr-o carpa de bumbac umeda si se introduc  intr-un borcan de sticla pastrat la frigider timp de 2-3 luni (stratificare la rece).

Dupa perioada de refrigerare, inainte de semanare, semintele se vor inmuia pentru o noapte in apa calda si se vor planta a doua zi, la o adancime maxima de 1 cm, intr-un substrat bine drenat si reavan.

Butasii se recolteaza primavara, cu cel putin 6-8 noduri, lungi de 8-10 cm.

Fig. 1 Capere (Capparis spinosa)

Fig. 2 Capere (Capparis spinosa), Larnaca – CIPRU

Fig. 3 Capere (Capparis spinosa)

Fig. 4 Capere (Capparis spinosa)

Fig. 5 Capere (Capparis spinosa)

Fig. 6  Capere (Capparis spinosa)

Fig. 7 Capere (Capparis spinosa)

Fig. 8 Capere (Capparis spinosa)

Fig. 9  Capere (Capparis spinosa)

Fig. 10  Capere (Capparis spinosa)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Capere (Capparis spinosa): descriere, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii