sept. 05 2021

Carnitul tomatelor – taierea varfurilor de crestere

Carnirea tomatelor-rosiilor_150Cand alegem soiurile de tomate pentru cultivare trebuie sa stim faptul ca exista soiuri/hibrizi cu crestere determinata (50-80 cm), semideterminata (ajung la 80-100 cm inaltime) si nedeterminata (inaltimi peste 1,8 m), in functie de soiul ales lucrarea de carnit (taierea varfurilor de crestere) este sau nu recomandata.

Pentru tomatele cu crestere nedeterminata se impune carnitul (ruperea varfului/varfurilor de crestere),  pentru a facilita coacerea fructelor ramase pe planta pana la venirea primului inghet.

Lucrarea de carnire a tomatelor se executa la culturile din gradina si camp cat si cele din spatii protejate (sere, solarii), dar in momente diferite, astfel:

  • La cultura tomatelor timpurii prin rasad in camp si gradina – dupa formarea a 3-4 inflorescente, lasand 1-2 frunze deasupra ultimei inflorescente;
  • La cultura tomatelor de vara din rasad – dupa 5-6 inflorescente pe tulpina principala;
  • La cultura tomatelor de toamna din rasad – deasupra ultimei inflorescente in care fructele au diametrul de 1-2 cm;
  • La cultura vara-toamna prin semanat direct in camp – nu re recomanda carnitul plantelor;
  • La tomatele cultivate in solarii la ciclul I scurt – dupa 3-5 inflorescente;
  • La tomatele cultivate in solarii la ciclul II – lung – dupa 7-10 inflorescente, cu 40-50 zile inainte de incheierea culturii;
  • La tomatele cultivate in sere ciclu I – intre 15-20 aprilie, dupa formarea a 8-10 inflorescente, cu 60-70 zile inainte de incheierea culturii;
  • La tomatele cultivate in sere ciclu II – intre 20-30 septembrie, dupa formarea a 7-8 inflorescente, cu 70-85 zile inainte de incheierea culturii.

Carnitul / carnirea tomatelor  (taierea varfurilor de crestere) reprezinta procedura prin care sunt inlaturate/taiate toate varfurile de crestere ale plantelor de tomate, lasand 2-3 frunze deasupra ultimului etaj de fructe. In acest mod toti nutrientii plantei se vor indrepta spre fruct nu spre cresterea vegetative, ajutand la coacerea fructului si micsorand timpul necesar fructelor de a ajunge la maturitate.

Carnirea tomatelor/rosiilor este metoda ce se impune in cultura tomatelor, pentru ca fructele deja formate pe planta sa ajunga la maturitatea deplina intr-un timp mai scurt.

Carnirea tomatelor-rosiilor_1

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Carnitul tomatelor – taierea varfurilor de crestere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii