mart. 31 2016
Castravetele amar (Momordica charantia): descriere
Castravetele amar face parte din aceeasi familie ca si castravetele.
Denumire populara: Tartacuta amara, Pepene amar
Denumire populara in Engleza: balsam pear, band carilla, bitter gourd
Denumire stiintifica: Momordica charantia
Grupa legumicola: CUCURBITACEAE
Origine este o planta care apare spontan si creste salbatic in padurile tropicale.
Frunzele sunt simple, alterne, lobate, cu 5-10 cm diametru, sub forma de inima, de culoare verde.
Florile sunt de culoare galbena si apar dupa 30-35 zile de la plantare, iar fructele apar dupa 50-70 zile. Dupa aparitia primelor fructe, planta continua sa fructifice inca 70-80 zile.
Fructul este de forma eliptica, bombat in partea centrala, ascutit la capete, lungimea intre 8-26 cm, diametru 6-8 cm si o greutate de 300-500 g. Culoarea fructului difera de la verde (cand este imatur), la galben-porticaliu (la maturitate).
Suprafata fructului prezinta numerosi negi si tepi.
Factori ecologici limitativi
Castravetele amar este o planta erbacee, anuala, cataratoare, pubescenta, cu vigoare mare, poate ajunge la inaltimi de peste 3 m in spatii protejate si 2 m in gradini sau camp si poseda rezistenta genetica la boli si daunatori.
Temperatura este un factor important pentru o crestere optima a Castravetului amar. Acesta prefera temperaturi intre 22-30°C, dar suporta si temperaturi absolute intre 15-38°C.
Lumina Castravetele amar este o planta de zi scurta (< 12 ore) sau neutra (12-14 ore), prefera locurile luminoase (temperament de lumina).
Solul se recomanda sa fie bine drenat, argilo-nisipos, cu fertilitate moderata si un pH optim intre 6- 6,5, el suportand si valori mai mari ale pH-lui 4,5-8.
Udarea se face cu cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Se recomanda instalarea unui sistem de udare prin picurare.
Fertilizarea la Castravetele amar se recomanda sa inceapa cand plantele au 5-6 frunze adevarate. Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Castravetele amar este intalnit in doua varietati:
Varietatea chinezeasca: 20-30cm lungime, suprafata cu denivelari, de culoare verde deschis;
Varietatea indiana: 6-10 cm lungime, varfurile ascutite, si suprafata cu numeroase excrescente (negi, tepi), de culoare verde inchis.
Infiintarea culturilor de Castravete amar se face prin rasad (semanarea semintelor in spatii protejate in alveole sau ghivece) urmand ca rasadurile mature sa fie plantate in gradina, camp, spatii protejate (sere, solarii).
De la Castravetele amar se pot consuma frunzele, pentru a prepara mancaruri (gen spanac), fructele se pot fierbe sau mura si semintele ca si condimente. Fructul se consuma de regula cand este de culoare verde, atunci fiind crocant si zemos.
Castravetele amar mai este utilizat in industria farmaceutica, fiind considerat insulina vegetala, foarte util pentru peroanele care sufera de diabet.
Soiuri: Castravete amar ‘RODEO’
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Castravetele amar (Momordica charantia): descriere