feb. 18 2023
Ce este Gunoiul de grajd ?
Gunoiul de grajd face parte din categoria ingrasamintelor organice naturale, acesta provine din dejectii (lichide si solide) ale animalelor (vaci, cai, porci, oi, gaini, gaste, rate, curci, porumbei, etc.) crescute in ferme si gospodarii, amestecate cu materialele naturale utilizate ca asternuturi pentru animale (paie, fan, coceni, rumegus, etc.) .
Gunoiul de grajd este un ingrasamant complex (contine cca. 0.4% N; 0,15% P2O5; 0,4% K2O; 0,07 Mg; 0,2% Ca; 0,01 S; etc.), recomandat la majoritatea culturilor horticole, dar exista si culturi la care nu este recomandat sau este recomandat cu restricție (radacinoase, ceapa, etc.).
Pentru culturile infiintate in primavara este recomandat sa administram si sa incorporam in sol printr-o aratura adanca gunoiul de grajd in toamna.
Tipuri de Gunoi de Grajd dupa nivelul de fermentare
Gunoi de grajd nefermentat (proaspat): conține paie tari, culoarea acestora si elasticitatea sunt putin schimbate;
Gunoiul de grajd semifermentat: paiele inca se mai recunosc, paiele au capatat culoarea maronie si se rup usor la manipulare, greutatea a scazut cu cca. 25 % fata de greutatea gunoiului de grajd proaspat (nefermentat). Contine cca. 20 % materie organica humificabila. Este folosit la fertilizarea a numeroase culturi (mar, vita de vie, cartof, castraveti, etc.);
Gunoiul de grajd fermentat: in acesta paiele nu se mai recunosc, culoarea este bruna-negricioasa, greutatea a scazut cu cca. 50 % fata de greutatea gunoiului de grajd proaspăt (nefermentat);
Gunoiul de grajd foarte bine fermentat – Mranita: are aspect de masa pamantoasa afanata, culoarea este negricioasa, greutatea a scazut cu cca. 75 % fata de greutatea gunoiului de grajd proaspat (nefermentat). Mranita contine: 0.6-1,5% N; 0,4-1% P2O5; 0,7-0,8% K2O; 0,4% Ca si are pH 7,5-7,7.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ce este Gunoiul de grajd ?