iun. 22 2014
Ceapa comuna (Allium cepa): descriere, cultivare
Ceapa comuna se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Usturoiul comun, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, Ceapa esalota, etc.
Denumire populara: Ceapa comuna, Ceapa de apa, Cepsoara, Cepoi, Ceapa ceaclama, Caba, Ceapa de arpagic, Ceapa verde, Ceapa rosie, Ceapa alba, etc.
Denumire populara in alte limbi: engleza – Onion, Bulb onion; italiana – Cipolla; germana – Zwiebel; franceza – Oignon.
Grupa Legumicola: Legumele Bulboase
Denumire stiintifica: Allium cepa
Origine
Specie erbacee bienala a carei origine se presupune a fi in Asia Centrala (Turkmenistan, Afganistan) unde se regaseste in flora spontana. Primele informatii despre ceapa dateaza din Mesopotamia (literatura sumeriana, anii 2.500 i.Hr.) si din Egipt (1.600 iHr.). Ceapa a fost cultivata, folosita si raspandita de catre romani.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Ceapa:
- Ceapa aurie din samanta: Banko, Bosko F1, Bratko F1, Buenavista f1, Shinto F1, Cortland F1, Tamara F1, Talon F1, Daytona F1, Manas F1, Cindel, Ayoba, Canterbuy, Franklin, Perez, Waikato, Bonus F1, Vuelta F1, Medusa F1, Sonic F1, Ambra F1, Elenka F1, Cassiopea, Densidor, Density, Dacapo F1, Franzisco, Pandero F1, Sabroso F1, Valero F1, Vaquero F1, Carlos f1, Burgos F1, Lorenzos F1, Pegase F1, Thor F1, Echo F1, ‘Shirley’s Giant Exhibition’, etc.
- Ceapa rosie din samanta: Ceylon, Red Company, Redkeep, Red Rum F1, Robin, Redwing F1, Red Bull F1, Fiamma F1, Red Mech, Rossa da Inverno, Countach F1, Red Zeppelin F1, Electric, Fakira F1, Brunswick, Red Creole, etc.
- Ceapa alba din samanta: Gladstone, Cometa F1, Toluca F1, etc;
- Ceapa din arpagic: Forum F1, Hercules F1, Stur BC 20, etc.
Soiuri si hibrizi Romanesti:
- Ceapa din samanta – ceaclama: Rosie de Fagaras, Rosie de Arad (din 2009), Rosie de Aries (din 2009), Ancuta (din 2010), Ariesana (2008), Briliant (din 2006), De Buzau (din 2009), Delicioasa (din 2003), Perieti (2008), Rubiniu (din 2009), etc;
- Ceapa din arpagic: Alexandra (din 2009), Enigma (din 2005), Liliana (din 2005), Filofteia (din 2005), etc.
Bazine legumicole in care se cultiva ceapa
Ceapa se cultiva in tara noastra pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) pe suprafete intinse atat in spatii protejate (ceapa verde) si direct in camp sau gradina.
- Cultura cepei in solar (ceapa verde) si camp este puternic dezvoltata in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila, Colibasi (Giurgiu), Fagaras (Brasov), Galati, Buzau (Rm. Sarat, Puiesti), Maramures (Asuaju de Sus), Turda, Aries, Filiasi, Darasti, Harghita, Covasna, Deveselu, Corabia, Constanta (Poiana), Arad, Curtici, Oltenita–Radovanu, Tulcea (Sabangia, Sarichioi);
- Cultura cepei in sera se mai regaseste doar in zone ca: Arad, Isalnita, Bucuresti (Popesti-Leordeni).
Utilizare: leguma, planta medicinala
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele de ceapa germineaza incepand cu 3-4 ºC si au nevoie de 31 zile pentru a germina. Temperaturile pentru germinare sunt situate in intervalul 10…20 ºC (germineaza in 13…5 zile).
Ceapa (Allium cepa) prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 30ºC.
Ceapa necesita vernalizarea bulbilor (temperaturi in intervalul 3-15 ºC) pentru a inflorii.
Pragul de minim de la care partea subterana (bulbul) bine inradacinata este afectata de inghet este de -8ºC.
Lumina: ceapa este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore), pentru formarea bulbilor. In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.
Umiditatea (apa):
Ceapa este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de ceapa.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – Ceapa este o leguma cu cerinte ridiate fata de sol vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Ceapa vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea slabe.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de ceapa.
Reactia solului: ceapa prefera un pH intre 6-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.
Descriere:
Ceapa este o specie: erbacee bienala – ceapa din samanta (formeaza bulbul in anul 1 si infloreste si fructifica in al 2-lea) si trienala – cepa de arpagic.
- Bulbul comestibil se formeaza din modificarea zonei bazale a frunzelor astfel incat frunzele de la interiorul bulbului sunt carnoase si suculente iar cele de la exterior capata aspect pergamentos. Bulbul are la interior 1-3 muguri prinsi de disc. Culoarea frunzelor bulbului difera de la varietate la varietate si poate fi: aurie, alba, rosie (Vezi fig.);
- Frunzele de ceapa sunt comestibile (ceapa verde), de culoare verde, fistuloase iar din ingrosarea zonei bazale ia nastere bulbul (Vezi fig.);
- Tulpinaflorifera este fistuloasa, fusiforma, inalta de cca. 1 m (Vezi fig.);
- Radacina este firoasa;
- Florile hermafrodite, alb-verzui sunt dispuse cate 300-800 flori intr-o inflorescenta globuloasa (Vezi fig.). Ceapa infloreste in intervalul iunie-iulie;
- Fructul semi-dehiscent, capsula trilobata,contine 3-6 seminte, negre, tetraedrice (Vezi fig.).
Recoltarea bulbului se face atunci cand frunzele s-au uscat. Recoltarea se face prin smulgere sau mecanizat. Recoltarea la ceapa verde se face cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.
Utilizare: bulbul si ceapa verde se utilizeaza in stare cruda sau preparata in diverse preparate culinare.
Inmultirea si infiintarea culturii de ceapa se poate face prin:
- seminte semanate direct in camp (toamna sau primavara) sau pentru producerea de rasad la ceapa ceaclama si ceapa de apa;
- arpagic – plantat in camp-gradini toamna sau primavara.
Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri & Stemphylium vesicarium), Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);
Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).
Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura), Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ceapa comuna (Allium cepa): descriere, cultivare