sept. 14 2016

Cenusa, ingrasamant natural pentru: legume, pomi, flori

Cenusa ingrasamant natural_150

Cenusa  – se poate folosii cu succes in fertilizarea culturilor horticole (legumelor, pomilor, vitei de vie, florilor, arborilor si arbustilor, etc.) si agricole.

Cenusa rezultata din arderea lemenelor netratate cu substante chimice in sobe si seminee, arderea resturilor vegetale sau a hartiei se poate folosi  ca fertilizant organic in gradina noastra.  Cenusa rezultata din arderea lemnelor de stejar, artar (esenta tare) contine cantitati mai mari de elemente nutritive in comparatie cu cea rezultata din arderea lemnelor de rasinoase – brad, molid (esenta moale).

Cenusa este un fertilizant organic care aplicat corect (in cantitati echilibrate, adaptate fenofazelor) la plantele cultivate, va  imbogatii solul cu elementele nutritive atat de necesare dezvoltarii plantelor. Cenusa are un continut ridicat de Fosfor, Potasiu, Calciu, Magneziu si cantitati mai mici de Fier, Zinc, Bor, Mangan.

Atentie !!! in componenta cenusii lipseste total Azotul (N).

Cenusa se poate pastra in saci de plastic bine legati, amplasati in spatii uscate, pentru a impiedica umectarea acesteia.

Cenusa se poate folosi in forma uscata, aplicata manual (Vezi fig.) in cuiburi, langa plante sau amestecata cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd, compost) si sub forma de solutie (forma lichida).

Utilizarii cenusei aplicata pe sol in jurul plantelor poate ajuta secundar la combaterea melcilor si limacsilor la plante.

Cantitatea de cenusa utilizata este diferita in functie de sol astfel:

la solurile nisipoase se recomanda aplicarea cenusei primavara dupa care se incorporeaza prin sapare;

la solurile argiloase si lutoase se poate aplica atat primavara cat si toamna, dupa care are loc saparea la cazma a spatiului de cultura pentru o incorporare buna a cenusei.

la solurile acide nu se recomanda aplicarea de cenusa, intrucat concentratia mare de carbonat de calciu conduce la alcalinizarea solului (schimbarea pH-ului care adesea nu este de dorit).

Doza de cenusa aplicata plantelor difera in functie de cultura si stadiul de vegetatie al plantelor cultivate. Aceasta se poate administra sub foma de praf prin incorporare sau sub forma de solutii astfel:

„Primavara inainte de a se insamanta/planta terenul, prin incorporare in patul pregatit – 1000-1200 kg/Ha; La culturile care se infiinteaza in cuiburi –  15-20 g/cuib; In perioada de vegetatie – 200-400 kg/Ha; Sub forma de solutie, se dizolva in apa 50 g  cenusa/10 l apa” (D. Davidescu, 1992).

Utilizarea necorespunzatoare a cenusei poate avea efecte negative asupra culturilor si implicit a solului:

  • cenusa nu este recomandata la culturile sau plantele ornamentale ce necesita un sol acid (afin, gardenia, azaleea);
  • nu se recomanda aplicarea cenusei impreuna cu ingrasaminte  ce contin Azot (uree);
  • nu aplicati cenusa cand conditiile meteo sunt nefavorabile (ploi, vant puternic);
  • nu se recomanda aplicarea cenusei la rasadurile tinere, continutul prea ridicat de potasiu poate afecta plantele;
  • utilizarea frecventa (excesiva) a cenusei in culturi, impune o verificare periodica a pH-ului solului pentru a preveni alcalinizarea;

Atentie !!!  Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Cenusa ingrasamant natural

Fig. 1 Cenusa ingrasamant natural

Cenusa ingrasamant natural

Fig. 2 Cenusa ingrasamant natural

Cenusa ingrasamant natural

Fig. 3 Cenusa ingrasamant natural

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cenusa, ingrasamant natural pentru: legume, pomi, flori

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii