aug. 19 2017

Cirese de pamant – Papalaul (Physalis peruviana)

Familia:  Solanaceae

Denumire populara: Papalaul, Cirese de pamant; Catina incasa

Denumire populara in alte limbi: engleza: Cape Gooseberry, Goldenberry, Husk Cherry, Husk tomato, Peruvian Ground Cherry, Poha, Poha Berry.

Denumirea stiintifica: Physalis peruviana sin. Physalis edulis

Origine: Physalis peruviana este o planta originara din Brazilia

Grupa legumicola: SOLANACEE sau SOLANO-FRUCTOASE

Importanta cireselor de pamant Physalis peruviana

Physalis peruviana este o planta anuala (cultivata in zonele temperate) sau perena (cultivata in zonele tropicale).

Ciresele de pamant sunt plante erbacee, bine ramificate, care ajung la inaltimi de 1 m.

Inflorirea plantelor de Papalau (Physalis peruviana)  are loc intre lunile iulie-octombrie.

Tulpinile sunt de culoare verde-violet, acoperite cu perisori foarte fini.

Frunzele au forma de inima, catifelate, cu lungimea de 5-15 cm, latimea de 10 cm, de culoare verde, care odata cu coacerea fructelor, se ingalbenesc si cad.

Florile sunt hermafrodite, au forma de clopotel, cu petale de culoare galbena la exterior si violet la interior (Vezi fig.).

Fructele apar pe ramurile care au format 12-13 internoduri (Vezi fig.). Acesta are forma sferica, 1-2 cm diametru, 3,5 g / frut,  pielita neteda de culoare galben-orange (la maturitate), pulpa suculenta, cu 100-300 seminte foarte mici. Fructul este protejat de un înveliș – pergamentos ‘caliciu-fructifer’ puternic umflat.

Fructele se pot recolta la 100-110 zile de la infiintarea culturii, acestea se pot consuma in stare proaspata sau folosite la prepararea dulceturilor, compotrurilor sau la prajituri.

Fructul de Physalis peruviana este bogat in vitaminele A, C si B.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura optima pentru cresterea plantelor de Physalis peruviana poate varia intre 16-25°C, dar poate tolera temperaturi intre 10-32°C.

Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea plantelor de Physalis peruviana, acestea necesita spatii luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Umiditatea (apa) pentru Physalis peruviana este foarte importanta, acesta necesita udari zilnice, cu cantitati suficiente de apa, pentru a putea dezvolta fructele.

Solul pentru Physalis peruviana trebuie sa fie bine drenat, prefera soluile nisipoase, cu un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Inmultirea Cireselor de pamant se poate face prin seminte. Germinarea semintelor poate avea loc in 1-3 saptamani la temperatiri intre 15-20°C

Cultivarea Cireselor de pamant (Physalis peruviana): se face in gradina, spatii protjate (sere, solarii) sau la container (ghiveci cu diametru de 30 cm si adancime de 30 cm).

Boli: Alternarioza, Fainarea, Putregaiul cenusiu; Patarea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. vesicatora).

Daunatori: Gandacul din Colorado, Musculita alba, Afide.

Fig. 1 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 2 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 3 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 4 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 5  Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 6 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 7 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 8 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 9 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Fig. 10 Cirese de pamant  (Physalis peruviana)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cirese de pamant – Papalaul (Physalis peruviana)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii