mart. 29 2016
Conopida Mov/Violet: descriere, cultivare, particularitati
Conopida violet-mov (EN-Purple cauliflower) provine din Italia sau Africa de Sud, cultivata adesea in regiuni cu ierni moderate (Sudul si Vestul Europei, Africa sau America).
Cercetatorii au dezvoltat mai multe varietati de Conopida (Brassica oleracea convar. botrytis var. cauliflora), gustul lor nefiind foarte diferit, ele adaugand o pata de culoare atunci cand sunt servite atat crude cat si preparate.
Dupa unii cercetatori, se pare ca varietatea de Conopida violet, nu a fost rezultata prin inginerie genetica, ci dupa zeci de ani de reproducere traditionala selectiva.
Culoarea violet (mov) a conopidei este data de prezenta antocianilor (flavonoizi – antioxidanti), prezenti si in afine, aronia, varza rosie, coaja strugurilor negrii sau a prunelor. Conopida mov este bogata in vitamina C, vitamina A, calciu, acid folic, potasiu, seleniu si fibre.
Cu toate ca pe exterior Conopida are culoarea violet (mov), in interior (miezul capatanii) este de culoare crem (alba).
Conopida violet este cultivata ca planta erbacee anuala, ea ajungand la o inlatime de 40-50 cm.
Frunzele la varietatea de Conopida mov cresc natural si imbraca capatana, ferind-o astfel de arsurile solare.
Solul/Substratul optim pentru Conopita violet este cel bogat in substante nutritive, bine drenat, cu un pH intre 6.0-7.0.
Semanarea semintelor se face in spatii protejate (rasadnite, sere, solarii) in tavite alveolate; in 15 ianuarie – 15 februarie, pentru cultura de primavara si in mai pentru cultura de toamna.
Semintele se pot semana si afara cand temperatura solului are intre 18-21°C.
Udarea este un factor foarte important pentru Conopida violet, aceasta nu suporta conditiile de seceta.
Plantarea rasadurilor se face la aceeasi adancime la care au crescut in alveole sau rasadnite.
Lumina este foarte importanta pentru o crestere optima a Conopidei violet.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de conopida.
Recoltarea se face in momentul in care capatana a ajuns la dimensiunea dorita (mugurii ce formeaza capatana sunt inca inchisi). Neculeasa la timp capatana de Conopida mov se deterioreaza, mugurii inflorescentei, se vor deschide.
Recoltarea la conopida violet se face prin taierea capatanii, sau prin soaterea intregii plante din pamant si depozitata in spatii racoroase si uscate.
Exista mai multe varietati de Conopida mov (Brassica oleracea botrytis), ele diferind in functie de perioada de maturare a capatanilor: Violet Queen (70 zile), Burgundy Qeen (70 zile), Sicilian Purple (85 zile), Purple Cape (200 zile); Graffiti (Vezi fig.), Depurple F1 (Vezi fig.).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Conopida Mov/Violet: descriere, cultivare, particularitati