mart. 31 2016
Conopida Portocalie – descriere, cultivare, particularitati
Asemeni Conopidei violet, Conopida portocalie este de curand obtinuta, prima data fiind intalnita de un fermier in cultura sa de Conopida alba. Aceea avea dimensiuni reduse fata de varietatile de acum.
Conopida portocalie (EN – Orange cauliflower) este o alta varietate de conopida cultivata tot mai des si la noi in tara. In supermarket-uri a inceput sa se comercializeze conopida portocalie in anul 2003.
Culoarea portocalie este data de prezenta beta-carotenului, aceasta contine de circa 25 ori mai multa vitamina A decat conopida alba. Printe factorii nutritivi ai conopidei putem aminti: grasimi 1g, proteine 2g, 176mg potasiu, 19 mg sodiu, vitamina C 92%, vitamina A 8%, Ca 2%, Fe 2%.
Conopida portocalie este o planta anuala, rezultata din seminte semanate primavara sau vara (cultura de primavara sau de toamna) si transplantate, ce poate ajunge la inaltimi de 30-60 cm.
Frunzele la Conopida portocalie cresc in jurul capatanii, unele dintre ele acoperind-o si protejand-o astfel de arsurile solare.
Semanarea semintelor de conopida portocalie se face in spatii protejate (rasadnite, sere, solarii) in tavite alveolate, in perioada 15 ianuarie-15 februarie, pentru cultura de primavara si in luna mai, pentru cultura de toamna.
Semanarea semintelor se face si afara (direct in sol) cand temperatura solului are intre 18-21°C.
Recomandam plantarea rasadurilor la distante de 40-50 cm intre plante pe rand si 75 cm intre randuri si la aceeasi adancime la care au crescut in alveole sau rasadnite.
Conopida orange trebuie udata cu regularitate, se recomanda folosirea sistemelor de irigare prin picurare, Conopida fiind o planta care nu suporta seceta.
Lumina este foarte importanta pentru o crestere optima la Conopida portocalie, aceasta prefera soarele mai multe ore pe zi.
Solul optim pentru Conopida portocalie trebuie sa fie bogat in substante nutritive, cu un drenaj bun si un pH intre 6,0-7,0.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de conopida.
Recoltarea capatanii de Conopida portocalie se face in momentul cand aceasta a ajuns la maturitate (65-70 zile) sau la dimensiunile dorite si mugurii inflorescentei sunt inchisi. Daca nu este recoltata la timp, mugurii din inflorescenta se vor deschide si calitatea acesteia nu va mai fi aceeasi.
Recoltarea la Conopida portocalie se face prin taierea capatanii, sau prin scoaterea intregii plante din pamant si depozitarea in spatii racoroase si uscate. Varietati de Conopida portocalie sunt ‘Cheddar’; ‘SGC8201’ si ‘Orange Bouquet’.
Se recomanda ca in momentul in care Conopida orange este gatita, sa se adauge suc de lamaie sau vin, pentru a-si mentine culoarea.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Conopida Portocalie – descriere, cultivare, particularitati