mart. 26 2016

Conopida Romanesco – descriere, cultivare, particularitati

Conopida Romanesco_1Conopida Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis ‘Amfora F1’)  face parte din aceeasi familie ca si Conopida (Cruciferae sin. Brassicaceae) si varza. Ea este adesea intalnita si sub numele de Broccoli Romanesco.

Conopida Romanesco a fost cultivata si consumata  mult in ITALIA in zonele din jurul Romei inca din secolul trecut (anii ‘90) iar acum s-a raspandit in intreaga Europa.

Conopida Romanesco este cunoscuta sub diferite nume: pentru englezi=broccolii, pentru francezi=varza, pentru nemti=conopida.

Romanesco este bogata in vitamina C si are la recoltare valoare nutritiva asemanatoare cu cea a conopidei sau a broccolii. Conopida romanesco este bogata in saruri minerale, contine mai mult caroten si mai putin amidon decat celelalte specii de conopida.

Descriere

Conopida  Romanesco este o planta erbacee, cultivata ca planta anuala, ajunge la o inaltime de 40-50 cm si sensibila la schimbarile de temperatura.

Aspectul ei este foarte interesant (preferat de catre copii), inflorescenta ei prezentand un aspect granulat si piramidal, de culoare galben-verzui  este comestibila, de 15-23 cm diametru  si porta numele de capatana-falsa.

Frunzele sunt asezate in rozeta,  late, ondulate pe margine, acoperite de pruina, cu nervuri poeminente, de culoare verde inchis, acopera o parte din inflorescenta (capatana-falsa) potejand-o de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea este un factor foarte important pentru o crestere buna a Conopidei Romanesco. Plantele tinere au nevoie de o udare constanta pentru a putea avea o crestere buna mai ales in timpul sezonului rece.

Substratul optim pentru Romanesco este cel bogat in materie origanica, bine drenat, cu un pH intre 6.0-7.0 si mentinut in permanenta reavan.

Semanarea semintelor se face in rasadnite pentru cultura de primavara (la inceput de februarie) si pentru cultura de toamna (la inceput de mai).

Plantarea rasadurilor de Conopida Romanesco se face pe randuri, la interval de 40-50 cm intre plante si 60-90 cm intre randuri.

Lumina Alegerea unei locatii insorite, cu cel putin 6 ore de soare pe zi constituie unul din secretele de cultivare ale Conopidei Romanesco.

Pentru a-si pastra culoarea naturala (galben-verzui) capatana de Romanesco  trebuie umbrita-ferita de soare. Daca frunzele cresc suficient de lungi pentru a umbri singure capatana, se recomanda legarea acestora desupra capatanii, pentru a evita arsurile solare.

Recoltarea Conopidei Romanesco se face in momentul  in care capatana –falsa ajunge la dimensiunea dorita (mugurii din care este formata capatana sunt inca inchisi). Daca nu sunt culese la timp capatanile de Conopida Romanesco, mugurii inflorescentei se vor deschide. Recoltarea se poate face prin taierea inflorescentei (capatanii) sau prin scoatele din pamant a intregii plante si depozitarea acesteia in spatii uscate si racoroase.

Soiuri: Romanesco Precoce,  Amfora F1.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Boli la conopida: Caderea plantutelor (Pythium ultimum)Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor  (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae)Putregaiul uscat  (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la conopida:  Buha verzei (Mamestra brassicae)Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)Musca verzei (Delia brassicae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae)Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae),  Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa),  CartitaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus)Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Conopida Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis 'Amfora F1')

Fig. 1 Conopida Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis ‘Amfora F1’)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Conopida Romanesco – descriere, cultivare, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii