mai 21 2022
Copilirea Rosiilor in gradina, solar, sera – cum se face
Copilirea tomatelor-rosiilor este o lucrare ce se impune doar la soiurile/hibrizii cu crestere nedeterminata (ating inaltimi de peste 1,8 metri) si semideterminata (care ajung la o inaltime de 80-100 cm). Lucrarea de copilit se executa atat in gradina cat si in spatii protejate (solar, sera).
Atentie !!! La hibrizii/soiurile care in tehnologie au ca recomandare ca se conduc pe 2 tulpini se va pastra unul din copilii de la baza plantei pentru a forma o a doua tulpina. Copilii situati sub primele 2 inflorescente sunt cei mai vigurosi si pot atinge dimensiunile tulpinii principale.
Inca din primele saptamani de la plantare, tomatele dezvolta copili (lastari) la subsuara frunzelor.
Copilii reprezinta lastari ce apar si cresc direct de pe tulpina principala, la subsuara frunzelor (tulpini laterale). Copilii lasati sa creasca vor deveni tulpini ce vor dezvolta propriile flori si fructe, reducandu-se astfel cresterile tulpinii principale si implicit capacitatea de fructificare a acesteia.
Copilii care apar in parte de sus a plantei sunt mai firavi, fata de cei din partea bazala deoarece hrana din planta (care ii alimenteaza) scade in partea superioara a plantelor de tomate.
Aparitia copililor bine diferentiati, reprezinta momentul in care se impune copilitul (Vezi fig.) – indepartarea acestora prin rupere cu grija pentru a nu rani excesiv planta.
Se recomanda intervenirea si ruperea copililor cel putin o data pe sapatmana, pentru a nu reusi sa ajunga la dimensiuni prea mari (consumand astfel substantele nutritrive atat de necesare dezvoltarii si fructificarii).
In cazul cand un copil ajunge la dimensiuni prea mari, se poate rupe/scurteaza astfel incat sa ramana doar prima frunza a acestuia, restul fiind indepartat.
Dupa copilire se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide botriticide (Serenade ASO, Teldor 500 SC, Switch) pentru a prevenii instalarea putregaiului cenusiu la tomate (Botrytis cinerea) si insecticide pentru a prevenii atacul tantarului tomatelor (Lasioptera spp.).
Atentie !!! lucrarea de copilire trebuie facuta cu grija cand copilii au diferentiat clar, intrucat copilii din apropierea varfului plantei pot fi confundati usor cu varful si exista riscul sa lasam plantele prematur fara varf (carnire).
Ruperea copililor (copilitul) este necesara din numeroase motive:
♦ Pentru a ajuta planta sa isi cantoneze substantele nutritive in procesul de dezvoltare viabila si fructificare. Producerea unei cantitati cat mai mari de fructe standard (ajunse la dimensiunile specifice soiului/hibridului) si sa nu dezvolte doar frunze si fructe mici sau florile sa avorteze prematur;
♦ Pentru a permite patrunderea unei cantitati suficiente de lumina la planta;
♦ Pentru a prevenii aparitia bolilor micotice sau a bacteriozelor. Lucrarea de copilit permite o mai buna circulatie a aerului si o mai buna dispesie a produselor de protectie a plantelor pe organele plantei;
♦ Pentru a permite uscarea rapida a frunzelor dupa ploaie, evitand astfel aparitia bolilor;
♦ Pentru canaliza substantelor nutritive catre procesul de dezvoltare viabila si fructificare si nu doar catre o masa mare foliara;
♦ Pentru a grabi coacerea fructelor; etc.
Atentie !!! Nu efectuam lucrari in verde la tomate (legume), inclusiv „copilitul”, daca pe plante (organele aeriene) sunt picaturi de apa din diferite motive (roua, ploaie, irigere prin aspersie, etc). In general, efectuarea lucrarilor la legume, cand plantele sunt ude, contribuie la raspandirea rapida a unor boli periculoase.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Copilirea Rosiilor in gradina, solar, sera – cum se face