aug. 06 2015
Coriandru (Coriandrum sativum): descriere, particularitati
Denumire populara: Coriandru, Patrunjel chinezesc, Planta plosnitelor, Marul plosnitelor, Buruiana pucioasa, Puciogna, Piper-alb
Denumire populara in alte limbi: engleza – Chinese parsley, Chamem; spaniola – Cilantro, Cilandrio; germana – Chinesische Petersilie; italiana – Coriandolo; etc.
Denumire stiintifica: Coriandrum sativum sin. Coriandrum majus, Coriandrum diversifolium, Coriandrum globosum, Coriandrum melphitense, Selinum coriandrum
Origine – Coriandru este o planta originara din Sudul Europei, Nordul Africii si Sud-Vestul Asiei.
Coriandru este o planta erbacee anuala, cultivata in tara noastra prin varietatile Coriandrum sativum Sandra si Coriandrum sativum Omagiu. Se cultiva pe toata suprafata tarii noastre, dar cele mai bune rezultate sunt obtinute in zonele joase, de campie in Vestul, Sudul si Sud-Estul tarii.
Coriandru este cultivat pentru utilizarile multiple ale fructelor si frunzele (in scopuri medicinale si culinare) si pentru cantitatea mare de polen pe care o are (ca planta melifera) .
Utilizare: planta aromatica (in industria alimentara), planta medicinala, uleiul extras din fructe utilizat in produse cosmetice.
Coriandrul (Coriandrum sativum) este adesea utilizat in alimentatie (ca si condiment) in stare proaspata sau uscata si in medicina.
Conditii de crestere:
- Partea aeriana a plantei de Coriandrul (Coriandrum sativum) este afectata de temperaturile < 4°C. Temperatura optima pentru cresterea Coriandrului poate varia intre 15-25°C, maxima tolerata fiind de 32°C.
- Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie cu toleranta moderata la seceta, udarea trebuie realizata cu cantitati suficiente de apa in perioada de crestere. Pentru areale extinse, se recomanda irigarea;
- Coriandrul prefera solurile moderat fertile, bine drenate care ii ofera conditii optime de crestere. Planta vegeteaza pe soluri afanate, lutoase sau luto-nisipoase si bogate in calciu. Drenajul corespunzator este foarte important pentru o crestere viguroasa a Coriandrului.
- Reactia solului: Coriandrul prefera un pH intre 5,5-7,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4-8.
- Coriandrul (Coriandrum sativum) este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite), dar suporta si semiumbra (se obtine o productie mai mare de frunze);
- Planta de Coriandru se poate cultiva si la container (ghiveci).
- Iarna Coriandrul trebuie amplasat in spatii protejate unde temperatura nu scade < 18ºC.
Recoltarea se face utilizand combina de cereale.
Descriere:
- Tulpina este bine ramificata;
- Florile de Coriandru apar de vara pana la inceputul toamnei (iulie-septembrie) sunt hermafrodite, mici, sub forma de umbele, de culoare alba, roz sau violet, polenizate de catre albine;
- Frunzele sunt penate, cu miros foarte puternic, cele superioare au segmente liniare. Frunzele de Coriandru se pot recolta dupa cca. 30-35 zile de la semanarea semintelor;
- Fructele sunt diachene sferice, cu diametru de 2-6 mm, galbene-brunii sau brune la maturitate (avand nevoie de 30-40 zile pentru a se coace), in interiorul lor gasindu-se semintele;
Dimensiuni: Coriandru este o planta erbacee anuala ce poate ajunge la inaltimi de 70-150 cm.
Inmultirea la Coriandru se face prin seminte ‘fructe’.
Semanarea fructelor in gradina si containere se face in lunile aprilie-mai la cca. 1-1,25 cm adancime si o distanta de 2,5 cm intre seminte, pentru a nu mai fi necesara rarirea plantelor rezultate.
Semanarea in ghivece – repetata si decalata a fructelor pe intreg parcursul anului, ne ofera posibilitatea de a avea plante proaspete mereu (esalonarea culturii).
Semanarea fructelor in camp in camp se face in martie la o distanta de 12,5 cm sau 25 cm intre randuri si o adancime de 3 cm.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de coriandru.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Coriandru (Coriandrum sativum): descriere, particularitati