iul. 25 2016
Craparea Tomatelor – cauzele si prevenirea fenomenului
Craparea & despicarea (divizarea) rosiilor ‘tomatelor’ este un fenomen frecvent întâlnit in cultura, iar cauzele aparitiei sunt numeroase.
Crapaturile prezente pe fructele de tomate sunt de diferite tipuri si apar in locuri diferite: in zona coditei, la varf, in zona mediana, transversale, longitudinale (in perioadele calde si umede), care divizeaza fructul (incepand de la varf), etc.
Cand si de ce apare craparea la tomate?
♦ Variatia termica mare din sol si aer poate contribui la craparea tomatelor;
♦ Variatia mare a umiditatii solului poate conduce la aparitia fenomenului de crapare a fructelor de tomate;
♦ Alternanta perioadelor de seceta cu udarea abundenta in perioada cand pe planta avem fructe bine dezvoltate, poate provoca craparea rosiilor;
♦ Prezenta precipitatiilor abundente sau udarilor excesive cand planta beneficiaza de multa apa in intervale scurte poate conduce la craparea fructelor;
♦ Fertilizarea cu ingrasaminte ce contin cantitati mari de azot si scazute de potasiu;
♦ Crăparea fructelor de tomate are si o determinare genetica, astfel fenomenul este mai frecvent la unele varietati (soriuri/hibrizi): ex. soiuri romanesti traditionale de gradina, tomate cherry, prekos; etc.
♦ Craparea tomatelor-rosiilor apare intrucat planta absoarbe apa rapid, determinand umflarea rapida a tesuturilor de la interiorul fructelor de tomate, iar cand pielita exterioara (epiderma) nu este suficient de elastica aceasta crapa; etc.
Prevenirea aparitiei craparii la tomate
- Udarea plantelor de tomate prim picurare cu canditati de apa adaptate fenofazei si temperaturilor din aer si sol si mentinea solului reavan;
- Odata cu venirea verii, se recomanda umbrirea cu plase de umbrire;
- Fertilizarea echilibrata (vezi fertilizarea tomatelor in camp si in solar) cu un nivel suficient de potasiu care ajuta la dezvoltarea optima a fructelor;
- Mulcirea plantelor de tomate are rolul de a pastra caldura si umiditatea in sol;
- Udarea optima a tomatelor , etc.
Afectarea productiei de tomate
- Fructele cu cicatrici nu sunt aspectuoase si sunt greu vandabile;
- Fructele crapate trebuiesc consumate rapid intrucat nu se pot pastra;
- Fructele crapate in mediu umed pot fi usor afectate de putregaiuri; etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Craparea Tomatelor – cauzele si prevenirea fenomenului