oct. 20 2019

Cultivare Scortonera in gradina si camp: infiintare

Scorțonera  (Scorzonera hispanica)  este o leguma cultivata in numeroase tari Europene (Germania, Olanda, Franta, Belgia, Polonia, Austria, Romania, etc) pentru radacinile sale bogate in carbohidrati, vitamine.

Chiar daca plantele de scorțonera  (Scorzonera hispanica) sunt perene cultura se desfasoara pe o perioada de 2 ani (bienala).

Cultivarea scorțonerei in gradina si camp

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea de scorțonera  (Scorzonera hispanica)  in camp sau gradina:

Temperatura (caldura): scorțonera se incadreaza la plante nepretentioase fata de caldura si este adaptata climatului temperat-continental si rezista peste iarna neprotejata in gradina si camp.

Semintele de scorțonera  (Scorzonera hispanica) germineaza incepand de la 9-11°C (germineaza in cateva saptamani).

Temperatura in sezonul de vegetatie se incadreaza intr-un optim de (13-24°C), cu  o temperatura minima de 7°C si maxima de 30°C.

Lumina la scorțonera  (Scorzonera hispanica)  cultivata in camp/gradina: planta prefera locurile insorite (temperament de lumina) obtinerea radacinilor tuberizate.

Umiditatea (apa) pentru scorțonera cultivata in camp/gradina:

Cultura de scorțonera are cerinte este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, dar prefera solurile reavene. Pentru o dezvltare armonioasa a plantelor si succesul culturii se recomanda irigarea in perioadele critice.

Solul: scorțonera  (Scorzonera hispanica)  este o planta cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri profunde, usoare (nisipoase, nisipo-lutoase), mijloci (lutoase), bine drenate, reavene, afanate, fertile (bogate in humus). Suporta si solurile argiloase.

Reactia solului: scorțonera prefera un pH intre 6.4-7;

Sortimentul de soiuri de Scorțonera  (Scorzonera hispanica)  : Annual Giant, Lange Jan, Gigante de Rusia, Hoffmanns Schwarzer Pfahl, Elite Stamm, Vulcan, Pronora, Duplex, Noir de Russie, etc. etc.

Infiintarea culturilor de scorțonera  (Scorzonera hispanica) se face prin semanat  in camp/gradina in intervalul:  sfârșit de  aprilieinceput de mai. Intrucat viabilitatea semintelor este pe o perioada scurta, se recomanda utilizarea de seminte cu vechime maxima de 1-2 ani. Sunt necesare cca 11-12 kg semințe/ha.

Întrucât semintele  au viabilitate scazuta se recomanda sa semanam mai multe seminte la cuib (cca. 3 seminte).

Distanta de plantat intre randuri este de 25-35 cm iar distanta de semanat intre seminte pe rand este de 3-5 cm (12-15 cm intre plante/rand in urma raritului). Semintele de scorțonera vor fi semanate la o adancime de 1,5 cm.

Pentru culturile in camp se folosesc seminte drajate si semanatori de precizie.

Raritul la scorțonera se incepe in faza de cateva frunze adevarate (cand plantele incep sa se concureze intre ele) la distante de 12-15 cm intre plante.

Eliminarea florilor: la plantele cultivate pentru radacini este necesara eliminarea tijelor florale imediat ce apar in anul 1 sau 2. Aceasta lucrare este necesara pentru a creste productia.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de scorțonera efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul.

Fertilizarea:

Toamna se poate face o fertilizare cu mranita (gunoi de grajd total descompus ‚fermentat’) in doza de 30 t/ha.

Atentie !!!  Utilizarea gunoiului de grajd  (in cantitati mari sau nedescompus complet) poate genera ramificarea  rădăcinii principale.

Fertilizarea de baza  „starter” la infiintarea culturii  se face cu YaraMila.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la scorțonera in camp/gradina se poate face utilizand  ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor la scorțonera.

Recoltarea radacinilor tuberizate scorțonera  de se face in anul al 2-lea al culturii (cultura bienala,)   toamna la sfarsit de octombrie sau chiar iarna daca solul nu este inghetat (radacinile se pastreaza bine in camp). Recoltarea radacinilor  se face cu atentie (se deschid santuri de 40 cm adancime, paralele cu randurile) fara a le ranii intrucat prin ranile provocate acestea pierd mari cantitati de latex  si implicit turgescenta, prospetimea, iar radacinile ranite nu rezista la pastrare.  Productia poate ajunge la 15-20 t/ha.

Radacinile recoltate se pastreaza (cateva luni) in depozite frigorifice la intuneric, temperatura de  0°C. Acestea se pot pastra si congelate, dupa ce in prealabil au fost curatate, decojite, taiate, tratate impotriva oxidarii.

Scorțonera  (Scorzonera hispanica)

Fig. 1 Scorțonera  (Scorzonera hispanica)

Scorțonera  (Scorzonera hispanica)

Fig. 2  Scorțonera  (Scorzonera hispanica)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivare Scortonera in gradina si camp: infiintare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii