oct. 01 2022
Cultivarea ardeiului Habanero in gradina- sfaturi utile
Cultivarea ardeiului Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero’) se face cu ușurința si in gradina daca se utilizează răsaduri.
Fructele de ardei habanero vor fi bune de recoltat la circa 110 zile de la înființarea culturii prin răsad.
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea ardeiului Habanero:
Temperatura (caldura) – ardeiul Habanero este pretențios fata de căldura.
Semintele germineaza bine la un optim de (22-25 ºC) in cca. 7-13 zile.
Plantele de ardei Habanero prefera temperaturi de 18-30 ºC, dar suporta si temperaturi mai ridicate 36 ºC.
Limita inferioara pentru plantele de ardei Habanero este de 9 ºC (sub aceasta valoare plantele nu mai cresc). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei Habanero mor.
Lumina: ardeiul Habanero iubeste lumina, dar se poate cultiva si in conditii de semiumbra.
Umiditatea (apa) – ardeiul Habanero are nevoie de apa in cantități ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la: cresteri reduse „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor.
Udarea (irigarea) ardeiului Habanero se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.
Solul – ardeiul Habanero are cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderta preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale) bine drenate, reavene, bogate in materie organica, lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. pH-ul optim se incadreaza intre 5,5-7.
pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (5,5-6,7). Un pH < 5,5 conduce la moartea plantutelor de Habanero abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scris pe sac, sau cu ajutorul hartiei de pH).
Cultura de ardei Habanero in Gradina si Camp
Cultura de ardei Habanero in gradina se infiinteaza (la 2 saptamani dupa cultura de tomate) prin rasad produs in spatii protejate (rasadnite calde, sere calde, solarii calde). Vârsta răsadului de ardei Habanero pentru plantare in camp este de cca. 60-70 zile de la rasarire. Rasadul de ardei Habanero la plantare in camp & gradina trebuie sa fie bine dezvoltat (cca. 20 cm inaltime), sanatos si calit. Infiintarea culturii de ardei in camp & gradina se face dupa 15-20 Mai (in Sud) si dupa 25 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si s-au inregistrat temperaturi la sol de >15ºC multe zile la rand.
Culturi bune premergatoare celei de ardei Habanero cultivat in gradina&camp sunt: ceapa, praz, ceapa esalota, usturoi, castravete, dovlecel, dovleac, sfecla, pastarnac, morcov. Se recomanda un asolament la 3-4 ani (pe locul unde se vor cultiva ardei Habanero nu se revine cu solanacee: tomate, cartof, vinete, soiuri/specii de ardei).
Pentru a proteja plantele de ardei Habanero de conditiile climatice extreme (soare arzator, temperaturi, vant, etc.) dar si de atacul afidelor (paduchele verde care transmite viroza „CMV„) – odata cu plantatul ardeiului Habanero se pot infiinta din 25 in 25 m perdele din 2-3 randuri grupate de porumb, porumb zaharat.
Distantele de plantare la ardei Habanero in gradina & camp sunt de 35 cm intre plante pe rand si 80 cm intre randuri. Se pot utiliza si scheme cu randuri duble (randurile apropiate de 60 cm iar cele departate de 100 cm).
Polenizarea florilor de ardei Habanero in camp si gradina este facuta de catre insecte (entomofila) ca albine, bondari.
Pe tot parcursul cultivarii ardeiului Habanero in gradina & camp, se vor efectua lucrari de completare a golurilor, prasit.
Fertilizarea ardeiului Habanero
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte ca: Yara Mila Cropcare 30 g/mp.
Prevenirea carentei de Calciu la ardeiul Habanero se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu fara clor prin: fertirigare (YaraLiva Calcinit) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte pe baza de Calciu: YaraVita Stopit.
Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se poate face din toamna cu 20-40 t/ha.
Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Pentru combaterea buruienilor in culturile de ardei Habanero – efectuam plivitul si aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.
Recoltarea ardeiului Habanero
Ardeiul Habanero se recolteaza la maturitatea comerciala (maturitatea de recoltare): cand gustul, forma si culoarea (ex. rosu intens) lor sunt asemanatoare cu cele ale soiului cultivat. Primele fructe de ardei Habanero se pot recolta la cca. 4 luni de la plantarea rasadurilor.
Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Ardeiul Habanero:
Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea vasculara, Bacterioze, etc.;
Bolile ardeilor: Ofilirea vasculara, Bacterioze, etc;
Daunatori ardeilor: Coropisnita, Acarieni, Acarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), Trips, Viermi sarma, Viermi albi (Melolontha melolontha), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea ardeiului Habanero in gradina- sfaturi utile