sept. 20 2016

Cultivarea bamelor in gradina si camp – tehnologie completa

Cultivarea bamelor in gradina_camp_150Bamele (Hibiscus esculentus) sunt legume de la care se consuma capsula alungita (fructul).

Cultura bamelor este usoara si se cultiva in numeroase gradini, mai ales din judetul Giurgiu.

Necesitatea diversificării sortimentului de legume consumat si cultivat face din cultura de bame una importanta si profitabila.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de bame:

Temperatura (caldura) – bamele sunt plante pretentioase fata de caldura.

Semintele germineaza incepand cu 15 ºC. Bamele  (Hibiscus esculentus)  prefera temperaturi in intervalul  20…30ºC. Temperatura  minima suportata este  de 12ºC iar cea maxima 35ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de 0ºC.

Lumina – bamele sunt plante cu temperament de lumina (iubitoare de soare).

Umiditatea (apa):  Bamele prefera solurile reavene. Seceta afecteaza cresterea, dezvoltarea, fructificarea si calitatea capsulelor. Se recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

Solul – bamele prefera soluri bine drenate, afanate, reavene, argilo-nisipoase, luto-nisipoase. Trebuiesc evitate solurile grele (argiloase) cu exces de umiditate.

Reactia solului: Bamele prefera un  pH intre 6-6,8;

Cultura de Bame (Hibiscus esculentus)  in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de bame in gradina si camp sunt: spanac, varza, tomate, ardei, vinete, etc.

Pentru o germinare mai rapida si uniforma semintele de bame se pot inmuia in apa 24 ore.

Cultura de bame se infiinteaza  primavara, dupa 15 mai (cand avem o temperatura la sol 15 … 18ºC) prin semanat direct in camp sau gradina, la o adancime de semanat de 1,3-2,5 cm, distanta intre randuri este de 60-90 cm, iar distanta intre plante pe rand de 15-22 cm. Semanatul se face manual sau mecanizat cu semanatori la o densitate mai mare, urmand ca plantele sa fie apoi rarite (rarirea plantelor de bame la 15-22 cm intre plante/rand, alegandu-le pe cele mai viguroase, se face cand plantele au ajund la 8 cm inaltime si au frunze adevarate bine dezvoltate).

Fertilizarea la bame

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-30 t/ha.

Fertilizarea de baza „starter”se face cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea la  Bame se face la cca. 60 zile de la rasarirea plantelor, dimineata la maturitatea tehnica de consum sau industrializare (conservare), atunci cand capsulele ating dimensiunea de 4-7 cm lungime (la 5-10 zile de la aparitia florilor). La soiurile cu tepi se pot folosi manusi. Recoltarea se face cu foarfeca horticola sau briceagul de tip cosor.

Combaterea bolilor si daunatorilor la bame

Daunatorii bamelor:

Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera)Afide,  Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Pectinophora gossypiella,  etc.

Bolile bamelor:

Verticilioza (Verticillium spp.), Antracnoza (Colletotrichum spp.), Fainarea (Erysiphe spp.), etc.

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig.1 Cultivarea bamelor in gradina

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea bamelor in gradina

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea bamelor in gradina

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea bamelor in gradina

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea bamelor in gradina

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig. 6 Cultivarea bamelor in gradina

Fig. 7 Cultivarea bamelor in camp

Fig. 8 Cultivarea bamelor in camp

Fig. 9 Cultivarea bamelor   recoltare

Fig. 10 Cultivarea bamelor, recoltare

Cultivarea bamelor in gradina si camp

Fig. 11 Cultivarea bamelor in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea bamelor in gradina si camp – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii