Horticultorul.ro

oct. 18 2016

Cultivarea cartofului dulce-batatului: tehnologie completa

cultivarea-cartofului-dulce-batatului_150Cultivarea cartofilor dulci (batat)  in gradina si camp este  relativ usoara daca se tine cont de cateva particularitati tehnologice.

Necesitatea diversificării sortimentului de legume consumat si un pret mai scazut la raft face din cultura de batat-cartof dulce una importanta si profitabila pentru fermierii romani.

Batatul-Cartoful dulce este o leguma de la care se consuma radacina tuberizata.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de batat-cartofi dulci:

Temperatura (caldura) – batatul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Batatul (Ipomoea batatas) prefera temperaturi in intervalul 19 … 28ºC. Temperatura minima suportata este de 10ºC iar cea maxima 38ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   1ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 6ºC.

Lumina: Batatul este o specie cu temperament de lumina (pentru o productie generoasa – prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Batatul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol (60-80% din capacitatea pentru apa in camp), motiv pentru care irigarea prin picurare este obligatorie.

Solul – Batatul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri usoare (luto-nisipoase, nisipoase), fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta suporta si solurile lutoase si argiloase (tuberculii se dezvolta bine dar sunt deformati), dar cultura trebuie infiintata pe biloane inaltate.

Reactia solului: cartoful dulce prefera un pH intre 5.6-6.6;

Cultura de batat-cartof dulce in Gradina si Camp

Cultura de batat se infiinteza utilizand butasi de tulpina inradacinati.

Obtinerea butasilor inradacinati de batat (cartof dulce) se face cu 60-70 zile inaintea plantarii.

Tehnologia de obtinere a butasilor inradacinati de cartof dulce presupune fortarea radacinilor tuberizate (care se pot cumpara din supermarket) in spatii protejate (solarii, rasadnite) sau jardiniere amplasate la 25 ºC in apartamente, verande preferabil la geamurile cu expozitie sudica.

Tuberculii se planteaza in spatii protejate (sere, solarii, rasadnite, apartamente, verande) cu varful in jos (acoperiti 2/3 din suprafata) dupa 1 Martie in substrat universal reavan (sau direct in sol sau intr-un vas cu apa) si afanat la 15 cm distanta pe rand si 35 cm intre randuri iar dupa 2-3 saptamani apar primii lastari. Pe masura ca apar lastari si acestia ajung la 5-8 cm se desprind si se pun la inradacinat separat intr-un substrat universal reavan (la distante de 6×6 cm) sau intr-un pahar cu apa, obtinandu-se astfel usor numeroase plante inradacinate si bune de infiintat cultura in camp sau gradina. Dintr-un tubercul de batat se pot obtine cca. 7-13 lastari.

Inainte de plantare plantele se calesc (se adapteaza treptat la temperaturile exterioare).

Cultura de batat se infiinteaza  primavara-vara, 10 mai -1 iunie. Plantarea butasilor (lungi de 25-30 cm, caliti si bine inradacinati) se face  pe teren plan in cazul terenurilor nisipoase sau pe teren bilonat (inalt de 30 cm si late de 40) in cazul solurilor lutoase si argiloase. Plantatul butasilor inradacinati se face manual la 35-40 cm intre plante/rand  si 70-90 cm intre randuri la o adancime de 8-10 cm, sunt necesare 25.000-40.000 plante la hectar. Plantele se mocirlesc inainte de plantare si se uda imediat dupa plantare.

Fertilizarea la batat-cartof dulce

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face prin incorporare cu aratura adanca din toamna cu 20 t/ha. 

Fertilizarea se face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) din gama YaraMila. Se pot administra fertilizanti in perioada de vegetatie si prin sistemul de irigare prin picurare dar si foliar.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la:  YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea radacinilor tuberizate de batatcartof dulce se face toamna (la 130-150 zile de la infiintarea culturii) fara a produce ranirea acestora (Vezi fig.).

Batatul se recolteaza in zile senine, fara risc de precipitatii.

Pastrarea radacinilor tuberizate de batat se face la tempetaruri de 8ºC.

Combaterea bolilor si daunatorilor la batat-cartof dulce

Batatul este o cultura cu putini daunatori si boli

Boli la batat-cartof dulce: Fuzarioza (Fusarium oxysporum), etc.

Daunatori la batat-cartof dulce: Afide, Omizi, Viermii sarma (Agriotes spp.) – in special pe soluri argiloase si lutoase, Coropisnita, etc.

Cultivarea cartofului dulce-batatului

Fig. 1 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Cultivarea cartofului dulce-batatului

Fig. 2 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Cultivarea cartofului dulce-batatului

Fig. 3 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Cultivarea cartofului dulce-batatului

Fig. 4 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Fig. 5 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Fig. 6 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Fig. 7 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Fig. 8 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Fig. 10 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas)

Fig. 11 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas), recoltare

Fig. 12 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas), recoltare

Fig. 13 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas), recoltare

Fig. 14 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas), recoltare

Cultivarea cartofului dulce-batatului

Fig. 15 Cultivarea cartofului dulce ‘batatului’  (Ipomoea batatas), recoltare

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea cartofului dulce-batatului: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii