ian. 17 2021
Cultivarea Cartofului in Camp: ghid complet, boli, daunatori
Cultivarea cartofului in Romania se realizeaza pe suprafete intinse in zone cu climat umed si racoros (zone submontane, zone de lunca, etc.): Brasov (Fagaras, etc.), Sibiu (Avrig, etc.), Covasna (Sfantu Gheorge, etc.), Harghita (Ciuc, Miercurea Ciuc), Mures, Cluj, Bihor, Suceava, Neamt, etc.
Cultivarea cartofului aduce numeroase satisfacții întrucât este o leguma preferata de marea majoritate a populației (consumat in diverse / numeroase moduri si preparate), iar producția este ridicata daca se alege bine locul de cultura si se respecta tehnologia. Cartoful este folosit si in hrana animalelor.
FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE CARTOF
Temperatura (caldura) – cartoful se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.
Cartoful (Solanum tuberosum) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC, iar cea maxima 30ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -1ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0 ºC.
Lumina: Cartoful este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Are nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi si este o planta de zi lunga (> 14 ore/zi).
Umiditatea (apa):
Cartoful este o cultura cu cerințe ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene si are nevoie pe toata perioada de vegetatie (mai-septembrie) de cca. 260-390 mm precipitatii. Irigarea prin picurare poate fi necesara la cultura de cartof. Aceasta este obligatorie in fenofazele critice si perioadele secetoase din an. Atentie !!! – umiditatea in exces (foliara „pe frunze” si in sol) poate afecta grav cultura si conduce de asemenea la apariția bolilor specifice, stopeaza formarea tuberculilor, afecteaza calitatea tuberculilor (aspectul, instalarea bolilor de depozit, scade continutul de amidon, etc.). Umiditatea relativa a aerului optima pentru cultura cartofului se situeaza in jurul valorii de 75-80%.
Solul – Cartoful este o specie cu cerinte moderate-ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare (luto-nisipoase, nisipo-lutoase, etc.), fertile (bogate in materie organica si elemente nutritive), bine drenate, reavene, afanate, profunde, etc. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), nisipoase, etc.
Reactia solului: cartoful prefera un pH optim intre 5.5-6.5, dar suporta pentru cultivare valori ale pH-ului intre 4,5 – 7,5.
CULTURA CARTOFULUI
Panza de apa freatica pentru terenurile cultivate cu cartof este important sa se situeze sub 1,5-2 m adancime.
Panta terenurilor cultivate cu cartof poate sa fie de pana la 10° (17,6 %), dar in conditiile utilizarii la recoltat a combinelor panta nu trebuie sa treaca de 5° (8,75%) – 6° (10,5%).
Soiuri de cartof
De la compania Agrico: Babylon, Levante, Spectra, Constance, Vogue, Adato, Rudolph, Agata, Arizona, Arnova, Riviera, Esmee, Evolution, Gourmandine, Lusa, Saviola, etc.;
De la compania Danespo: Argana, Ascott, Balder, Ballerina, etc.
De la compania Europlant: Afra, Agria, Albertine, Alexandra, Allians, Bellarosa, etc.
De la compania HZPC: Allison, Aurum, Blue Star, Cardyma, Cayman, Carrera, etc;
De la compania Solana: 7 four 7, Almonda, Amanda, Baby Lou, Belmonda, Causo, Edison, Figaro, Granada, Granola, Jubilat, Jule, Labella, Lilly, Red Lady, etc.;
Sortimentul de soiuri de cartof semitarzii (std): Armonia, Albioana Braşovia, Castrum, Christian, Cosiana, etc.
Sortimentul de soiuri de cartof tarzii (td): Ervant, Gared, etc.
Asolamentul la cartof
Se recomanda asolamentul (rotatia culturii) pentru cultura cartofului la 2-4 ani. Plantele / culturile recomandate pentru rotatia culturii la cartof sunt: culturi anuale (grau, orz, triticale, secara, orzoaica, mazăre, fasole, soia, etc.) sau perene (lucerna, trifoi, ierburi perene, etc.). Practica monoculturii la cartof (cartof dupa cartof mai multi ani pe aceiasi suprafata de teren) este posibila dar, poate conduce in timp la o presiune ridicata a atacurilor de boli si daunatori, scaderea fertilitatii solului, scaderea cantității si calității productiei.
Infiintarea culturii de cartof se face in luna martie (dupa 10 martie, la campie si in zonele mai calde) si in aprilie – in celelalte zone.
Pregatirea solului
Aratura de toamna se efectueaza imediat dupa recoltarea culturii premergatoare. Odata cu aratura de toamna se face si incorporarea in sol a: gunoiului de grajd (descompus „fermentat”) 30 t/ha si a ingrasamintelor chimice (cu potasiu si fosfor). Aratura de toamna se realizeaza la o adancime de 20-35 cm (in funcție de sol);
Aratura de primavara se efectueaza la 20-25 cm adancime;
La cartof, ingrasamintele complexe de tip NPK se pot aplica inainte de pregatirea patului germinativ, iar odata cu aceasta lucrare acestea vor fi încorporate in sol.
Nivelarea terenului / pregatirea patului germinativ pentru înființarea culturii de cartof se va efectua când solul este zvântat, cu: freza, grapa cu discuri, cultivator, etc.
Plantarea cartofului
Daca este cazul, se efectuează înainte de plantare, tratarea tuberculilor de cartof cu fungicide sau insecto –fungicide specifice.
Plantarea cartofului se poate face mecanizat utilizand masini de plantat cartofi (pe 2 rânduri, pe 4 rânduri, ec.).
La plantarea cartofului se utilizeaza tuberculi neîncolțiți, cu greutate de 30-60 g/tubercul (diametru 3-4 cm), liberi de boli si dăunători, etc. Sunt necesari cca: 39.000 – 67.000 tuberculi la ha (numărul exact se calculează in functie de distantele de plantare).
Plantarea si bilonarea tuberculii de cartof se face pe teren zvantat (stratul de sol zvântat pe o adâncime de cca. 12 cm). La plantare folosim o distanta de 25-30 cm intre cuiburi / rand, iar intre randuri la 60-75 cm, la o adâncime de 6-8 cm fata de nivelul solului. Odata cu plantarea, mașina de plantat va realiza cu ajutorul organelor de acoperire si bilonul mic de cca. 10-15 cm sol deasupra tuberculilor de cartof.
Erbicidarea la cartof
Erbicidarea la cartof se poate face in diferite momente cheie si in funcție de istoricul buruienile prezente in câmp (specifice locului unde se înființează cultura). Aplicarea erbicidelor se face strict / conform recomandărilor de pe eticheta.
“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Erbicide care se aplica pre-emergent (după plantat sau rebilonat în funcție de tehnologia aplicată, înainte de răsăritul culturii cât si al buruienilor) si post-emergent (după răsărit) timpuriu in faza de rozeta a cartofului (5 cm înălțime) pentru buruieni dicotiledonate anuale si monocotiledonate anuale: Sencor Liquid 600 SC (Metribuzin 600 g/l), Arcade (80 g/l metribuzin + 800 g/l prosulfocarb); Buzzin (Metribuzin);
♦ Erbicide care se aplica post-emergent (de la faza de rozeta – cartof 5 cm înălțime pana la inchiderea randurilor) pentru buruieni monocotiledonate anuale si perene si unele dicotiledonate: Titus 25 DF (25% rimsulfuron metil); Rim 25 WG (rimsulfuron 250 g/kg), etc.
♦ Erbicide care se aplica post-emergent (după răsărit) pentru buruieni monocotiledonate anuale si perene (ca de exemplu pir si costrei): Targa Max (quizalofop-p-etil 100 g/l), Targa Super 5 EC (Quizalofop-P-ethyl), Elegant 05 EC (Quizalofop-P-etil), Fusilade Forte (150 g/l fluazifop p butyl), etc.
Atentie !!! – întotdeauna verificați sensibilitatea soiului de cartof la Substanța Activa metribuzin si ajustați doza de erbicid conform recomandărilor soiului de cartof;
Atentie !!! – ajustați doza de erbicid pe solurile nisipoase, in general pe aceste soluri se reduc dozele de erbicid.
“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
LUCRARI IN CULTURA DE CARTOF
Bilonarea se efectueaza odata cu plantarea si presupune realizarea cu ajutorul discurilor a bilonului mic (10-15 cm sol deasupra tuberculilor de cartof).
Bilonul cartofului (mare si afanat) are rolul de a asigura condițiile pentru formarea unui număr cat mai mare de stoloni si tuberculi la fiecare tulpina principala.
Rebilonarea (refacerea bilonului, obținând un bilon mare de 20-25 cm sol deasupra tuberculilor de cartof):
Primul rebilonat la cartof: presupune realizarea unui bilon mare (20-25 cm sol deasupra tuberculilor de cartof). Primul rebilonat va efectua cu ajutorul raritelor inainte de rasarire, operatiunea de rebilonare are rol de combatere a buruienilor si de a obtine un bilon optim pentru aparitia si dezvoltarea tuberculilor.
Bilonul final (rebilonatul final) se executa cu 3-4 zile inainte de rasarirea cartofului (colții cartofului mai au 2 cm pana la suprafața solului, iar bilonul are maxim 25 cm sol deasupra tuberculilor de cartof).
Atentie !!! – lucrarea de rebilonat – Nu se mai efectuează daca plantele de cartof au început sa rasara (au apărut frunze verzi la suprafața solului). Frunzele cartofului – Nu se vor acoperii cu pământ sub nici o forma.
In situația terenurilor puternic infestate cu buruieni (care nu pot fi combătute prin erbicidare) exista posibilitatea sa fie necesar plivitul buruienilor pe biloane. Se pot executa 1 – 3 pliviri (de-a lungul bilonului se efectuează smulgerea manuala a buruienilor) la o cultura de cartof.
La cartof lucrarea de prasit manual (sapa manuala) trebuie evitate intrucat afecteaza stolonii si tuberculii din bilon (pot fi rupti, taiati, etc.). Putem sa efectuam prasile manuale la cartof doar strict pe intervalul dintre randuri, fara a afecta in vreun fel bilonul.
Fertilizarea la cultura de cartof
Fertilizarea este deosebit de importanta in cultura cartofului, intrucat plantele pentru a dezvolta tubeculi de calitate si in cantitati suficiente, au nevoie de o aprovizionare suficienta si constanta cu elemente nutritive in functie de fenofaze.
Fertilizarea in toamna prin incorpoare odata cu aratura a gunoiului de grajd – 30 t/ha.
Fertilizarea de baza „starter” la infiintarea culturii de cartof se face cu YaraMila CROPCARE 11-11-21;
Fertilizarea faziala se va face conform tehnologiei de fertilizare in fenofaze cheie cu îngrășăminte chimice specifice;
Se pot face si numeroase fertilizari foliare, pentru a completa necesarul de macro si microelemente nutritive necesar culturii de cartof;
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de îngrășăminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizând ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fertilizantul (ingrasamantul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Recoltarea tuberculilor la cartofii
Inainte de recoltarea cartofilor (10-14 zile) se recomanda taierea vrejurilor care sunt deja uscati. Taiera vrejilor de cartof se face utilizand masini de taiat vreji (pe 2, pe 4 randuri, etc.).
Cartofii se recolteaza in zile senine, fara risc de precipitatii dintr-un sol zvantat pana la adancimea la care se gasesc tuberculii (un sol cu o umiditate excesiva va împiedica recoltarea in bune conditii a tuberculilor de cartofi, iar pentru acesti tuberculi exista riscul sa se instaleze usor boli de depozit).
Recoltarea cartofilor de toamna-iarna se face toamna (septembrie) cand vrejul s-a uscat 2/3 sau in totalitate si coaja este bine formata (nu se ia usor de pe tubercul). Recoltarea se face folosind mașina de recoltat cartofi sau combinele de recoltat cartofi. Dupa recoltare, tuberculuii scosi trebuiesc stransi si sortati (eliminarea celor bolnavi).
Pastrarea cartofilor de toamna-iarna pentru consum se face in spatii reci cu temperaturi intre 3-8°C (beciuri, depozite cu temperaturi controlate), intunecate, bine ventilate si cu umiditatea relativa a aerului intre 80-90%.
Pastrarea cartofilor pentru samanta (pana anul urmator) se realizeaza la temperaturi de 1-3°C, iar cei destinati industrializarii la 8-10°C.
Combaterea bolilor si daunatorilor la cartof
Tratamentele la Cartof sunt numeroase si sunt adaptate presiunii bolilor, daunatorilor cat si fenofazelor (stadii de crestere si dezvoltare) in care se găsește cultura. Tratamentele la cultura de cartof au rolul de a prevenii si combate atacul de boli si daunatori. Pentru detalii suplimentare citiți … Tratamente la Cartof.
Boli la cartof: Mana cartofului (Phytophthora infestans), Alternarioza la Cartof (Alternaria solani), Rizoctonia la cartof – Putregaiul uscat al coletului (Rhizoctonia solani), Putregaiul moale al tuberculilor si inegrirea bazei tulpinii (Erwinia carotovora), Raia neagra a cartofului (Synchytrium endobioticum), Putregaiul uscat al tuberculilor (Fusarium solani), Vestejirea bacteriana (Pseudomonas solanacearum), Verticilioza (Verticillium dahliae), Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul apos al tuberculilor (Rhizopus stolonifer), Fainarea cartofului (Erysiphe cichoracearum), Viroze, etc.
Daunatori la cartof: Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata), Paduchele verde (Macrosiphon euphorbiae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Nematodul tulpinilor si tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor), Nematodul auriu (Globodera rostochiensis), Viermii sarma (Agriotes spp.), Carabusul de mai – viermi albi (Melolontha melolontha), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Limaxul mare (Limax maximus), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Cartofului in Camp: ghid complet, boli, daunatori