nov. 03 2016

Cultivarea cartofului timpuriu in camp – tehnologie completa

cultivarea-cartofului-timpuriu_gradina_camp_150Cultivarea cartofului timpuriu & extratimpuriu in Romania se realizeaza pe suprafete intinse in zone cu climat mai bland ca:  Dambovita (Lunguletu, Baleni-Sarbi), Constanta (Poiana), Dolj, Tulcea, Timis, Arad, etc.

Cultivarea cartofului timpuriu aduce numeroase satisfactii intrucat pretul acestuia este in general ceva mai ridicat.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de cartof timpuriu

Temperatura (caldura) – cartoful se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.

Cartoful (Solanum tuberosum) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -1ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0 ºC.

Lumina: Cartoful este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Are nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi si este o planta de zi lunga (> 14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Cartoful este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este obligatorie la cultura de cartof timpuriu. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solul – Cartoful este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), nisipoase, etc.

Reactia solului: cartoful prefera un pH intre 5.5-6.5.

Cultura cartofului timpuriu

Sortimentul de soiuri de cartof extratimpuriu: Riviera, etc.

Sortimentul de soiuri de cartof  timpuriu – semitimpuriu: Agata,  Fresco, Roclas, Christian, Braşov, etc.

Culturi bune premergatoare celei de cartof timpuriu sunt: mazare, fasole, bob, soia, grau, triticale, orz, castravete, pepene, dovlecel, varza, conopida, ceapa, usturoi, lucerna, trifoi, etc. Se recomanda rotatia culturii de cartof la 4-6 ani.

Infiintarea culturii de cartof extratimpuriu se face in luna martie cand temperatura solului atinge 6 ºC la 7-10 cm adancime (se masoara cu un termometru de sol).

Plantarea se poate face manual sau mecanizat utilizand masini de plantat cartofi preincoltiti sau neincoltiti.

La plantarea cartofului  se utilizeaza tuberculi bine caliti, preincoltiti (cu 30 zile inainte de plantare) sau neincoltiti, cu greutate de 30-50 g/tubercul (diametru 3-4 cm), liberi de boli si daunatori, etc.

Plantam tuberculii de cartof extratimpuriu la 25-30 cm intre cuiburi/rand iar intre randuri la 60-75 cm, la o adâncime de 6-8 cm fata de nivelul solului.

Dupa plantare si fertilizare biloanele se acopera cu folie microporoasa-panza antiinghet tip AGRIL – de 19 grame/metru patrat  (Vezi fig.) care ajuta la cresterea temperaturii la sol, rasarirea rapida si protejeaza plantutele tinere.

Erbicidarea la cartof

Erbicidarea la cartof se poate face in diferite momente cheie si in funcție de istoricul buruienile prezente in câmp (specifice locului unde se înființează cultura). Aplicarea erbicidelor se face strict / conform recomandărilor de pe eticheta.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

♦  Erbicide care se aplica pre-emergent (după plantat sau rebilonat în funcție de tehnologia aplicată, înainte de răsăritul culturii cât si al buruienilor) si post-emergent (după răsărit) timpuriu in faza de rozeta a cartofului (5 cm înălțime) pentru buruieni dicotiledonate anuale si monocotiledonate anuale: Sencor Liquid 600 SC (Metribuzin 600 g/l)Arcade (80 g/l metribuzin + 800 g/l prosulfocarb)Buzzin (Metribuzin);

♦  Erbicide care se aplica post-emergent (de la faza de rozeta – cartof 5 cm înălțime pana la inchiderea randurilor) pentru buruieni monocotiledonate anuale si perene si unele dicotiledonate: Titus 25 DF (25% rimsulfuron metil)Rim 25 WG  (rimsulfuron 250 g/kg), etc.

♦  Erbicide care se aplica post-emergent (după răsărit) pentru buruieni monocotiledonate anuale si perene (ca de exemplu pir si costrei): Targa Max (quizalofop-p-etil 100 g/l),  Targa Super 5 EC (Quizalofop-P-ethyl)Elegant 05 EC (Quizalofop-P-etil)Fusilade Forte (150 g/l fluazifop p butyl), etc.

Atentie !!! – întotdeauna verificați sensibilitatea soiului de cartof la Substanța Activa metribuzin si ajustați doza de erbicid conform recomandărilor soiului de cartof;

Atentie !!! – ajustați doza de erbicid pe solurile nisipoase, in general pe aceste soluri se reduc dozele de erbicid.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Lucrari la cultura de cartof: tratarea tuberculilor de cartof cu fungicide sau insecto-fungicide, bilonarea si rebilonarea, prasile manuale (sapam cu sapa doar strict pe intervalul dintre randuri, fara a afecta in vreun fel bilonul), plivitul (de-a lungul bilonului  se efectueaza smulgerea buruienilor), tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Fertilizarea la cultura de cartof

Fertilizarea este deosebit de importanta in cultura cartofului, intrucat plantele pentru a dezvolta tubeculi de calitate au nevoie de o aprovizionare suficienta si constanta cu elemente nutritive in functie de fenofaze.

Fertilizarea in toamna prin incorpoare odata cu aratura a gunoiului de grajd – 30 t/ha.

Fertilizarea cartofului se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Fertilizarea de baza  „starter” la infiintarea culturii de cartof se face  cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Fertilizarea se poate face  utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tuberculilor la cartofii extratimpurii-timpurii se face in mai-iulie in functie de necesitati, pentru valorificare imediata. Se poate face manual sau mecanizat.

Cartofii se recolteaza in zile senine, fara risc de precipitatii.

Combaterea bolilor si daunatorilor la cultura de cartof

Tratamentele la Cartof sunt numeroase si sunt adaptate fenofazelor (stadii de crestere si dezvoltare) in care se găsește cultura pentru a prevenii si combate atacul de boli si daunatori. Pentru detalii suplimentare cititi … Tratamente la Cartof.

Boli la cartof: Mana cartofului (Phytophthora infestans)Alternarioza la Cartof (Alternaria solani)Rizoctonia la cartof – Putregaiul uscat al coletului (Rhizoctonia solani), Putregaiul moale al tuberculilor si inegrirea bazei tulpinii (Erwinia carotovora), Raia neagra a cartofului (Synchytrium endobioticum), Putregaiul uscat al tuberculilor (Fusarium solani), Vestejirea bacteriana (Pseudomonas solanacearum), Verticilioza (Verticillium dahliae), Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul apos al tuberculilor (Rhizopus stolonifer), Fainarea cartofului (Erysiphe cichoracearum), Viroze, etc.

Daunatori la cartof:  Gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata)Paduchele verde (Macrosiphon euphorbiae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Nematodul tulpinilor si tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor), Nematodul auriu (Globodera rostochiensis), Viermii sarma (Agriotes spp.)Carabusul de mai – viermi albi (Melolontha melolontha)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus)Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea cartofului timpuriu in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea cartofului timpuriu in camp – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii