oct. 26 2016

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

cultivarea-cepei-prin-rasad_150Cultivarea cepei prin rasad (ceapa ceaclama, ceapa de apa, Caba) se practica pe suprafețe intinse in Transilvania (Tara Fagarasului, etc.) dar si alte zone, utilizand seminte de la soiuri locale ca Ceapa rosie de Fagaras, etc.

Cultivarea cepei de apa prin rasad este relativ usoara daca se respecta tehnologia.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa din rasad (ceapa de apa)

Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Ceapa (Allium cepa) prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 30ºC.

Lumina: ceapa este din punct de vedere al fotoperioadei este o planta de: zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Cultivarea de ceapa prin rasad are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de ceapa, daca precipitatiile nu sunt suficiente.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor la bulbi.

Solul – Ceapa cultivata prin rasad este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol vegeteaza bine pe soluri usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor, ex. Lunca Oltului).

Reactia solului: ceapa prefera un pH intre 6-7.

Cultura de ceapa prin rasad plantat in Gradina si Camp

Sortimentul de soiuri pentru cultura de Ceapa infiintata prin rasad: Ceapa rosie de Fagaras, etc.

Culturi bune premergatoare celei de ceapa sunt: cartoful, tomatele, ardei, vinete, castravete, pepene, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc. Se recomanda rotatia culturii de ceapa la 4-5 ani.

Producerea rasadurilor de ceapa se face in luna martie, pentru detalii suplimentare cititi articolul … Producerea rasadului de ceapa.

Cultura de ceapa prin rasad se infiinteaza Primavara in luna mai cu rasaduri bine dezvoltate, cu o grosime la colet de 0,5 cm, lungi de cca. 25 cm, cu varsta de aproximativ 50-60 zile de la rasarire.

Plantam rasadurile de ceapa la 7-10 cm intre plante pe rand (in functie de soi) si intre randuri de 20-25 cm (Vezi fig.) la o adancime de 2-3 cm (Vezi fig.).

Irigarea prin aspersie se practica daca este cazul, in functie de zona la cultura de ceapa infiintata prin rasad.

Lucrari in cultura de ceapa infiintata prin semanat direct: prasile manuale pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei cu grija printre randuri (la 2 saptamani de la plantare), plivit manual, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Fertilizarea la cultura de ceapa

Pentru cultura de ceapa infiintata prin rasad in primavara, se poate fertiliza toamna prin incorporare odata cu mobilizarea adanca (la cazma sau aratura) cu gunoi de grajd semifermentat (20-30 t/ha).

Fertilizarea cepei: se va face utilizand  ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

 

Recoltarea bulbului se face atunci cand frunzele s-au uscat. Recoltarea se face prin smulgere sau mecanizat. Recoltarea la ceapa verde se face cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.

Combaterea bolilor si daunatorilor la cultura de ceapa infiintata prin rasad

Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 6 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 7 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 8 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 9 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Fig. 10 Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea cepei prin rasad in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii