Horticultorul.ro

aug. 17 2016

Cultivarea conopidei de toamna in gradina si camp

Cultivarea conopidei de toamna_150Cultivarea conopidei de toamna in gradina si camp presupune alegerea corespunzatoare a terenului tinand cont de factorii ecologici limitativi pentru conopia, infiintarea la timp a culturii cu rasad de calitate si efectuarea la timp a tuturor lucrarilor, inclusiv combaterea bolilor si daunatorilor. Cerinta de conopida creste de la an la an, iar o parte din recolta din toamna ajunge si la murat.

Cultura de Conopida tarzie (de toamna)

Conopida de toamna se cultiva direct in gradina si camp.

Factori ecologici limitativi:

Caldura – conopida de toamna se incadreaza la plante  putin-pretentioase fata de caldura.

Temperaturile optime pentru germinare la conopida de toamna se situeaza in intervalul  15 ºC (germineaza in 10 zile) … 25 ºC (germineaza in 5 zile).

Conopida (Brassica oleracea convar.  botrytis var.  botrytis)  prefera temperaturi in intervalul 10…25ºC. Temperatura  minima suportata este de 5ºC iar cea maxima 30ºC.

Atentie !!! – temperaturile scazute o perioada lunga de timp (in faza de rasad – plante tinere)  sau temperaturile ridicate (> 25 ºC), pot conduce la aparitia tulpinilor florifere in detrimentul dezvoltarii corespunzatoare a capatanii false (Edelstein, 1953).

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -10ºC (pentru perioade scurte).

Lumina conopida de toamna  este o planta cu cerinte moderate fata de lumina, dar prefera locurile insorite.

Pentru a-si pastra culoarea naturala capatana falsa de Conopida trebuie umbrita (ferita) de soare. Daca frunzele nu cresc suficient de lungi pentru a umbri/acoperi singure capatana (unele soiuri/hibrizi au aceasta proprietate), se recomanda legarea acestora deasupra capatanii (Vezi fig.), pentru a evita arsurile solare.

Umiditatea (apa):

Conopida de toamna este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol. Irigarea prin picurare este aproape obligatorie la cultura de conopida.

 Atentie !!! – perioadele de seceta dupa plantare pot afecta planta de conopida (lignificarea tulpinii)  si implicit formarea inflorescentei (capatanii false).

In faza de rasad, excesul de apa poate cauza aparitia bolilor (Caderea plantutelor (Pythium ultimum)) si alungirea acestora.

Dupa plantarea rasadurilor in camp, mentinerea solului reavan este obligatorie, altfel se lemnifica tulpinile si isi inceteaza cresterea.

In perioada de formare a capatanii, planta de conopida trebuie sa primeasca o cantitatea optima de apa pentru o dezvoltare armonioasa.

Solul  – Conopida este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii-usoare,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase.  Conopida suporta greu solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului:  conopida  prefera  un  pH intre 6-7 , dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere  (Plasmodiophora brassicae);

Producerea rasadului de  Conopida  se face din seminte comercializate din soiuri/hibrizi de toamna.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de conopida de toamna:

♦ de la Syngenta: Spacestar F1Lecanu F1Amerigo F1Cool F1, etc;

Semanatul semintelor pentru conopida de toamna se face in perioada 10-15 mai pe straturi in gradina. Semintele se seamana la o adancime de 0,5-1 cm si 5 cm intre plante, apoi se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).   La o temperatura a solului de 15°C, germinarea va avea loc in scurt timp (10 zile).

Infiintarea culturilor de  Conopida de Toamna se face prin rasadui.

Rasadurile de conopida la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate  si sa aiba circa 35-50 zile de la rasarire.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare. Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare), iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea.

Plantarea rasadurilor de Conopida de toamna se face direct in camp sau gradina la sfarsit de iunie.

Distanta de plantare intre randuri este de 75 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 40-50 cm (in functie de vigoarea soiului/hibridului).  Se utilizeaza adesea randurile duble, astfel avem-grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate (duble) de 80-90 cm.

Rotatia culturii: conopida nu suporta monocultura, motiv pentru care putem cultiva din nou conopida (varzoase) pe aceiasi suprafata abia dupa 3-4 ani.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de conopida) pot fi: dovlecelul, dovleacul, fasolea, bobul, mazarea, tomatele, vinetele, ardeiul.

Fertilizarea de baza se face cu  YaraMila Cropcare 11-11-21 30 g/mp.

Pentru o fertilizare faziala corecta utilizati programele tehnologice de la:  YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la:  YARA.

Recoltarea Conopidei de toamna se face in mai multe etape, incepand din septembrieRecoltarea se face in momentul in care capatana ajunge la dimensiunea dorita (mugurii din care este formata capatana sunt inca inchisi). Daca nu sunt culese la timp, mugurii inflorescentei se vor deschide. Recoltarea se poate face prin taierea inflorescentei (capatanii) cu cateva frunze atasate, sau prin scoatele din pamant a intregii plante si depozitarea acesteia in spatii uscate si racoroase.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului efectuam prasile manuale si mecanice.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Tratamente Cultura BIO pentru boli, daunatori, fertilizare foliara:  PACHET AGRII PACK BIO R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Periodic si obligatoriu se face combaterea bolilor si daunatorilor specifici.

Boli la conopida: Caderea plantutelor (Pythium ultimum)Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor  (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae)Putregaiul uscat  (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la conopida:  Buha verzei (Mamestra brassicae)Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)Musca verzei (Delia brassicae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae)Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae),  Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa),  CartitaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus)Musca plantulelor (Delia platura), etc. 

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig.1 Cultivarea conopidei de toamna

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 2 Cultivarea conopidei de toamna

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 3 Cultivarea conopidei de toamna, legarea frunzelor pentru a proteja capatana de soare

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 4 Cultivarea conopidei de toamna, legarea frunzelor pentru a proteja capatana de soare

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 5 Cultivarea conopidei de toamna

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 6 Cultivarea conopidei de toamna

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 7 Cultivarea conopidei de toamna

Cultivarea conopidei de toamna_1

Fig. 8 Cultivarea conopidei de toamna

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea conopidei de toamna in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii