mai 22 2016

Infiintarea culturii de Dovlecel in Gradina & Camp

Cultivarea dovleceilor - infiintarea culturii in gradina-1Dovlecelul comun  (Cucurbita pepo var. oblonga) este o planta anuala cu cresteri mari, tulpini sub forma de vrej, acoperite cu perisori aspri.

Fructul de dovlecel are o forma alungita, cilindrica sau ingrosata spre varf, de culoare alba, galbena, verde deschis sau verde inchis.

Solul – optim pentru cultivarea dovlecelului trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate ridicata.

Reactia solului: Dovlecelul prefera un  pH  intre 5,5-6,8.

Dovlecelul prefera temperaturi intre 18-30°C. Pragul fiziologic  minim este de 6-10°, iar cel maxim intre 30-35°C. Depasirea acestor valori de temperatura, poate duce la stagnarea cresterii plantei, afectarea legarii fructelor si implicit fructificarea.

Umiditatea este un factor important in cultura de dovlecel, acesta prefera solurile reavene, impunandu-se astfel instalarea unui sistem de irigare prin picurare.

Dovlecelul este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare),  prefera spatiile insorite, in conditii de semiumbra sau umbra planta fructifica ceva mai salb.

Pregatirea terenului pentru semanarea semintelor sau plantarea rasadului de dovlecel

Inca din toamna, se face mobilizarea adanca a solului, printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.

Primavara, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

I. Infiintarea culturii de dovlecel prin semanarea de seminte

Semanarea semintelor de dovlecel se poate face primavara (20 Aprilie-1 Mai, pentru cultura timpurie) dupa 2-3 saptamani de la ultimul inghet si la inceputul verii (iunie – pentru cultura de toamna).

Semanarea semintelor de dovlecel se poate face la interval de 2 saptamani, pentru eșalonarea producției.

Germinarea semintelor de dovlecel are loc la o temperatura de 12-21°C in 6-10 zile.

Pentru o germinare mai rapida se recomanda introducerea semintelor de dovlecel intr-un vas cu apa calduta  30-35ºC (nu fierbinte) inainte de semanare, timp de 3-4 ore.

Semanarea semintelor se face direct in gradina, pe randuri, la adancimea de 2,5 cm, cate 1-2 seminte intr-un cuib.

La soiurile cu vrejul lung, distanta intre randuri trebuie sa fie de  80-140 cm, iar intre plante pe rand de 80 cm.

La soiurile cu vrejul scurt, distanta intre randuri trebuie sa fie de 80 cm, iar intre plante pe rand poate sa varieze intre 70-80 cm.

Dupa semanare, semintele de dovlecel se acopera cu un start de sol, se taseaza usor, apoi se uda (cu atentie sa nu miscam semintele din sol), cu o cantitate suficienta de apa, umiditatea fiind cea care face posibila germinarea.

II.  Infiintarea culturii prin plantarea rasadurilor de dovlecel

Rasadurile de dovlecel cu pamant/substrat pe radacini se produc in spatii protejate (solarii, rasadnite, etc.) la  givece sau tavite alveolate. Acestea se vor planta in gradina: pentru soiurile cu vrej scurt la distanta de 80 x 80 cm intre randuri si intre plante pe rand;  iar la soiurile cu vrejul lung, distanta intre randuri trebuie sa fie de  80-140 cm, iar intre plante pe rand de 80 cm.

 Plantarea rasadurilor se face dupa  5-10 mai.

Fertilizarea de baza  la dovlecel se face cu ingrasaminte granulate starter  cu 1-2 zile inainte de semanat/plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea faziala la dovlecel se face cu fertilizanti hidrosolubili administrati cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare.

Fertilizarea foliara la dovlecel se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.).

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

 

Cultivarea dovleceilor - infiintarea culturii in gradina-2

Fig. 1 Cultivarea dovleceilor – infiintarea culturii in gradina

Cultivarea dovleceilor - infiintarea culturii in gradina-2

Fig. 2 Cultivarea dovleceilor – infiintarea culturii in gradina

Cultivarea dovleceilor - infiintarea culturii in gradina-2

Fig. 3 Cultivarea dovleceilor – infiintarea culturii in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii de Dovlecel in Gradina & Camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii