ian. 15 2019
Cultivarea ghimbirului in gradina & camp: sfaturi uile
Cultivarea ghimbirului (Zingiber officinale) in gradina si camp este relativ usoara daca se tine cont de cateva particularitati tehnologice.
Cutura de ghimbir este posibila in zonele mai calde din Romania – cu toamne lungi (zone din Sud si Vest), intrucat are nevoie de o perioada de vegetatie cat mai lunga pentru asi dezvolta noii rizomi (minim 5-6 luni).
Ghimbirul este o leguma de la care se consuma rizomul.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de ghimbir:
Temperatura (caldura) – ghimbirul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.
Ghimbirul (Zingiber officinale) prefera temperaturi in intervalul 19 … 28ºC. Temperatura minima suportata este de 10ºC iar cea maxima 35ºC. Ghimbirul nu tolereaza inghetul, iar temperaturile < 10ºC conduc la intrarea plantei in repaus vegetativ. Temperaturile scazute la sol si o umiditate crescuta pot conduce la putrezirea rizomului.
Lumina: Ghimbirul (Zingiber officinale) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).
Umiditatea (apa):
Ghimbirul (Zingiber officinale) este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, motiv pentru care irigarea prin picurare este obligatorie.
Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor de sol si putrezirea rizomilor.
Solul – ghimbirul este o specie cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate.
Reactia solului: ghimbirul prefera un pH de 6.8-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-7.4;
Cultura de ghimbir in Gradina & Camp
Cultura de ghimbir se infiinteza utilizand plante la ghiveci – provenite de la rizomi fortati sa porneasca in vegetatie.
Obtinerea plantelor inradacinate de ghimbir la ghiveci se face cu 90 zile inaintea plantarii.
Tehnologia de obținere a plantelor înrădăcinate de ghimbir se aplica in spatii protejate calde (sere calde, solarii încălzite, apartamente) unde rizomii de ghimbir se pun la fortat in substrat universal la temperaturi exterioare de19 … 25ºC.
Inainte de plantare plantele se calesc (se adapteaza treptat la temperaturile exterioare).
Cultura de ghimbir in gradina/camp se infiinteaza primavara-vara, dupa 15 mai. Plantarea plantelor înrădăcinate de ghimbir (20 cm si 3-4 frunze adevărate bine dezvoltate) la ghiveci se face manual la 20-25 cm intre plante/rand si 30 cm intre randuri la o adancime de 10-15 cm. Plantele se uda imediat dupa plantare.
Lucrari de ingrijire la cultura de ghimbir: plivit, prasile manuale, etc.
Fertilizarea ghimbir
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face prin incorporare cu aratura adanca din toamna cu 6 t/ha.
Fertilizarea se face cu ingrasaminte complexe (NPK + microelemente) din gama YaraMila. Se pot administra fertilizanti in perioada de vegetatie si prin sistemul de irigare prin picurare dar si foliar.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea rizomilor de ghimbir se face toamna (la 5-6 luni de la infiintarea culturii) dupa 15 octombrie (Vezi fig.). Rizomii recoltati se spala cu apa (de 2-3 ori) si se lasa la uscat la soare 1 zi. Acesti rizomi (baby ghimbir) sunt destinati consumului in stare proaspata. Pastrarea rizomilor de ghimbir se face in încăperi răcoroase la 10-15 ºC.
Boli: Fusarium spp., Pythium spp., Erwinia spp., Pseudomonas spp. etc.
Daunatori: Afide, Nematozi, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea ghimbirului in gradina & camp: sfaturi uile