sept. 17 2016

Cultivarea Gogosarului in gradina si camp

Cultivarea gogosarului in gradina_camp_150Cultivarea Ardeiului Gogosar (Capsicum annuum Gogosarin gradina si camp se  practica in Romania pe suprafete intinse  in numeroase ferme legumicole si gradini.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea ardeiului gogosar:

Temperatura (caldura) – ardeiul gogosar este mai pretentios decat tomatele fata  de caldura. Plantele de ardei gogosar prefera temperaturi de 18-30 ºC pe timpul zilei, dar suporta si temperaturi mai ridicate 35 ºC. Temperaturile intre 15-18 ºC pe timpul noptii sunt ideale pentru cresterea lastarilor si o buna inflorire.

Limita inferioara pentru plantele de ardei tip gogosar este de 8 ºC (sub aceasta valoare plantele nu  mai cresc). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei gogosar mor.

Semintele de gogosar germineaza bine la un optim de 20-25 ºC in 13-8 zile.

Lumina: – ardeiul gogosar este o planta iubitoare de lumina, lipsa acesteia provoaca cresterea vegetativa in dauna fructificarii. Soarele si temperaturile excesive de vara afecteaza fructele de gogosar (provoaca arsuri).

Umiditatea (apa) – ardeiul gogosar are nevoie de apa in cantitati ridicate. Plantele de gogosar necesita o cantitate mai mare de apa  in perioada aparitie si cresterii fructelor. Deficitul de apa in sol conduce la:  cresteri reduse, „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor.

Udarea ardeiului gogosar se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Solul – ardeiul gogosar are cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderta preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale) bine drenate, reavene, bogate in materie organica,  lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase.

Reactia solului-  pH ul optim  pentru ardeiul gogosar se incadreaza intre 5,5-6,8.

Cultura de ardei gogosar in Gradina si Camp

Cultura de ardei gogosar in gradina se infiinteaza (la 2 saptamani dupa cultura de tomate) prin rasad produs in spatii protejate (rasadnite calde, sere calde, solarii calde).

Semanarea semintelor de ardei gogosar se face la inceputul lunii martie. Vârsta răsadului de ardei pentru plantare in camp este de cca. 60 zile de la rasarire.

Rasadul de gogosar la plantare in camp & gradina trebuie sa fie bine dezvoltat, sanatos si bine calit. Infiintarea culturii de gogosar in camp&gradina se face  dupa 15-20 Mai (in Sud) si dupa 25 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si temperatura solului este   >15ºC multe zile la rand.

Culturi bune premergatoare celei de ardei gogosar cultivat in gradina&camp sunt: castravete, dovlecel, dovleac, ceapa, ceapa esalota, usturoi, praz, sfecla, pastarnac, morcov. Se recomanda un asolament  la 3-4 ani (pe locul unde se vor cultiva ardei gogosar nu se revine cu solanacee: tomate, cartof, vinete).

Distantele de plantare la ardeiul tip gogosar  in gradina & camp sunt de 35 cm intre plante pe rand si 60-100 cm intre randuri, se pot utiliza si scheme cu randuri duble (randurile apropiate de 60 cm iar cele departate de 100 cm, Vezi fig.). Se pot planta si doua plante la cuib (Vezi fig.).

Polenizarea fructelor de ardei gogosar in camp si gradina este facuta de catre albine, bondari.

Pe tot parcursul cultivarii ardeiului gogosar in gradina & camp, se vor efectua lucrari de completare a golurilor la 7-10 zile dupa plantatprasit,  ruperea primulu fruct sau a primei flori.

Prevenirea carentei de Calciu la ardeiul gogosar se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu fara clor: care se aplica pe soltopdressing’ – YaraLiva TROPICOTE; care se aplica prin fertirigare (‘fertigare’ – odata cu irigarea prin sisteme de picurare)  – YaraLiva CALCINIT. Fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se poate face inca din toamna folosind 20-40 t/ha.

Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor)  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se poate utiliza YaraMila Cropcare NPK 5-14-28 utilizand 30 g/mp.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Pentru combaterea buruienilor in culturile de ardei gogosar- efectuam plivitul, iar la infiintarea culturii aplicam  folie de mulcire neagra sau alb-negru.

Recoltarea ardeiului gogosar

Ardeiul gogosar  se recolteaza cand fructele acestuia au ajuns  la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). Perioada de recoltare difera in functie de soiurile/hibrizii cultivate.

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Ardeiul gogosar cultivat in Gradina & Camp este obligatorie pentru a avea recolte bogate:

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.)Ofilirea vasculara, Bacterioze, etc.;

Bolile ardeilor gogosar: Alternarioza sau patarea neagra a  „solanaceelor”Ofilirea vascularaBacterioze, etc;

Daunatori ardeilor gogosar:   CoropisnitaAcarieniAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)AfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Omida fructelorSfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Trips,  Viermi sarmaViermi albi (Melolontha melolontha)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste),  Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea gogosarului in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Gogosarului in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii