Horticultorul.ro

oct. 09 2016

Cultivarea prazului in gradina si camp

Cultivarea prazului in gradina&camp_150Prazul (Allium ampeloprasum)  este o leguma populara in Romania, in special in Oltenia. De la plantarea rasadurilor de praz si pana la recoltare sunt necesare 100-150 zile.

Prazul se pastreaza proaspat pe parcursul intregii ierni.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de praz:

Temperatura (caldura) – prazul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de praz germineaza incepand cu 3-4 ºC si au nevoie de 31 zile pentru a germina. Temperaturile pentru germinare sunt situate in intervalul 16…20 ºC (germineaza in 12…10 zile).

Prazul (Allium ampeloprasum) prefera temperaturi in intervalul 14…25ºC. Pragul de minim de la care prazul este afectat de inghet este de   -5ºC.

Lumina: Prazul (Allium ampeloprasum) este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi lunga (>14 ore). Prazul este o specie cu temperament de lumina (soare) si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Prazul (Allium ampeloprasum) este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de praz.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – prazul este o specie cu cerinte ridiate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, nisipoase, etc.

Reactia solului: prazul prefera un pH intre 6.2-7.

Cultura de praz in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de praz sunt: cartof, tomate, ardei, vinete, castravete, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc. Se recomanda rotatia culturii de praz  la 3-4 ani.

Tehnologia de producere a rasadului de praz este asemanatoare cu cea pentru ceapa.

I. Cultura de praz se infiinteaza prin rasad plantat in camp/gradina in intervalul 15 Mai-10 Iunie. Plantam rasadul la o distanta de 10-15 cm intre plante /rand si 0.3-0,9 m  intre randuri (distanta este mai mare daca combaterea buruienilor se face mecanizat). Inainte de plantare, rasadul de praz (in varsta de cca 70 zile, 20-30 cm inaltime) se fasoneaza (radacinile se scurteaza la 2,5-3 cm, urmand sa scurtam si frunzele). Rasadurile se planteaza adanc (10-15 cm, in functie de vigoare) astfel incat mare parte din piciorul prazului sa fie ingropat (Atentie !!! – daca plantam prea adanc, exista riscul ca plantele sa putrezeasca), aceasta operatiune reduce efortul cu lucrarea de musuroire.

La 1-2 saptamani de la plantare efectuam completarea golurilor.

II. Cultura de praz se soate infiinta si prin seminte semanate direct in camp/gradina cu semanatoare de precizie in Aprilie. Semanam la o adancime de 1,3 cm cu distanta de 10 cm intre plante /rand si 0.3-0,9 m  intre randuri (distanta este mai mare daca combaterea buruienilor se face mecanizat). Se recomanda efectuarea lucrarii de rarire astfel incat sa atingem densitatile optime (de 10-15 cm intre plante pe rand).

Pe masura ce plantele se dezvolta, piciorul prazului (frunzele ingrosate in zona bazala) trebuie musuroit pentru a capata culoarea alba.

Erbicidarea culturii de praz infiintate prin seminte semanate direct in camp/gradina, se  poate face cu: Sharpen 33 EC (Pendimetalin) – aplicare preemergenta (imediat dupa semanat).

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fertilizarea la Praz

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-30 t/ha.

Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte din gama YaraMila.

Fertilizarea la praz se poate face utilizand produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea prazului se face in functie de necesitati la 100-150 zile de la plantarea rasadului/rasarire (la culturile infiintate prin semanat direct). Recoltarea se face prin smulgere sau cu ajutorul unei cazmale.

Prazul se pastreaza peste iarna afara la sant. Scurtam frunzele si il  pozitionat oblic in sant. Plantele vor fi  si  acoperite cu nisip si pamant  suportand astfel gerul.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Tratamente Cultura BIO pentru boli, daunatori, fertilizare foliara:  PACHET AGRII PACK BIO R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la praz

Boli foliare  la praz:  Mana (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina (Puccinia porri), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol & depozit la praz: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza (Fusarium oxysporum f. sp. cepae).

Daunatori la praz: Trips comun (Thrips tabaci), Nematodul tulpinilor (Ditylenchus dipsaci), etc.

Cultivarea prazului in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea prazului in gradina si camp

Cultivarea prazului in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea prazului in gradina si camp

Cultivarea prazului in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea prazului in gradina si camp

Cultivarea prazului in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea prazului in gradina si camp

Cultivarea prazului in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea prazului in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea prazului in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii