aug. 28 2016

Cultivarea spanacului in gradina si camp: tehnologie completa

Cultivarea spanacului in gradina_camp_150Cultura de spanac este o cultura relativ usoara si cu numeroase satisfactii, intrucat beneficiem de legume proaspete din gradina in perioade cand nu exista prea multe alternative (primavara). Un alt avantaj major este ca spanacul se poate conserva si consuma oricand.

Spanacul este bun de recoltat la 40-65 zile de la rarasirea semintelor.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea spanacului in  gradina si camp:

Temperatura (caldura) – spanacul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de spanac germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 24 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 9-10 ºC (germineaza in 13 zile).

Spanacul (Spinacia oleracea) prefera temperaturi in intervalul 12…20ºC. Temperatura minima suportata este de 2-3ºC iar cea maxima 28ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -7ºC … -15 ºC (difera de la varietate la varietate, de fenofaza si daca plantele sunt sau nu acoperite de zapada). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0 ºC.

Lumina: spanacul este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi scurta (<12 ore), zi neutra (12-14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare). In conditii de zi lunga (vara, >14 / zi) formeaza rapid tulpini florifere in detrimentul rozetei bogate de frunze (exista varietati tolerante la emiterea rapida a tupinilor florale).

Umiditatea (apa):

Spanacul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de spanac. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solul – Spanacul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Spanacul suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului: spanacul prefera un pH intre 6-7.5 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8;

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de spanac:

Este recomandat sa alegem bine semintele de spanac care se potrivesc culturii noastre, pentru aceasta verificam cu atentie: toleranta la boli (mana spanacului, CMV), toleranta/emiterea tijei florale, perioada de cultivare, consumul in stare proaspata sau pentru industrializare, etc.

Soiuri si hibrizi de spanac din import:  Cezanne F1, Corvair, Ranchero, Grandi, Yabi, Springfield F1, Space F1, Spargo F1, Spokane F1, Ballet F1, Matador F1, Bolero F1, Falcon F1, Ventus F1, Chica F1, Boeing F1, Samos F1, Andros F1, Beaver RZ, Dolphin RZ, Sparrow RZ, Fairlane F1, Grandi F1, Spanion F1, Imperator F1, Clipper F1,etc.

Soiuri si hibrizi Romanesti de spanac: Andrei (din 2005), Romanesc (2005), Select (din 2007),etc.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de spanac) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, varza, conopida, etc.

In funcție de cultura de spanac si rezervele de apa din sol – irigarea prin aspersie sau picurare  poate fi necesara.

Infiintarea culturilor de  spanac se poate face prin semanat prin împrăștiere sau semanat pe randuri. Semanatul se face manual sau mecanizat.

  • Cultura de Vara-Toamna de spanac: semanam spanacul in august, recoltam in octombrie.
  • Cultura de Primavara Timpurie de spanac: semanam spanacul  toamna in intervalul 15.IX-10.X, recoltam in Aprilie – anul urmator.
  • Cultura de Primavara de spanac:  semanam spanacul in intervalul februarie-martie (in mustul zapezii), recoltam in Aprilie-Mai.

Distanta de semanat intre randuri este de 20-30 cm, iar distanta de semanat intre plante pe rand este de 2,5-5 cm, la o adancime de semanat de 1,2-2,5 cm.

Raritul la spanac se incepe cand plantele au 2,5-7 cm inaltime, la distante de 5-10 cm intre plante pe rand.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de spanac efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul.

Recoltarea frunzelor de spanac se face la 40-65 zile de la semanat,  esalonat in 2-3 treceri la interval de o saptamana, cand plantele au dezvoltat o rozeta de 5-6 frunze bine dezvoltate. Ultima recoltare presupune si smulgerea completa a plantelor. Spanacul destinat conservarii prin tehnologii industriale se recolteaza mecanizat.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus  se poate face din toamna cu 20 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter” la infiintarea culturii se face cu YaraMila.

Pentru o fertilizare  corecta utilizati programele tehnologice programele tehnologice specifice culturii.

In primavara putem fertiliza prin aplicare pe sol (top dressing) cu YaraLiva NITRABOR.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la spanac se poate face ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor la spanac:

Boli la spanac: Putregaiul rasadurilor (Pythium spp.), Mana spanacului (Peronospora farinosa f.sp.spinaciae), Fuzarioza (Fusarium  oxysporum f.sp. spinaciae), Rugina alba (Albugo occidentalis), Rizoctonia (Rhizoctonia spp.), Putregaiul moale al radacinilor (Erwinia carotovora), etc.

Daunatori la spanac: Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiuViermi sarma (Agriotes spp.)AfidelePaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) CartitaMuste minatoare (Liriomyza spp.), Nematozi (Heterodera spp. si Ditylenchus dipsaci), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 1 Cultivarea spanacului in gradina primavara

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 2 Cultivarea spanacului in gradina, cultura intercalata in vita de vie

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 3 Cultivarea spanacului in camp

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 4 Cultivarea spanacului in camp

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 5 Cultivarea spanacului in camp

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 6 Cultivarea spanacului in gradina

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 7 Cultivarea spanacului in gradina

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 8 Cultivarea spanacului in gradina

Cultivarea spanacului in gradina si camp - tehnologie completa

Fig. 9 Cultivarea spanacului in gradina, toamna

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea spanacului in gradina si camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii