nov. 12 2016

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

cultivarea-spanacului-in-solar_150Cultivarea spanacului in solar rece (toamna-iarna-primavara), este o cultura relativ usoara infiintata cu costuri mici, care se practica inaintea celei de tomate in solar-ciclu 1 scurt (rosii extratimpurii).

Spanacul este bun de recoltat la 50-60 zile de la rarasirea semintelor in solar si asigura o sursa inportanta de venit in perioada rece din an.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea spanacului in  solar rece iarna-primavara:

Temperatura (caldura) – spanacul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura, motiv pentru care se poate cultiva cu usurinta in solar iarna-primavara devreme.

Semintele de spanac germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 24 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 9-10 ºC (germineaza in 13 zile). Temperatura solului nu este recomandat sa treaca peste 20-24 ºC pentru germinare intrucat acestea nu vor mai germina.

Spanacul (Spinacia oleracea) prefera temperaturi in intervalul 11…18ºC ziua si 4.5-7 ºC noaptea. Temperatura minima fiziologica suportata este de 2-3ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate grav de inghet este de   -7ºC … -9ºC. Acesta difera de la soi la soi si fenofaza (in stadiul de cateva frunze adevarate planta are maxim de rezistenta, iar in perioada cand frunzele sunt bine dezvoltate plantele sunt mai sensibile).

Lumina: spanacul este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi scurta (<12 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare), ceea ce il fac sa se preteze la cultura in solar iarna-primavara.

Umiditatea (apa):

Spanacul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene.

Solul – Spanacul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc.

Reactia solului: spanacul cultivat in solar prefera un pH intre 6-7.5;

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de spanac:

Este recomandat sa alegem bine semintele de spanac, intrucat este recomandat sa cultivam soiuri cu toleranta la temperaturi scazute.

Soiuri si hibrizi de spanac de primavara: Cezanne F1, Bolero, Falcon, Ventus, Bikini, Springfield F1, Space F1, Spargo F1, Spokane F1, Corvair, Ranchero, Dolphin F1, Beaver F1, etc.

Plante bune premergatoare (cultivate in solar inainte de infiintarea culturii de spanac) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii.

Irigarea prin  picurare (furtunele se plaseaza printre randurile de spanac) se efectueaza ori de cate ori este necesar.

Cultivarea spanacului in spatii protejate in perioada rece din an se face  preferabil intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla si  pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobita, centrala cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi negative extreme.

Daca temperaturile sunt foarte scazute in solarul rece (chiar daca solarul are pod de folie si pereti dubli), plantele de spanac pot fi protejate cu folie microporoasa-panza antiinghet ‘Agril.

Infiintarea culturilor de  spanac in solar se poate face prin semanat prin împrăștiere sau semanat pe randuri. Semanatul se face manual sau mecanizat.

Cultura de spanac se infiinteaza in solar toamna-iarna in intervalul  octombrie-februarie, recoltam la 50-60 zile de la rasarirea semintelor.

Pentru esalonarea productiei de spanac se pot infiinta culturi la interval de 3-6 saptamani.

Distanta de semanat intre randuri este de 20-30 cm, iar distanta de semanat intre plante pe rand este de 2,5-5 cm, la o adancime de semanat de 1,2-2,5 cm.

Raritul la spanac se incepe cand plantele au 2,5-7 cm inaltime, la distante de 5-10 cm intre plante pe rand.

Lucrari efectuate in culturile de spanac: prasile mauale, mecanice, plivitul, raritul, udarea plantelor, aerisirea solarului, incalzirea solarului in perioadele foarte reci, etc.

Recoltarea frunzelor de spanac se face la 50-60 zile de la rasarirea semintelor,  esalonat in 2-3 treceri la interval de o saptamana, cand plantele au dezvoltat o rozeta de 5-6 frunze bine dezvoltate. Ultima recoltare presupune si smulgerea completa a plantelor.

Fertilizarea de baza se poate face cu gunoi de grajd bine fermentat 10 t/ha, aplicat prin incorporare cu o saptamana inainte de plantare.

Pentru o fertilizare  corecta utilizati ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Periodic daca este necesar se face combaterea bolilor si daunatorilor la spanac:

Boli la spanac: Putregaiul rasadurilor (Pythium spp.), Mana spanacului (Peronospora farinosa f.sp.spinaciae), Fuzarioza (Fusarium  oxysporum f.sp. spinaciae), Rugina alba (Albugo occidentalis), Rizoctonia (Rhizoctonia spp.), Putregaiul moale al radacinilor (Erwinia carotovora), etc.

Daunatori la spanac: Melcii fara cochilie – Limaxul cenusiuViermi sarma (Agriotes spp.)AfidelePaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) CartitaMuste minatoare (Liriomyza spp.), Nematozi (Heterodera spp. si Ditylenchus dipsaci), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 1 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 2 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 3 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 4 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 5 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 6 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Fig. 7 Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea  spanacului in solar: toamna-iarna-primavara

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii