mai 04 2011
Cultura Ecologica – BIO de Stevie: sfaturi utile
Denumire populara: Stevie, stevia
Denumire populara in alte limbi: engleza (Patience Dock)
Denumire stiintifica: Rumex patientia
Grupa legumicola: PLANTE LEGUMICOLE PERENE
Cultura bio a steviei:
Stevia este usor de cultivat bio intrucat fiind o planta intalnita spontan nu are boli si daunatori care sa provoace daune majore.
Desi este o planta perena (traieste mai multi ani), cultura steviei este rentabila circa 4-5 ani, dupa care se proceda desfiintarea acesteia si infiintarea alteia noi.
Importanta si utilizarea steviei:
Stevia apare ca si leguma intr-o perioada deficitara din punct de vedere al legumelor de sezon, de aceea este mult apreciata alaturi de urzici (ea fiind leguma ce fortifica organismul si ajuta la detoxifierea acestuia).
De la stevie sunt preferate frunzele tinere (mari, verzi, cu gust acrisor) care se utilizeaza asemanator spanacului si salatei la diverse preparate culinare (ciorbe, piureuri, salate, etc). Datorita gustului bun (gust placut, acrisor) si continutului ridicat in vitamine si saruri minerale, stevia concureaza cu succes spanacul.
Conditii de crestere:
– Stevia este o planta perena putin pretentioasa fata de sol si mediu, aceasta suporta temperaturile scazute din timpul iernii si porneste in vegetatie odata cu topirea zapezilor;
– Inradacinarea profunda o ajuta sa nu sufere de seceta, totusi nu suporta seceta prelungita si nici excesul de umiditate;
– Prefera solurile: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine structurate.
Alegerea terenului
– Pentru cultura se aleg terenurile mai adapostite care sa favorizeze pornirea rapida in vegetatie, evitati cultura steviei pe terenurile grele-compacte (argiloase) si reci.
– Pentru a realiza un maxim de productie cultivati stevia pe soluri: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine structurate.
– Se aleg terenuri cu un grad redus de imburuienare.
Pregatirea terenului:
- Nivelarea terenului (teren plan);
- Fertilizarea din toamna cu gunoi de grajd semifermentat (40 t/ha);
- Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma de toamna;
- Modelarea solului (toamna sau primavara) in straturi de 94 cm latime;
Infiintatea culturii:
1. Semanatul se face primavara devreme, incepand din martie (imediat dupa topirea zapezii), intr-o fereastra cu temperaturi de peste 4°C la sol. Semanatul se face in randuri la distante de: 30 cm intre randuri cu 3 randuri pe strat. Norna de samanta este de: 6 kg/ha.
Lucrari de intretinere
- Raritul plantelor de stevie se face in momentul cand acestea au 3-4 frunze. Raritul plantelor urmareste asigurarea unei distante de 20 cm intre plante pe rand.
- Prasitul steviei se face mecanizat sau manual (sapatul). Prasitul steviei se executa ori de cate ori este nevoie pentru combaterea buruienilor. In cultura BIO nu se folosesc erbicide;
- Irigarea se face prin picurare cu o norma de 300 m.c./ha. Irigarea se face cu regularitate astfel incat plantele sa nu sufere de lipsa apei si imediat dupa recoltare.
Alegerea terenului pentru cultura bio spre deosebire de cea clasica presupune alegerea unui sol apt pentru cultura bio (2-3 ani se cultiva numai ingrasaminte verzi borceag si rapita care se toaca si se incorporeaza in sol ca ingrasaminte verzi).
Fertilizarea in cultura bio se face numai cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat).
Boli si daunatori la stevie
Intrucat stevia este o planta intalnita spontan nu are boli si daunatori care sa provoace pagube majore, dar se pot intalnii atacuri ale afidelor si melcilor fara cochilie “limax”.
Melcii fara cochilie “limacsi”, se pot combate prin masuri acceptate in cultura BIO, (vezi articolul destinat “Comtaterii melcilor”).
La nevoie (in cazul aparitiei unor boli) se folosesc numai fungicide pe baza de Cupru si Sulf acceptate in cultura bio.
In situatia atacului de insecte se vor folosii numai insecticide pe baza de piretroizi de origine naturala (extract din crizantema).
Recoltarea steviei
Recoltarea steviei se face esalonat (treptat) pe masura ce frunzele ajung la maturitatea de recoltare. Astfel frunzele tinere-fragede de marime corespunzatoare se taie de la baza plantei.
Productia de stevie este de circa 15-20 tone de frunze/ha.
Valorificarea recoltei de stevie se face imediat, iar transportul la locul de livrare se face cu vehicule izoterme.
Conservarea frunzelor de stevie:
1. Frunzele se oparesc si usuca la soare, se pastreaza insirate pe o ata agatate in podul casei;
2. Frunzele se oparesc in apa timp de 15 minute, apoi frunzele se scot din apa si se pun intr-un borcan sau o sticla cu gura larga, care se leaga bine la gura.
Din frunzele conservate se pot face preparate culinare in anotimpul rece (iarna).
Producerea semintelor de stevie
Recoltarea de seminte se face im momentul cand acestea au ajuns la maturitate fiziologica – toamna (inainte de scuturare). Recoltarea se face prin taierea tulpinilor florifere de la baza, dupa care se procedeaza la uscare si extragerea semintelor de pe planta.
Semintele extrase se vor pastra in incaperi uscate si bine aerisite pana la semanat.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Ecologica – BIO de Stevie: sfaturi utile