aug. 21 2023

Cultivarea Telinei de Radacina in gradina si camp

Cultivarea Telinei de radacina_1Radacinile puternic tuberizate ale telinei de radacina vor fi bune de recoltat  la circa 120-150 zile de la plantat in camp.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea telinei de radacina:

Temperatura (caldura) – plantele de telina sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Temperaturile optime pentru germinarea semintelor de telina sunt situate in intervalul 15 ºC  (germineaza in 12 zile) … 20 ºC (germineaza in 7 zile).

Telina pentru radacina  prefera temperaturi in intervalul 15 … 25ºC. Temperatura  minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 26ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5ºC.

Lumina: telina de radacina este o planta de zi lunga cu cerinte ridicate fata de lumina (prefera soarele).

Umiditatea (apa):

Telina de radacina  este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene in fenofaze ca: plantare, cresterea si dezvoltarea radacinii. Umiditatea excesiva in sol si aer conduce la aparitia bolilor. Se recomanda obligatoriu irigarea prin aspersie.

Solul  – Telina de radacina  este o specie cu cerinte deosebite fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii –  fertile, bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile lutoase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase, aluviale.

Reactia solului: telina  prefera  un  pH intre 6-7.

Cultura de telina de radacina in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de telina de radacina sunt: castraveti, dovlecei, tomate, ardei, vinete, varza, conopida, mazare, fasole. Rotatia culturii pentru telina de radacina este de 4 ani.

Rasadul de telina se seamana pe straturi sau in tavite alveolate (la 0,3-0,5 cm adancime) in rasadnite calde sau reci (dupa caz, in functie de momentul infiintarii culturii) cu 80 zile inainte de plantarea in camp. Plantutele se pot repica in tavite alveolate cu latura de 5-7 cm cand au 2 frunzulite adevarate. Semintele de telina semanate in rasadnita pe straturi/randuri semintele se vor amesteca cu nisip, pentru a fi semanate mai rar, 1-3 cm intre seminte, acestea rasar in 14-20 zile. Semintele de telina germineaza in general cam 50%.

I. Cultura timpurie de telina de radacina – se infiinteaza prin rasad de 50-60 zile (de la rasarire), bine dezvoltat (cu 5-7 frunze adevarate de 8-12 cm inaltime), calit – care se planteaza in camp  in 20 Martie-Aprilie;
II. Cultura tarzie de telina de radacina  -se infiinteaza prin rasad de 50-55 zile (de la rasarire), bine dezvoltat, (cu 5-7 frunze adevarate de 8-12 cm inaltime), calit – care se planteaza in camp in Mai;

Distantele de plantat la telina de radacina sunt de 20-25 cm (15 cm la cultura timpurie ‘de vara’) intre plante pe rand si 40-60 cm intre randuri la o adancime egala cu cea la care a fost produs rasadul.  Pentru soiurile viguroase distantele vor fi mai mari, pentru ca radacina sa poata atinge dimensiunile specifice soiului.

Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri de telina de radacina in golurile ramase.

Soiuri si hibrizi de Telina de radacina: Hegyköi (din 2003), Dacia (2005), Bistrita (2009), Maria (2009), Giant Prague, Ilona, Luna, Brilliant, Rowena, Diamant, Rex, Monarch, Prinz.

Fertilizarea cu gunoi de grajd se poate face din toamna cu 30-40 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter” la infiintarea culturii de telinei de radacina se face cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea telinei de radacina se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Pentru combaterea buruienilor la cultura de telina de radacina efectuam prasile manuale, mecanice, erbicidare.

Erbicidarea la telina pentru radacini se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen).

Recoltarea radacinilor de telina se face cand acestea au atins dimensiunile specifice varietatii, vara pentru consum curent (se recolteaza cu tot cu frunze) si toamna pentru depozitare (se recolteaza numai radacina).

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Telina de Radacina

Bolile telinei de radacina: Ofilirea vasculara (Fusarium spp.), Fainarea (Erysiphe umbelliferarum), Cercosporioza la telina (Cercospora apii)Septorioza (Septoria apiicola), Raia telinei (Phoma apiicola), Putregaiul moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora), Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum), Mana telinei (Plasmopara apii), etc.

Boli de depozit la telina de radacina: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putrezirea apoasa (Rhizopus stolonifer), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora).

Daunatori la telina de radacina: Paduchele paducelului (Dysaphis crataegi), Musca telinei (Piophyla heraclei, Philophylla heraclei),  Muste minatoare (Liriomyza trifolii, Liriomyza huidobrensis)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii), Musca morcovului (Psila rosae).

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 1 Cultivarea Telinei de radacina in gradina

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 2 Cultivarea Telinei de radacina in gradina

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 3 Cultivarea Telinei de radacina in camp

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 4 Cultivarea Telinei de radacina in camp

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 5 Cultivarea Telinei de radacina in camp

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 6 Cultivarea Telinei de radacina in gradina

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 7 Cultivarea Telinei de radacina in gradina

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 8 Cultivarea Telinei de radacina in gradina

Cultivarea Telinei de radacina-in gradina

Fig. 9 Cultivarea Telinei de radacina in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Telinei de Radacina in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii