sept. 16 2016
Cultivarea tomatelor in ghivece pe balcon & terasa
Tomatele sunt unele dintre legumele care se preteaza pentru cultura la ghiveci.
Tomatele se pot cultiva in ghivece de plastic, ceramice sau de lemn, toate acestea oferind-le plantelor un drenaj foarte bun.
Alegerea vasului de cultura trebuie sa fie facuta in functie de soiul/varietatea de tomate cultivata. Pentru cultivarea in bune conditii a tomatelor se pot folosi vase cu un volum de 30-40 l si o inaltime si diametru de 30-40 cm.
Pentru o cultura optima a tomatelor in ghivece se impune realizarea unui strat de drenaj la baza vasului.
Substratul folosit la cultura tomatelor in ghivece trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate ridicata, format dintr-un amestec de turba : pamant de frunze : perlit (10 %) sau se poate utiliza substratul universal pentru flori din comert. Substratul folosit pentru cultivarea tomatelor la ghiveci trebuie schimbat din 2 in 2 ani.
Plantarea rasadurilor in ghivece se face dupa ce 1/3 din vas a fost umplut cu substrat. Se asaza apoi rasadul , asezand cu atentie radacinile, se mai adauga substrat (pe masura ce tulpina se dezvolta) pana cand 2,5 cm din vas ramane gol, apoi se preseaza usor substartul din jurul tulpinii.
Udarea se face cu o cantitate suficienta de apa pana cand substratul a ajuns al saturatie. Urmatoarele udari se vor realiza cand substratul incepe sa se usuce la suprafata (nu mai mult de 2,5 cm de sol).
Mulcirea ghivecelor cu tomate este recomandata pentru a evita uscarea prea repida a substratului.
Lumina este un factor important in cresterea si fructificarea tomatelor cultivate la ghiveci. Ele necesita cel putin 6-7 ore de soare pe fiecare zi.
Sustinerea plantelor de tomate cultivate la ghivece trebuie sa fie realizata folosind araci de lemn sau orice modalitate se palisare.
Fertilizarea este obligatorie
Fertilizarea de baza a substratului de cultura (amestecului nutritiv) se face la infiintare prin incorporare de ingrasaminte granulate ca Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 (1-2 kg/m3 – se realizeaza un amestec omogen intre fertilizant si substrat). Atentie !!! daca se utilizeaza un substrat universal din comerț – nu mai efectuam fertilizarea de baza intrucat majoritatea acestor substraturi pot avea deja incorporat fertilizant (aflam acest lucru citind cu atentie eticheta).
Fertilizarea rosiilor cultivate la ghivece trebuie realizata de 2-3 ori pe luna utilizand ingrasaminte granulate, hidrosolubile si foliare adaptate fenofazei.
Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol si foliara.
Atentie !!! Recomandarile tehnologice pentru fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata nu se poate determina fara cunoasterea rezultatelor agrochimice de laborator.
Efectuam periodic combaterea bolilor si daunatorilor la tomate.
Rosiile cultivate in ghivece ne pot oferi mai multe avantaje printre care:
– se pot amplasa in spatii mici;
– se pot muta cu usurinta in alte spatii in cazul in care contiiile meteo sunt nefavorabile;
– ne permit consumarea de legume proaspete in orice moment;
– putem incepe cultura inca din perioadele cu temepraturi scazute, prin amplasarea ghivecelor cu rasaduri in casa.

Fig. 1 Cultivarea tomatelor-rosiilor in jardiniere

Fig. 2 Cultivarea tomatelor-rosiilor in jardiniere

Fig. 5 Cultivarea tomatelor-rosiilor in jardiniere

Fig. 6 Cultivarea tomatelor-rosiilor in jardiniere
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea tomatelor in ghivece pe balcon & terasa