mart. 14 2024
Cultivarea tomatelor in gradina: plantare, ingrijire
Cultura tomatelor-rosiilor (Lycopersicon lycopersicum) in gradina este extrem de populara, aceasta specie legumicola se regaseste cultivata in gradinile din majoritatea gospodariilor.
Fructele de tomate bune de recoltat la circa 100-130 zile de la infiintarea culturii.
Factori ecologici limitativi:
Temperatura (caldura) – tomatele sunt extrem de pretentioase fata de temperatura, astfel la temperaturi sub 3ºC, chiar si pentru putin timp, plantele de tomate ingheata.
Semintele germineaza bine in intervalul 20 (germineaza in 8 zile) …25 ºC (germineaza in 6 zile).
Plantele de tomate-rosii (Lycopersicon lycopersicum) prefera temperaturi in intervalul 20…27ºC si minime fiziologice de 7ºC, suporta maxime de 35ºC.
Tomatele suporta temperaturi in intervalul 10-30ºC, iar temperatura optima este de 22 ºC. La temperaturi de peste 30ºC, polenul nu mai germineaza, planta nu mai leaga noi fructe si trebuie stimulata.
Lumina: – tomatele sunt plante iubitoare de lumina. Insuficienta luminii in primele 10 zile de la rasarire provoaca alungirea rasadurilor. Tomatele au nevoie de lumina, o lumina de intensitate scazuta provoaca avortarea florilor.
Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la: cresteri reduse „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udara in exces dupa o perioada de seceta provoaca – craparea fructelor.
Udarea (irigarea) rosiilor se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.
Umiditatea relativa a aerului, optima pentru tomate este in intervalul 60-70%;
Solul – tomatele au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderta preferand soluri bine drenate, reavene, lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. Tomatele suporta si solurile argiloase, lutoase, argilo-lutoase, etc.
Reactia solului: tomatele-rosiile prefera un pH intre 5,5-6.5 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-7,5.
Cultura de tomate-rosii in Gradina
Cultura de tomate in gradina se infiinteaza prin rasad (cu varsta de 55 zile de la rasarire, bine dezvoltat si calit) dupa 5-10 Mai (in Sud) si dupa 10-20 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si s-au inregistrat temperaturi de >10ºC noaptea mai multe zile la rand.
Culturi bune premergatoare celei de tomate in gradina sunt: castravete, dovlecel, dovleac, ceapa, ceapa esalota, usturoi, praz, mazare, fasole, bob.
Distantele de plantare la tomate in gradina sunt de 35 cm intre plante e rand si 80 cm intre randuri.
Polenizarea-legarea fructelor de tomate: in general in gradina tomatele leaga bine, dar daca temperaturile sunt de > 30 ºC si <15 ºC fructificarea va fi slaba intrucat polenul devine steril, in aceasta situatie este recomandata stimularea la fructifcarii la tomate-rosii.
Pe tot parcursul cultivarii toamtelor in gradina, se vor efectua lucrari de musuroit, palisat, copilit, desfrunzit, carnit in functie de fenofaza tomatelor cultivate.
Prevenirea arsurii solare la Tomate din ce in ce mai frecventa la culturile de tomate atat din Sud cat si din Centrul si Vestul tarii, se poate face prin aplicarea in lunile de vara a plasei de umbrire cu coeficient de 20-40%.
Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu fara clor prin: fertirigare (YaraLiva Calcinit) sau aplicat pe sol (YaraLiva TROPICOTE) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte pe baza de Calciu (YaraVita Stopit).
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.
Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii de rosii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.
Recoltarea fructelor de tomate – rosii se face la maturitate deplina-fiziologica daca sunt consumate imediat (pentru a avea maxim de savoare) sau in parga daca urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pastrate mai mult timp.
Recoltarea semintelor de tomate se face numai de la soiuri (de la hibrizi ‘F1’ – nu se vor recolta seminte), utilizand fructe ajunse la maturitate deplina-fiziologica perfect sanatoase.
Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Tomatele cultivate in gradina este obligatorie pentru a ne bucura cat mai mult timp de fructe proaspete:
Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea fuzariana, Bacterioze; etc.
Bolile tomatelor: Mana tomatelor, Alternarioza sau patarea neagra a tomatelor „solanaceelor”, Mana la sol, Ofilirea fuzariana, Bacterioze, etc;
Daunatori tomatelor: Coropisnita, Acarieni, Acarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Omida fructelor, Molia miniera (Tuta absoluta), Musca miniera, Trips, Viermi sarma, Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Cartita, Plosnita verde a tomatelor-rosiilor (Nezara viridula); Musca plantulelor (Delia platura); Tantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea tomatelor in gradina: plantare, ingrijire