Horticultorul.ro

ian. 17 2019

Cultivarea topinamburului-napului de pamant: infiintare, ingrijire, intretinere

Cultivarea topinamburului-napului de pamant  (Helianthus tuberosus) in gradina si camp este   usoara daca se tine cont de cateva particularitati tehnologice.

Cutura de topinambur-napi de pamant se realizeaza atat pentru tuberculii utilizati in alimentatie, cat si ca planta decorativa.

Topinambur-napul de pamant este o leguma perena (se mentine in cultura mai multi ani) de la care se consuma tuberculii subterani (asemanatori cartofului). Tuberculuii de topinambur sunt folositi ca inlocuitori de cartofi, mai ales de persoanele care au probleme cu greutatea, acestia fiind mai dulci si mai aromati, dar cu mai putine calorii.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de topinambur-napi de pamant:

Temperatura optima pentru cresterea plantelor de Topinambur se incadreaza intre 15-27°C, acesta tolerând pentru partea aeriana o temperatura minima absoluta de 7°C si cea maxima de 30°C. Partile subterane ale plantei tolereaza usor si temperaturi cu mult <0°C, motiv pentru care se cultiva cu succes ca planta perena. Temperatura solului este cea care imbunatateste aroma si textura tuberculilor de Topinamburnapi de pamant.

Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea topinamburuluinapilor de pamant, plantarea tuberculilor trebuie realizata in spatii unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Umiditatea (apa) pentru Topinambur este un factor important, acesta necesita udari cu cantitati de apa suficiente, dar poate suporta si perioade scurte de uscaciune.

Solul pentru Topinambur trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH de 5.8-6.7. Planta este puțin pretențioasa fata de sol.

Cultura topinamburuluinapilor de pamant

Cultura de topinambur se infiinteaza prin tuberculi intregi sau tuberculi taiati (Vezi fig). Putem utiliza tuberculi cumparati de la supermarket.

Cultura de topinambur se infiinteaza toamna la sfarsit de octombie-noiembrie sau primavara in martie.

Plantarea tuberculilor se face la 33-40 cm intre plante/rand  si 60-75 cm intre randuri la o adancime de 10-15 cm, sunt necesare circa 33.333 plante/ha.

Lucrari de ingrijire la cultura de topinambur: prasile manuale, erbicidare, irigarea prin picurare in perioadele secetoase, la aparitie florile se inlatura pentru a facilita cresterea tuberculilor,  toamna dupa aparitia brumelor – plantele intra in repaus vegetativ, iar tulpinile trebuie scurtate la 10-20 cm deasupra solului, etc.

Erbicidarea la topinambur se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen).

Fertilizarea la topinambur este asemanatoare cu cea pentru cultura  cartofului

Fertilizarea se face cu ingrasaminte complexe NPK + SO3  (14-13-21 + 5.6% SO3). Se pot administra fertilizanti in perioada de vegetatie si prin sistemul de irigare prin picurare dar si foliar.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Recoltarea topinamburului se realizeaza in intervalul toamna (dupa primele brume care determina intrarea in pepaus vegetativ)-primavara atunci cand solul nu este inghetat.  Tuberculi pot fi lasati in sol in intervalul (toamna-primavara), urmand a fi recoltati in momentul cand este necesar a fi consumati.

Tuberculii se lasa cateva zile la soare inainte de a fi depozitati in beciuri unde se pot pastra cateva luni.

Pastrarea tuberculilor se poate face si in frigider (timp de cateva luni).

Productia de tuberculi este intre 2-4 kg/mp (40 tone/ha).

Fig. 1 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, tuberculi pentru plantat

Fig. 2 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, plantare tuberculi

Fig. 3 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant

Fig. 4 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant

Fig. 5 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant

Fig. 6 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant,

Fig. 7 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, scurtam tulpinile deasupra solului

Fig. 8 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, recoltarea tuberculilor

Fig. 9 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, recoltarea tuberculilor

Fig. 10 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, recoltarea tuberculilor

Fig. 11 Cultivarea topinamburului-napilor de pamant, recoltarea tuberculilor

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea topinamburului-napului de pamant: infiintare, ingrijire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii