Horticultorul.ro

oct. 22 2016

Cultivarea usturoiului in gradina & camp: tehnologie completa

cultivarea-usturoiului-in-gradina-camp_150Usturoi comun (Allium sativum) este cel mai popular condiment printre romani, fiind aproape nelipsit din bucatarie.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de usturoi:

Temperatura (caldura) – usturoiul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Usturoiul (Allium sativum) prefera temperaturi in intervalul 18…30ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC (in perioada de vegetatie) iar cea maxima 34ºC.

Pragul de minim de la care partea subterana (bulbii bine inradacinati) este afectata de inghet este de -20 ºC iar pentru cresterile tinere este de   -5ºC.

Bulbii pastrati la 20-23 ºC si plantati primavara tarziu nu formeaza capatana-mare (cu numerosi bulbisori-catei) ci doar un singur bulbisor mai mare.

Lumina: usturoiul este din punct de vedere al fotoperioadei este o planta de zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza capatana mare. Pentru usturoiul verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Usturoiul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). In conditii de umbrire excesiva nu formeaza capatana.

Umiditatea (apa):

Usturoiul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de usturoi.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii, conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Usturoiul este o planta cu cerinte ridiate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc.

Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-7.

Cultura de usturoi in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de usturoi sunt: cartof, tomate, ardei, vinete, castravete, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc. Se recomanda rotatia culturii de usturoi  la 3-4 ani.

Cultura de usturoi se infiinteaza prin plantarea de bulbili ‚catei’ pe satraturi inaltate (la 20-25 cm) si late de 1,5 m:  toamna – in octombrie la 4-5 cm adancime si primavara la martie (preferabil la inceput) la 2-3 cm adancime.

Plantam cateii de usturoi la o distanta de 6-12 cm intre acestia /rand si 25-30 cm  intre randuri.

Lucrari in cultura de usturoi: pe perioada de vegetatie in situatia aparitiei fustiului (tulpinii florifere) il inlaturam imediat; prasila manuala pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei; tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor; etc.

Erbicidarea la usturoi se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen), Sharpen 33 EC (Pendimetalin); Cerlit Super (333 g/l fluroxipir), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fertilizarea la Usturoi

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea la usturoi se poate face utilizand produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea capatanii de usturoi se face atunci cand frunzele s-au uscat (iulie-august). Recoltarea se face prin smulgere sau mecanizat. Recoltarea la usturoiul verde se face cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la usturoi

Boli la usturoi: Mana la ceapa & usturoi (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina (Puccinia porri), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus), etc.;

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris), Helmintosporioza usturoiului (Helminthosporium allii).

Daunatori la usturoi: Trips comun (Thrips tabaci), Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Musca usturoiului (Suillia lurida), Musca bulbilor (Eumerus strigatus), etc.

Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Fig. 6 Cultivarea usturoiului in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea usturoiului in gradina & camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii