nov. 27 2023
Cultivarea vinetelor in solarii – tehnologie completa
Cultivarea vinetelor in solar se practica frecvent cu rezultate excelente in marile bazine legumicole din Romania.
Fructele de vinete cultivate in solar sunt bune de recoltat la circa 65-80 zile de la infiintarea culturii.
Factori ecologici limitativi pentru cultura vinetelor in solar:
Temperatura (caldura) – vinetele sunt legume pretentioase fata de caldura.
Plantele de vinete cultivate in solar prefera temperaturi noaptea de 18-19 ºC si ziua de 19-28 ºC. In functie de soi/hibrid vinetele suporta si temperaturi mai ridicate de pana la 38-40 ºC, dar leaga slab.
Vinetele nu tolereaza temperaturile joase (<12 ºC) – sub aceasta valoare, fotosinteza inceteaza si florile avorteaza. La temperaturi < 3 ºC, plantele pier.
Lumina: – vinetele iubesc lumina, umbra sau umbrirea reciproca a plantelor provoaca avortarea florilor si fructe mai mici.
Umiditatea (apa):
– la vinete in perioada plantare rasad-inflorire, apa in exces conduce la incetarea cresterii si ingalbenirea frunzelor. Tot umiditatea excesiva la sol conduce adesea la aparitia bolilor de sol ca: Ofilirea vasculara, etc;
– plantele mature de vinete au nevoie de cantitati insemnate de apa. Lipsa apei conduce la: cresteri reduse, plante debile si imbatranite, avortarea butonilor florali si a florilor, fructe mici ce imbatranesc prematur (deschise la culoare), ofilirea si chiar moartea plantelor.
Udarea (irigarea) vintelor se face in solar cu ajutorul irigatiei prin picurare.
Umiditatea relativa a aerului, optima pentru cultivarea de vinete in solarii este in intervalul 65-70%.
Solul – vinetele au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri cu fertilitate ridicata, preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale) bine drenate, reavene, bogate in materie organica, lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase.
Reactia solului: vinetele cultivate in solarii prefera un pH intre 6-7;
Salinitatea solului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC). Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m). Este foarte important ca la infiintarea culturii de vinete solutia solului (probe luate din primii 40 cm sol) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat vinetele se dezvolta optim pana la un EC de 1,1 dS/m (Heuer et al., 1986). Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare (tipul de fertilizant folosit), EC-ul apei de udat.
Cultura de vinete in Solarii
Producerea rasadului de vinete se face prin semanat la adancimea de 0,6 cm. Semintele vor fi semanate la 2,5-3 cm intre acestea.
Soiuri/hibrizi destinate cultivarii in solar: Black Pearl F1, Gloriana F1, Sharapova F1, Nilo F1, Epic F1, Mirabelle F1, Aragon F1, Mirval F1, Classic F1, Rima F1, etc.
Culturi bune premergatoare celei de vinete cultivate in solar sunt: ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac, fasole, mazare, varza. Se recomanda un asolament la 3 ani (pe locul unde se vor cultiva vinete nu se revine cu solanacee: tomate, cartof, ardei).
Cultivarea vinetelor in solar se face intr-un solar acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie) si pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobite, centrale cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi scazute sau cand se planteaza devreme.
Dezinfectia chimica a solului din solar se poate face cu: Basamid (dazomet 97%), etc. Dezinfectia solului este necesara pentru combaterea bolilor, daunatorilor, etc la sol.
Vârsta răsadului de vinete pentru plantare in solar este de cca. 55-60 zile de la rasarire (cu 7 frunze adevarate si 15 cm inaltime). Rasadul de vinete la plantare in solar trebuie sa fie bine dezvoltat, sanatos si calit.
Infiintarea culturii de vinete in soarii se face in Aprilie, atunci cand avem temperaturi la sol de >15ºC multe zile la rand.
Distantele de plantare la vinete in solar sunt de 45-66 cm intre plante pe rand si 75-90 cm intre randuri.
Pe tot parcursul cultivarii vinetelor in solar, se vor efectua lucrari de completare a golurilor (la 1-2 saptamani de la plantare), palisat (plantele se paliseaza cu ate si clipsuri), conducerea plantei (2-4 tulpini/planta si 5-8 tulpimi/m2), copilitul, desfrunzitul, plivit, prasit, etc.
Fertilizarea cu gunoi de grajd se poate face din toamna cu 30 t/ha.
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare.
Pentru o fertilizare corecta utilizati ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Pentru combaterea buruienilor in culturile de vinete in solarii – efectuam plivit & prasile manuale sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.
Recoltarea vinetelor cultivate in solarii
Vinetele se recolteaza esalonat la maturitatea comerciala (cand ating forma, culoarea si marimea de comercializare). La vinete recoltarea se fac la un interval de (5-7 zile).
Vanata se recolteaza cand are marimea si culoarea specifica soiului sau hibridului (negru, violet, etc.), si este elastica (moale) la apasare. La soiurile negre, culoarea trebuie sa nu vireze in rosu-rubiniu (rosu rubiniu indica o vanata ce a format un numar mare de seminte).
Vinetele se recolteaza cu grija intrucat prezinta tepi ascutiti pe codita.
La recoltarea vinetelor se utilizeaza foarfeca horticola sau cutitul. Nu recoltati vinetele prin smulgere intrucat au inradacinare superficiala si veti afecta planta.
Combaterea Bolilor si Dăunătorilor la Vinetele cultivate in solarii este obligatorie pentru a avea recolte bogate:
Bolile vinetelor:
Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.), Ofilirea vasculara;
Bolile vinetelor: Alternarioza sau patarea neagra a „solanaceelor”, Ofilirea vasculara, Putregai „Botrytis”, Fainara (Leveillula taurica), etc.
- Coropisnita – (dintre toate legumele prefera intai vanata, in stadiu de plantula – rasad);
- Acarienii – (cei mai periculosi dusmani din culturile de vinete);
- Acarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus);
- Tripsii legumelor;
- Gandacul din Colorado;
- Afidele;
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); etc.
- Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
- Musca miniera (Liriomyza spp.);
- Nematozii (des intalniti in sere si solarii);
- Omida Fructelor (Helicoverpa armigera);
- Viermi sarma.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea vinetelor in solarii – tehnologie completa