Horticultorul.ro

aug. 16 2016

Cultivarea vinetelor in gradina si camp

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_150Cultivarea vinetelor  (Solanum melongena) este bine reprezentata in Romania, aceasta specie legumicola se regaseste cultivata in numeroase ferme legumicole dar si in gradini.

In Romania cultura vinetelor s-a extins dupa primul razboi mondial. Sunt legume preferate de populatia de la orase, dar a crescut  consumul de vinete si in mediul rural.

Fructele de vinete sunt bune de recoltat  la circa 60-80 zile de la infiintarea culturii.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea vinetelor in camp:

Temperatura (caldura) – vinetele sunt pretentioase fata de caldura.

Semintele germineaza bine in intervalul  20ºC  (semintele germineaza in 13-14 zile) … 30ºC (semintele germineaza in 5 zile).

Plantele de vinete prefera temperaturi de 21-28 ºC, dar suporta si temperaturi mai ridicate de pana la 38-40 ºC.

Vinetele nu tolereaza temperaturile joase (<16 ºC) – sub aceasta valoare, fotosinteza inceteaza si florile avorteaza.  La temperaturi < 3 ºC, plantele pier.

Lumina: – vinetele iubesc lumina, umbra sau umbrirea reciproca a plantelor provoaca avortarea florilor si fructe mici.

Umiditatea (apa):

–        la vinete in perioada plantare-rasad-inflorire, apa in exces conduce la incetarea cresterii si ingalbenirea frunzelor. Tot umiditatea excesiva la sol conduce adesea la aparitia bolilor de sol ca: Ofilirea vasculara, etc;

–        plantele mature de vinete au  nevoie de cantitati insemnate de apa. Vinetele necesita mai multa apa comparativ cu ardeiul sau tomatele. Lipsa apei conduce la:  cresteri reduse, plante debile si imbatranite, avortarea butonilor florali si a florilor, fructe mici ce imbatranesc prematur (deschise la culoare), ofilirea si chiar moartea plantelor.

Udarea (irigarea) vintelor se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Solul – vinetele au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri cu fertilitate ridicata, preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale) bine drenate, reavene, bogate in materie organica,  lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. Suporta si solurile grele (argiloase).

Reactia solului: Vinetele  (Solanum melongena) prefera un  pH intre 5,5-6.8, dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,5-8;

pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (5,5-6,8). Un pH  < 5,5 conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scris pe sac sau cu ajutorul hartiei de pH).

Cultura de vinete in Gradina si Camp

Producerea rasadului de vinete se face prin semanat la adancimea de 0,6 cm. Semintele vor fi semanate la 2,5-3 cm intre acestea.

Cultura de vinete in gradina se infiinteaza (la 2 saptamani dupa cultura de tomate) prin rasad produs in spatii protejate (rasadnite calde, sere calde, solarii calde). Vârsta răsadului de vinete pentru plantare in camp este de cca. 50-60 zile de la rasarire (cu 6 frunze adevarate si  13 cm inaltime). Rasadul de vinete la plantare in camp & gradina trebuie sa fie bine dezvoltat, sanatos si calit. Infiintarea culturii de vinete in camp&gradina se face  dupa 15-20 Mai (in Sud) si dupa 25 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si s-au inregistrat temperaturi la sol de  >15ºC multe zile la rand.

Culturi bune premergatoare celei de vinete cultivate in gradina & camp sunt: ceapa, ceapa esalota, usturoi, praz, sfecla, pastarnac, morcov, fasole, mazare, varza, conopida, etc. Se recomanda un asolament  la 4 ani (pe locul unde se vor cultiva vinete nu se revine cu solanacee: tomate, cartof, ardei).

Distantele de plantare la vinete  in gradina & camp sunt de 35-60 cm intre plante pe rand si 90-120 cm intre randuri, in functie de vigoarea plantelor.

Pe tot parcursul cultivarii vinetelor in gradina & camp, se vor efectua lucrari de  completare a golurilor, prasit, etc.

Fertilizarea cu gunoi de grajd se poate face din toamna cu 30-40 t/ha.

Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10 cm. Se poate utiliza fertilizantul  Yara Mila Cropcare 11-11-21.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de:  YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la:  YARA.

Pentru combaterea buruienilor in culturile de vinete – efectuam plivitul si aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.

Recoltarea vinetelor

Vinetele se recolteaza esalonat la maturitatea comerciala (cand atinge forma, culoarea si marimea  de comercializare). La vinete recoltarea se fac la un interval de (5-7 zile).

Vanata se recolteaza cand are marimea si culoarea  specifica soiului sau hibridului  (negru, violet, etc.), si este elastica (moale) la apasare. La soiurile negre, culoarea trebuie sa nu vireze in rosu-rubiniu (rosu rubiniu indica o vanata ce a format un numar mare de seminte).

Vinetele se recolteaza cu grija intrucat prezinta tepi ascutiti pe codita.

La  recoltarea vinetelor se utilizeaza foarfeca horticola sau cutitul. Nu recoltati vinetele prin smulgere intrucat au inradacinare superficiala si veti afecta planta.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Tratamente Cultura BIO pentru boli, daunatori, fertilizare foliara:  PACHET AGRII PACK BIO R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Vinetele cultivate in Gradina & Camp este obligatorie pentru a avea recolte bogate:

Bolile vinetelor:

Daunatorii vinetelor:

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 1 Cultivarea vinetelor in gradina & camp, mulcire cu folie

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 2 Cultivarea vinetelor in gradina & camp

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 3 Cultivarea vinetelor in gradina & camp

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 4 Cultivarea vinetelor in gradina & camp

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 5 Cultivarea vinetelor in gradina & camp, mulcire cu folie

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 6 Cultivarea vinetelor in gradina & camp, mulcire cu folie

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 7 Cultivarea vinetelor in gradina & camp, mulcire cu folie

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 8 Cultivarea vinetelor in gradina & camp, mulcire cu folie

Cultivarea vinetelor in gradina_camp_1

Fig, 9 Cultivarea vinetelor in gradina & camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea vinetelor in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii