aug. 17 2016

Cultura de Broccoli in gradina si camp: tehnologie completa

Cultura de broccoli in gradina_camp_1In Romania Broccoli este cultivat alaturi de conopida in gradina si camp, dar pe suprafete mai reduse. Broccoli spre deosebire de conopida are o recoltare mai delicata intrucat plantele trebuiesc monitorizate si inflorescenta se recolteaza la momentul oportun.

Inflorescenta de broccoli se va recolta la cca. 70-90 zile de la plantare in camp, gradina.

Factori ecologici limitativi in cultura de broccoli:

Temperatura (caldura) – cultura de broccoli se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Temperaturile optime pentru germinarea semintelor de broccoli sunt situate in intervalul 15 ºC (germineaza in 10 zile)…25 ºC (germineaza in 5 zile).

Broccoli  prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 34ºC.

Pragul minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -5ºC (pentru perioade scurte).

Lumina: broccoli este o planta cu cerinte ridicate fata de lumina si prefera locurile insorite.

Umiditatea (apa):

Broccoli este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este aproape obligatorie la cultura de broccoli.

Solul – Broccoli este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase.

Reactia solului: broccoli prefera un pH intre 6-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);

 

Producerea rasadului de Broccoli se face din seminte comercializate din soiuri/hibrizi de toamna.

Semanatul semintelor pentru broccoli se face:

  • pentru cultura Timpurie de broccoli in intervalul 10-15 martie in rasadnite calde in tavite alveolate cu celula de 5 cm;
  • pentru cultura Tarzie de Toamna in perioada 20 aprilie-5 mai in rasadnite in tavite alveolate cu celula de 5 cm.

Semintele de broccoli se vor semana la o adancime de 0.7-1 cm, apoi se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).   La o temperatura a solului de 15°C, germinarea va avea loc in scurt timp (10 zile).

 

Infiintarea culturilor de  Broccoli se face prin rasaduri.

Rasadurile de broccoli la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate  si sa aiba circa 40-55 zile de la rasarire.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare. Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare), iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea.

Plantarea rasadurilor de broccoli (infiintarea culturii) se face direct in camp sau gradina:

  • la inceput de Mai pentru cultura de vara;
  • la sfarsit de Iunie pentru cultura de toamna.

Distanta de plantare intre randuri este de 75 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 40-50 cm (in functie de vigoarea soiului/hibridului).  

Rotatia culturii: broccoli nu suporta monocultura, motiv pentru care putem cultiva din nou broccoli (varzoase) pe aceiasi suprafata abia dupa 4-5 ani.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de broccoli) pot fi: dovlecelul, dovleacul, fasolea, bobul, mazarea, tomatele, vinetele, ardeiul.

Fertilizarea de baza la cultura de broccoli se face cu YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Pentru o  fertilizare faziala  corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Recoltarea inflorescentei de broccoli se face pe masura ce aceasta a atins caracteristicile de consum: culoarea verde-inchis, inflorescenta compacta de 10-20 cm diametru, la aproximativ 60-90 zile de la plantarea rasadului in camp. Inflorescenta se va recolta impreuna cu o portiune de 15-20 cm din codita (Vezi fig.). Atentie !!! – intarzierea recoltarii va conduce la degradarea partii comestibile prin: alungirea tulpinilor florifere si declansarea infloririi (Vezi fig.).

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului efectuam prasile manuale si mecanice.

 

Periodic si obligatoriu se face combaterea bolilor si daunatorilor specifici.

Boli la broccoli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum)Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae)Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la broccoli: Buha verzei (Mamestra brassicae)Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)Musca verzei (Delia brassicae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae)Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)Cartita, etc. 

Cultura de broccoli in gradina si camp

Fig. 1 Cultura de broccoli in gradina si camp

Cultura de broccoli in gradina si camp

Fig. 2 Cultura de broccoli in gradina si camp

Cultura de broccoli in gradina si camp

Fig. 3 Cultura de broccoli in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Broccoli in gradina si camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii