aug. 28 2016
Cultura de cicoare de gradina – tehnologie completa
Cicoarea de gradina (Cichorium intybus var. foliosum) este o leguma tot mai prezenta din import pe rafturile supermarketurilor. Intrucat diversificarea sortimentului de legume consumate este foarte importanta pentru sanatate, este bine sa ne aplecam si asupra acestei culturi.
In prezentul articol vom descrie tehnologia de cultura pentru obtinerea capatanilor de cicoare in gradina si camp de la varietatile specifice.
Capatana de cicoare este buna de recoltat la 70-120 zile de la plantarea rasadului sau rarasirea semintelor.
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea de cicoare de gradina:
Temperatura (caldura) cicoarea se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.
Semintele de cicoare germineaza incepand de la 7 ºC iar temperaturile optime de germinare se situeaza in intervalul 16-18 ºC si sunt necesare 7-14 zile.
Cicoarea prefera temperaturi in intervalul 10-30ºC. Temperatura minima suportata este de 6ºC iar cea maxima 34ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -5ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.
Lumina: Cicoarea prefera locurile insorite (temperament de lumina).
Umiditatea (apa):
Cultura de cicoare are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de cicoare. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.
Solul – cicoarea este o planta cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc.
Reactia solului: cicoarea prefera un pH intre 6-7.5;
Sortimentul de soiuri de cicoare:
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Pan Di Zucchero‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Verona’s Red Chicory‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Indigo‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Granato‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Jupiter‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Catalogna Punterelle Brindisina‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Catalogna Pugliese‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Rosso Precoce‘;
- Cichorium intybus var. foliosum ‘Rossa Di Treviso-Tardiva‘; etc.
La cicoare este obligatorie irigarea prin aspersie sau irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare). Sistemul de irigare prin picurare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde urmeaza sa facem plantarea.
Producerea rasadurilor de cicoare se face prin semanarea cu 40 zile inainte de plantare in rasadnite reci. Rasadurile se produc in tavite alveolate cu latura de 5-7 cm si nu se repica. Semintele de cicoare vor fi semanate la o adancime de 0,5-1 cm.
La o temperatura de 18 ºC sunt necesare pentru germinarea semintelor de cicoare 14 zile.
Infiintarea culturilor de cicoare se face prin rasaduri plantate in camp in intervalul iunie-iulie.
Rasadurile de cicoare la plantare in camp sau gradina trebuie sa fie bine dezvoltate (5-6 frunze adevarate).
Atentie !!! Se recomanda infiintarea prin rasad produs in tavite alveolate sau la cubulete nutritive pentru a avea o uniformitate buna a plantelor.
Distanta de plantat intre randuri este de 40-50 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 20-35 cm.
Dupa o perioada de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de cicoare efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul.
Recoltarea capataniilor/frunzelor de cicoare se face manual, pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Plantele sunt bune de recoltat la 70-120 zile de la plantarea rasadului de cicoare.
Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se poate face din toamna cu 20 t/ha.
Fertilizarea de baza la cicoare se face cu ingrasaminte fara clor – YaraMila.
Pentru fertirigare la cicoare se poate utiliza YARA Kristalon Alb 15.5.30+5+3.
Pentru o fertilizare faziala corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea la cicoare se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor la cicoare:
Daunatori la cicoare: Afide (Myzus perisicae, etc.), Paduchi lanosi, Puricii varzoaselor (Phyllotreta spp.), Minatoare-Musca miniera (Liriomyza spp.), Tripsi (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci), Melci cu si fara cochilie, Cartita, etc.
Boli la cicoare: Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora), Brunificarea radacinilor (Thielaviopsis basicola), Pythium spp., Rizoctonia (Rhizoctonia solani), Fuzarioza (Fusarium spp.), Antracnoza (Microdochium panttonianum), Mana (Bremia lactucae), Septorioza (Septoria lactucae), Verticilioza (Verticillium dahliae), Cercosporioza (Cercospora longissima), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de cicoare de gradina – tehnologie completa