aug. 19 2016

Cultura de gulii in gradina si camp: tehnologie completa

Cultura de gulii in gradina_camp_1Cultura guliilor nu este dificila iar respectarea tehnologiei de cultivare aduce satisfactie maxima la recoltare. Necesarul de  gulii este in continua crestere odata cu diversificarea si cresterea cantitatii legumelor consumate dar si prezentei pe rafturile supermarketurilor.

De la gulie se consuma tulpina ingrosata (rotunda si carnoasa). Guliile se consuma proaspete, gatite sau se pastreaza congelate.

Recoltarea tulpinilor ingrosate (guliilor) se face la 50-70 zile de la infiintarea culturii.

Factori ecologici limitativi pentru cultura guliilor:

Temperatura (caldura) – gulia se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15 ºC(germineaza in 10 zile) … 25 ºC (germineaza in 5 zile).

Gulia (Brassica oleracea var. gongylodes) prefera temperaturi in intervalul 12…18ºC si o amplitudine termica diurna de 6 ºC. Temperatura minima suportata este de 5ºC iar cea maxima 26ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -1 ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0 ºC.

Lumina: gulia este o planta cu cerinte ridicate fata de lumina, prefera locurile insorite. Gulia se dezvolta bine atat in conditii de zi scurta (<12 ore/zi) cat si in cele de zi lunga (>14 ore/zi). Atentie !!! – o lumina de intensitate slaba face imposibila formarea tulpinii-tuberizate;

Umiditatea (apa):

Gulia este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este obligatorie la cultura de gulie. Atentie !!! In conditii de seceta organul-comestibil (tulpina) se lemnifica. Umiditatea in exces conduce la craparea tulpinilor-tuberizate.

Solul – Gulia este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Gulia suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului: gulia vegeteaza intr-un interval de pH intre 5.5-7.5;

Producerea rasadurilor de gulii se face utilizand soiuri/hibrizi diversi:

  • varietati de gulioareLigana (din 2005), Neisse (din 2012), Siba (din 2005),etc;
  • varietati de gulii: Albastru de Iernut (din 2005), Ziridava (din 2005), Korvit F1, Korist F1 (alba), Korridor F1, Kolibri F1 (purpurie);
  • alte varietati de gulie: Gigant (alba), White Delikatess (alba), Delicatezzo violetto, etc.;

Semintele de gulii se seamana la o adancime de 1 cm;  direct in tavite alveolate cu latura de 5 cm (pentru cultura timpurie, semanam in rasadnite calde, cu 40 zile inainte de plantare, rasadul nu se repica) sau pe straturi in gradina (pentru cultura tarzie, semanam cu 40 zile inainte de plantare, rasadul nu se repica). Dupa semanat semintele se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).

La o temperatura de  17-23°C, germinarea semintelor de gulii va avea loc in scurt timp (6-8 zile).

Infiintarea culturilor de  gulii:

cultura timpurie de gulii se planteaza la inceput de aprilie, prin rasadurile produse in rasadnite calde, solarii calde, sere calde;

cultura tarzie de gulii se planteaza in iunie, prin rasad produs in gradina (sau in rasadnite reci) pe straturi sau in tavite alveolate (semanat in mai).

Rasadurile de gulii la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate si calite  si sa aiba circa 30-35 zile de la rasarire.

Pentru esalonarea recoltei culturii de gulii se pot infiinta culturi in intervalul Aprilie-Iulie, din 20 in 20 zile (rasadul se produce esalonat).

Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare) sau prin aspersie.

Distanta de plantare intre randuri este de 40 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 25 cm.

Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri de gulii in golurile ramase.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de gulie) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, ceapa, usturoiul, etc. Se recomanda rotatia culturii de gulii la 3-4 ani.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de gulii efectuam prasile mauale si mecanice.

Recoltarea tulpinii ingrosate se face atunci cand a atins dimensiunile specifica soiului/hibridului.

Fertilizarea de baza la cultura de gulii se face cu Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Pentru o fertilizare faziala  corecta utilizati  programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face  utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor specifici culturii de gulii.

Boli la gulie: Caderea plantutelor (Pythium ultimum)Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Patarea neagra (Alternaria brassicae)Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la gulie: Buha verzei (Mamestra brassicae)Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)Musca verzei (Delia brassicae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae)Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)Cartita, etc.

Cultura de gulii in gradina si camp

Fig. 1 Cultura de gulii in gradina si camp

Cultura de gulii in gradina si camp

Fig. 2 Cultura de gulii in gradina si camp

Cultura de gulii in gradina si camp

Fig. 3 Cultura de gulii in gradina si camp

Cultura de gulii in gradina si camp

Fig. 4 Cultura de gulii in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de gulii in gradina si camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii